αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘεσσαλονίκη: Χιλιάδες απολύσεις μέσω… αναγκαστικών παραιτήσεων

Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες απολύσεις μέσω… αναγκαστικών παραιτήσεων

Μια σκληρή ανακοίνωση έβγαλε η Ενωση Εμποροϋπαλήλλων Θεσσαλονίκης στην οποία περιγράφει το τοπίο που έχει δημιουργηθεί εν μέσω πανδημίας. «Μετά από 2 μήνες καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα mall, ζήσαμε για άλλη μια φορά στο πετσί μας, για ποιόν αγωνιούν και αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για ποιον δουλεύουν: για τα αφεντικά μας, τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου, τα μεγάλα μονοπώλια του Εμπορίου» σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα.

Μπροστά στην «νέα κανονικότητα», στη νέα ζούγκλα που ετοίμασαν στους χώρους εργασίας, η απάντησή μας θα πρέπει να είναι μια: Πληρώσαμε την κρίση τους, την ανάπτυξη τους, δεν θα πληρώσουμε και την πανδημία, την νέα κρίση του σάπιου συστήματός τους.

Μετά από 2 μήνες καραντίνας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλοι εμείς που εργαζόμαστε στα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα mall, ζήσαμε για άλλη μια φορά στο πετσί μας, για ποιόν αγωνιούν και αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για ποιον δουλεύουν: για τα αφεντικά μας, τους μεγαλοεργοδότες του κλάδου, τα μεγάλα μονοπώλια του Εμπορίου.

Ενώ εμείς κληθήκαμε να ζήσουμε με 800€ για σχεδόν δύο μήνες, τα μεγάλα κεφάλια του κλάδου μπούκωσαν σε επιδοτήσεις εκατομμυρίων, μην τυχόν και χάσουν κανένα ευρώ από τα κέρδη τους. Κέρδη που βγήκαν από τη δική μας δουλειά, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κέρδη που αυξήθηκαν πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας, στην μερική απασχόληση, στα σπαστά ωράρια, στη δουλειά τις Κυριακές, στις απλήρωτες ώρες εργασίας, στις Black Friday και τις Λευκές Νύχτες. Στην υγεία μας, στην μέση και τα χέρια μας, ακόμα και στους νεκρούς συναδέλφους μας από «εργατικά ατυχήματα».

Και σήμερα, με αφορμή την πανδημία, η κυβέρνηση πραγματοποιεί μέσω των ΠΝΠ κάθε κρυφό πόθο, κάθε μεγάλη επιθυμία του κεφαλαίου στο Εμπόριο:

  • Δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργούν μόνο με το 40% του προσωπικού τους
  • Εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή μισή ζωή, με μισή δουλειά, και μισό μισθό
  • Αδήλωτες ώρες εργασίας, με τη βούλα του κράτους, αφού οι εργοδότες μας δεν χρειάζεται να δηλώνουν πουθενά πότε και πόσο εργαζόμαστε
  • Αναστολή συμβάσεων, δηλαδή ζωή με επιδόματα από τα δικά μας λεφτά, από την φορολογία του λαού, δυσμενείς τροποποιήσεις συμβάσεων, με το μαχαίρι στο λαιμό
  • Άνοιγμα καταστημάτων με ανεπαρκή μέτρα προστασίας, με κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αφήνουν τη δημόσια υγεία στους επιχειρηματίες των μεγάλων κλινικών, δίνουν την ασφάλιση στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών, και θέλουν να πανηγυρίσουμε που δεν κατέρρευσαν τα νοσοκομεία, που δεν πεθάναμε πολλοί μαζί, που δεν γίναμε Ιταλία. Θέλουν να τους πούμε και μπράβο, που αφήνουν το σύστημα υγείας ανοργάνωτο, χωρίς επαρκές προσωπικό, ενώ και οι ίδιοι παραδέχονται πως μια νέα πανδημία είναι προ των πυλών από το φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα που οι μεγάλες επιχειρήσεις καταφέραν να συγκρατήσουν ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, μέσω των τηλεφωνικών πωλήσεων και των e-shop, και μάλιστα χωρίς να πληρώνουν μισθούς και εισφορές στους χιλιάδες από εμάς που βρισκόμαστε σε αναστολή συμβάσεων, ζητούν ακόμα περισσότερο ζεστό χρήμα, «σοκ ρευστότητας», θέλουν με κάθε τρόπο να πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση, που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Με λογιστικές αλχημείες, καταστήματα αλλάζουν ΚΑΔ όπως τους βολεύει, για να μπορούν να ανοίξουν όποτε οι ίδιοι επιθυμούν, για να εξασφαλίσουν τα «δωράκια» της κυβέρνησης.

Η μόνη προϋπόθεση για να είναι καλυμμένοι, είναι να μην μας απολύσουν… για 45 μέρες!!! Βέβαια, εδώ και 2 μήνες είναι χιλιάδες οι απολύσεις που έγιναν με τη μορφή των εξαναγκαστικών παραιτήσεων, της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν αυτή την περίοδο. Χιλιάδες είναι και οι άνεργοι συνάδελφοι, που χρόνια τώρα δούλευαν στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, και μένουν χωρίς καμία προφύλαξη, χωρίς να δικαιούνται κανένα επίδομα ανεργίας.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Σκέψου! Αξιοποίησε την πείρα σου!

Τι καταφέραμε όλο το προηγούμενο διάστημα που μείναμε ανοργάνωτοι, μακριά από τα σωματεία, τη συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας;

Ποιος εργαζόμενος έσωσε τη δουλειά του, τις κατακτήσεις του, επειδή δεν μίλησε, επειδή κάθισε ήσυχα μπροστά στον εργοδότη;

Ποιος εργοδότης σεβάστηκε τους εργαζόμενους που αδιαμαρτήτα δέχτηκαν κάθε χτύπημα στο μισθό, την άδεια, τα δικαιώματά τους συνολικά, «για το καλό της επιχείρησης»;

Έχουμε μπόλικη πείρα. Και το πιο μικρό δικαίωμα στον χώρο δουλειάς, το διάλειμμα, το ρεπό, σήμερα οι μάσκες και τα αντισηπτικά, δεν χαρίζεται από κανέναν εργοδότη, δεν νομοθετείται από καμία κυβέρνηση.

Κερδίζεται με την οργανωμένη πάλη, τη διεκδίκηση των εργαζόμενων, μέσα από τον αγώνα των σωματείων μας.

Από σήμερα σηκώνουμε ανάστημα! Να πληρώσουν οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την κρίση! Εμείς πληρώσαμε αρκετά! Αυτοί είναι το πρόβλημα, ο ορατός εχθρός που μας εμποδίζει να ζούμε και να δουλεύουμε όπως θα μπορούσαμε.
Απαιτούμε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος – Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Να μην υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στις συμβάσεις.
  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε πλήρους / 40ώρο- 8ώρο- 5ήμερο για όλους
  • Να τηρούνται τα ωράρια εργασίας και να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.
  • Να καταργηθούν τα σπαστά ωράρια. Να εξασφαλίζεται σταθερό μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης Αργίας
  • Μέτρα προστασίας της υγείας μας σε κάθε χώρο δουλειάς. Με ευθύνη της εργοδοσίας να παρέχονται σε όλους τους εργαζόμενους τα απαραίτητα (γάντια , μάσκες ,αντισηπτικά).
  • Να γίνεται καθαρισμός των καταστημάτων και των εμπορευμάτων από ειδικά συνεργεία καθαριότητας σε καθημερινή βάση.
  • Να παρθούν έγκαιρα μέτρα στη διαμόρφωση των χώρων στα μεγάλα καταστήματα ώστε να εξασφαλιστεί ο τακτικός φυσικός αερισμός,
  • Να αυξηθούν τα διαλλείματα στους εργαζόμενους.
  • Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι εργαζόμενοι γονείς να μην χρεωθεί καμία μέρα από την κανονική τους άδεια.
  • Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους οι καλοκαιρινές άδειες τους κανονικά όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία.
  • Να δοθούν σε όλους τους εργαζομένους, το δώρο Πάσχα, όπου δεν έχει δοθεί και το επίδομα αδείας.
  • Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα πάνε διακοπές
  • Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =