αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘεωρείς ότι όλα περιστρέφονται γύρω σου; Εδώ είναι 5 κινήσεις για να ξεφύγεις από αυτή την παγίδα

Θεωρείς ότι όλα περιστρέφονται γύρω σου; Εδώ είναι 5 κινήσεις για να ξεφύγεις από αυτή την παγίδα

Eνας εγωκεντρικός άνθρωπος είναι αυτός που συμπεριφέρεται σαν να μην έχουν σημασία οι άλλοι γύρω του: Θεωρεί ότι το μόνο σημαντικό πράγμα είναι να πάρει αυτό που θέλει, όταν το θέλει, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συμβαίνει γύρω του.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτό δεν είναι ιδανικό για οποιοδήποτε είδος σχέσης. Είτε πρόκειται για φιλία, είτε για επαγγελματική συνεργασία ή σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Είναι πιθανό να μπεις σε αυτή την παγίδα χωρίς καν να το καταλάβεις. Και ο εγωκεντρισμός είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις και τις συνεργασίες σου. Αλλά και να σε σαμποτάρει γενικότερα στη διαδρομή σου.

Τι μπορείς να κάνεις για να ξεφύγεις; Εδώ είναι 5 κινήσεις

1. Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται

Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας. Αν δεν θες οι άλλοι να είναι εγωκεντρικοί όταν συναναστρέφονται μαζί σου, τότε μην το κάνεις ούτε εσύ. Οι άλλοι ίσως σου επισημαίνουν κατά καιρούς μερικές εγωκεντρικές συνήθειες που έχεις. Εξέτασε τες με προσοχή. Εάν μια εγωκεντρική ενέργεια που κάνεις θα σε εξόργιζε αν σου την έκανε κάποιος άλλος, είναι ένας σημαντικός δείκτης ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Θα στενοχωριόσασταν αν παίζατε ένα βιντεοπαιχνίδι και κάποιος το άλλαζε στο Netflix για να παρακολουθήσει μια ταινία απλώς και μόνο επειδή αυτό ήθελε εκείνη τη στιγμή; Ή αν κάποιος δανείστηκε ένα αντικείμενο σας χωρίς να σας το ζητήσει; Μην τους κάνεις το ίδιο πράγμα.

2. Προσπάθησε να κατανοήσεις τις οπτικές των άλλων

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των εγωκεντρικών ανθρώπων είναι ότι είναι τόσο συγκεντρωμένοι σε αυτό που νιώθουν που αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους τι μπορεί να βλέπουν, να σκέφτονται και να αισθάνονται οι άλλοι για την Χ κατάσταση. Επιπλέον, οι δικές τους απόψεις για το τι μπορεί να συμβεί συχνά επηρεάζονται περισσότερο από τις προηγούμενες εμπειρίες τους παρά από αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Κάθε άτομο βιώνει τη ζωή διαφορετικά. Βλέπουν τα πράγματα μέσα από διαφορετικούς φακούς, επεξεργάζονται τις πληροφορίες με τον δικό τους τρόπο και έχουν τα δικά τους μοναδικά σύνολα δεξιοτήτων (ή δεν έχουν κάποιες δεξιότητες). Μπορεί να απογοητευτείτε με την αδυναμία του καλύτερου φίλου σας να πάει να βρει τη μπάλα που έχασες μέσα στους θάμνους, αλλά μπορεί να δυσκολευτεί να τη δει αν έχει αχρωματοψία.

Διευρύνοντας το εύρος της επίγνωσής σας και λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες άλλων ανθρώπων, μπορείτε να αναπτύξετε περισσότερη ενσυναίσθηση και υπομονή μαζί τους.

3. Αν νιώθεις κάτι, ρώτα αν το νιώθουν και οι άλλοι γύρω

Ας υποθέσουμε ότι είστε με την οικογένειά σας, παρακολουθείτε Netflix ή κάτι παρόμοιο, όταν ξαφνικά θέλετε να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι. Αντί απλώς να σηκωθείτε, να φτιάξετε ένα για τον εαυτό σας και να καθίσετε πίσω, ρωτήστε αν θα ήθελε και κάποιος άλλος. Εφόσον ούτως ή άλλως θα σηκωθείς και θα κάνεις τη διαδικασία, είναι μια ωραία χειρονομία να ρωτήσεις αν θέλει και κάποιος άλλος. Ακόμα κι αν όλοι πουν «όχι ευχαριστώ», τουλάχιστον έχετε κάνει τον κόπο να το προσφέρετε. Το ίδιο ισχύει και αν αισθάνεστε πεινασμένοι. Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου ο/η σύντροφός σας ή ο φίλος σας έχει φτιάξει ένα γεύμα αλλά δεν σας έχει προσφέρει; Είναι πιθανό να νιώσατε αρκετά παραμελημένος ή αόρατος εκείνη τη στιγμή, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ένιωθαν οι άλλοι αν η κατάσταση αντιστρεφόταν.

4. Βρες μία ισορροπία που σε καλύπτει

Το να μάθουμε πως να σταματήσουμε να είμαστε εγωκεντρικοί θα πάρει λίγο χρόνο. Αυτό που πρόκειται να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας είναι αν προσπαθήσετε να κάνετε (ή να δώσετε) πάρα πολλά σε άλλους πολύ σύντομα και ενδεχομένως να απογοητευτείτε όταν δεν σας ανταποδώσουν ή δεν σας δείξουν την κατάλληλη εκτίμηση όπως θα θέλατε. Πρέπει να σέβεσαι και τις δικές σου ανάγκες. Έτσι ώστε να μην αισθάνεσαι έντονη δυσαρέσκεια ή εχθρότητα προς τους άλλους όταν τους εξυπηρετείς, ειδικά αν δεν ανταποδώσουν αμέσως.

Επιπλέον, αν νιώθετε ένα κύμα δυσαρέσκειας ή αισθάνεστε ότι σας θεωρούν δεδομένο, αποσυρθείτε και προσπαθήστε να δείτε τη μεγαλύτερη εικόνα. Τις περισσότερες φορές, η συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων δεν έχει να κάνει με εμάς και αφορά αποκλειστικά το τι συμβαίνει στο μυαλό των άλλων. Μπορούμε να υποθέσουμε πράγματα ή να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με βάση αυτά που βλέπουμε και ακούμε, αλλά τελικά ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε πραγματικά μια κατάσταση είναι να συζητήσουμε για αυτήν.

5. Το timing κάνει τη διαφορά

Δεν είναι σημαντικό μόνο να κάνεις μία καλή πράξη σε κάποιον άλλο. Μπορεί να έχεις τις καλύτερες προθέσεις, αλλά να είναι λάθος το timing. Η χρονική στιγμή που γίνεται το οτιδήποτε, παίζει κομβικό ρόλο. Θα μπορούσατε να αποφασίσετε να οργανώσετε ένα πάρτι έκπληξη για έναν φίλο σας, να πάτε να τον παραλάβετε και να μάθετε ότι μόλις χώρισε με τη σύζυγό του ή ότι είναι άρρωστος. Μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως διάθεση να είναι κοινωνικοί για τους δικούς τους λόγους, αλλά θα μπορούσατε να νιώθετε αναστατωμένοι και απογοητευμένοι λόγω όλης της σκληρής δουλειάς που έχετε καταβάλει για να τους ευχαριστήσετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να παραμένετε ενήμεροι για το τι συμβαίνει με τους συνεργάτες, τους φίλους και τους συγγενείς σας. Κατανοήστε πού βρίσκονται και καθορίστε χρονικά τις νέες, γενναιόδωρες πράξεις καλοσύνης σας, ανάλογα. Θα γλιτώσετε τον εαυτό σας από πολλές απογοητεύσεις κάνοντάς το αυτό και θα ενισχύσετε σημαντικά τις σχέσεις σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε τακτικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να «μπουν» μέσα στο κεφάλι σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + four =