αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΙδιαίτερα «στριμωγμένη» είναι η ιστορική αλυσίδα Παπασπύρου

Ιδιαίτερα «στριμωγμένη» είναι η ιστορική αλυσίδα Παπασπύρου

Αντιμέτωπη με πλειστηριασμό των κεντρικών της εγκαταστάσεων βρίσκεται η ιστορική αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Παπασπύρου, η οποία μετρά 78 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, γνωστή κυρίως για το παγωτό της.

Η εταιρεία Παπασπύρου (η πλήρης επωνυμίας είναι «Aθηναϊκά Zαχαροπλαστεία-Eστιατόρια»), ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον Αθανάσιο Παπασπύρου.
Λειτούργησε ως το πρώτο παραδοσιακό εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα και έχοντας ως γνώμονα τις αγνές πρώτες ύλες δημιούργησε μοναδικά γλυκά και προϊόντα εμπνευσμένα από παραδοσιακές σπιτικές συνταγές.

Στην δεκαετία του 50 κατασκευάζεται πρότυπο εργοστάσιο παγωτού στην Αθήνα, στην οδό Προμπονά. Το παγωτό Παπασπύρου, παρασκευασμένο από επιλεγμένες πρώτες ύλες και με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής για τα δεδομένα της εποχής, γίνεται το αγαπημένο γλύκισμα του Αθηναϊκού κοινού.

Η εταιρία ανοίγει το πρώτο κεντρικό κατάστημα στην καρδιά της πόλης, την πλατεία Συντάγματος και παίρνει υπό την εκμετάλλευση της την Αίγλη Ζαππείου.

Λίγα χρόνια μετά οι κεντρικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε νέο εργοστασιακό χώρο 2000 τμ στην περιοχή των Αμπελοκήπων ενώ παράλληλα επεκτείνεται το υπάρχον κατάστημα.

Η ανέγερση νέου κτιρίου στην γωνία Ερμού & Σταδίου στην Πλατεία Συντάγματος είναι γεγονός καθώς αυξάνεται η ζήτηση και το πελατολόγιο μεγαλώνει.

Η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας Παπασπύρου συνεχίζεται με τη λειτουργία τριών νέων καταστημάτων στην Πλατεία Κολωνακίου και Τσακάλωφ γωνία, στη Λεωφόρο Συγγρού στο ύψος του Αγ. Σώστη και στη Ραφήνα.

Ο υιός του Αθανάσιου Παπασπύρου, Κωνσταντίνος, αναλαμβάνει την επέκταση του καταστήματος στο Σύνταγμα και ο αρχικός χώρος μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό εξαώροφο κτίριο 1.100 τμ

Το πολυτελές κατάστημα Παπασπύρου γίνεται σήμα κατατεθέν της πλατείας Συντάγματος και καθιερώνεται ως το απόλυτο κέντρο ψυχαγωγίας και εστίασης της πρωτεύουσας.

Περιλαμβάνει γαλλικό εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, καφετέρια και εστιατόριο self-service. Οι Αθηναίοι αλλά και οι ξένοι επισκέπτες, όλοι δίνουν ραντεβού εδώ, στο διασημότερο πλέον meeting point του κέντρου.

Την ίδια περίοδο η εταιρία Παπασπύρου επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο χώρο του Catering διοργανώνοντας ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες εκδηλώσεις της εποχής.

Την δεκαετία του ’80, ο Αθανάσιος Παπασπύρου έπειτα από 30 χρόνια συνεχούς αξιοποίησης της Αίγλης Ζαππείου παραχωρεί την εκμετάλλευσή της και αποφασίζει να διατηρήσει μόνο το κεντρικό κατάστημα Παπασπύρου στην οδο Πουλίου.

Στα μέσα της δεκαετίας την διοίκηση αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παπασπύρου και η εταιρία εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγή ψωμιού και αρτοποιημάτων καθώς και στον τομέα του καθημερινού φαγητού.

Την δεκαετία του 90 η εταιρία αλλάζει δομή μεταφέροντας τις δραστηριότητές της από cafe και χώρους εστίασης σε καταστήματα λιανικής πώλησης.

Τρία νέα καταστήματα στους Αμπελόκηπους το 2001, στην Κηφισιά το 2001 και στο Χαλάνδρι το 2004 γίνονται πραγματικότητα. Δημιουργούνται νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής σε χώρο 2000 τμ και πλέον η μονάδα παραγωγής που αποτελείται από 6 τμήματα λειτουργεί σε δεκαοκτάρη καθημερινή βάση.

Σήμερα η αλυσίδα έχει περάσει στη νέα γενιά, στους γιούς του Κωνσταντίνου Παπασπύρου, Θανάση και Φίλιππο.

Ο πλειστηριασμός

Στις 21 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το κεντρικό ακίνητο της Παπασπύρου (στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία, τμήματα παραγωγής, κατάστημα αλλά και εργαστήριο)

Το οικόπεδο με διώροφη οικοδομή, υπόγειο και θέσεις στάθμευσης βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς στις 630.000 ευρώ και επισπεύδουσα την Eθνική Tράπεζα μετά από αναγκαστική κατάσχεση για χρέος 79.570 ευρώ.

Υπέρ της Εθνικής έχει εγγραφεί προσημείωση υποθήκης για ποσό 950.000 ευρώ, τον Iούλιο του 2008, δηλαδή με την έναρξη της κρίσης, ενώ υπάρχει κι άλλη προσημείωση υπέρ T Bank ATE το 2011, καθώς και αναγκαστικές κατασχέσεις για οφειλές στο IKA.

Σημειώνεται ότι με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, ο τζίρος της εταιρείας ήταν 1,7 εκατ ευρώ (σταθερός σε σχέση με το 2015) ενώ οι ζημιές ανήλθαν στις 85 χιλ ευρώ έναντι κερδών 102 χιλ. ευρώ το 2015.

Πηγή: Economy365.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =