αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες οι άλλοι να θυμούνται αυτά που λες; Εδώ είναι ένα απλό τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις

Θες οι άλλοι να θυμούνται αυτά που λες; Εδώ είναι ένα απλό τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις

Θέλετε οι άνθρωποι να θυμούνται περισσότερα από αυτά που λέτε; Τότε χρησιμοποιήστε χειρονομίες ενώ μιλάτε. Αυτό έδειξε η έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Max Planck και το Πανεπιστήμιο TiCC Tilburg στην Ολλανδία, την οποία παραθέτει το αμερικανικό inc.com.

Αλλά δεν θα λειτουργήσει καλά οποιαδήποτε χειρονομία. Είναι οι “Χειρονομίες Beat”, οι οποίες προσθέτουν επιπλέον έμφαση στις συλλαβές που τονίζετε ενώ μιλάτε, ενώ παράλληλα αυξάνουν την κατανόηση και τη διατήρηση των λέξεων από τους ακροατές. Και παρόλο που τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν με ολλανδόφωνους, το αποτέλεσμα σχεδόν σίγουρα λειτουργεί στα αγγλικά ή σε άλλες γλώσσες.

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε διαφορετικούς τύπους χειρονομιών που οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε, αν και συνήθως δεν γνωρίζουμε ότι το κάνουμε. Στις δεικτικές χειρονομίες, δείχνετε ή κάνετε χειρονομίες προς κάποιο πρόσωπο, πράγμα ή κατεύθυνση. Οι εικονικές χειρονομίες αντιπροσωπεύουν πράγματα ή ενέργειες, όπως όταν κάνετε χειρονομίες περιστροφής ενός κύλινδρο, ενώ περιγράφετε πώς τύλιξατε ένα ψάρι. Οι μεταφορικές χειρονομίες μας βοηθούν να εκφράσουμε αφηρημένες έννοιες, για παράδειγμα όταν απλώνουμε τα χέρια μας για να υποδείξουμε ολόκληρο τον κόσμο. Οι συμβολικές χειρονομίες είναι χειρονομίες των οποίων το νόημα όλοι έχουμε μάθει, για παράδειγμα, φέρνοντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σας μαζί για να σηματοδοτήσετε ένα “ΟΚ”.

Και μετά υπάρχουν κινητικές χειρονομίες, μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χειρονομίες από όλες, οι οποίες λειτουργούν για να ενισχύσουν αυτά που λέμε. Σκεφτείτε κάποιον να χτυπά την κορυφή ενός τραπεζιού ενώ λέει: “Άκουσέ με!”. Αυτό το είδος χειρονομίας, μπορεί επίσης να είναι ένα απλό σήκωμα των χεριών για να τονίσεις κάποιες συλλαβές αυτού που λες. Οι χειρονομίες beat είναι ένα εργαλείο για να θυμούνται οι ακροατές αυτά που είπατε, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δεν είναι πραγματικά περίεργο που οι χειρονομίες έχουν τόσο βαθιά επίδραση στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και θυμόμαστε τι λένε οι άνθρωποι. Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, χρησιμοποιούμε και αυτό που βλέπουμε και αυτό που ακούμε για να κατανοήσουμε τι μας λέει κάποιος.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι η ανθρώπινη γλώσσα αρχικά εξελίχθηκε εν μέρει ή πλήρως μέσω των χειρονομιών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − twelve =