αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές; Εδώ είναι 3 tips για να αποκτήσεις την σωστή νοοτροπία

Θες να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές; Εδώ είναι 3 tips για να αποκτήσεις την σωστή νοοτροπία

Οι τελευταίοι μήνες απέδειξαν ότι όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Σχεδόν μέσα σε μια νύχτα, η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων άλλαξε. Και αρκετοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν να δουλεύουν έξω από τα γραφεία τους.

Μπορεί να έχετε αντιμετωπίσει κύματα αβεβαιότητας σχετικά με τη δουλειά σας, τους συναδέλφους σας ή το μέλλον της εταιρείας σας. Σίγουρα, ένα από τα χρήσιμα μαθήματα που πήραμε είναι ότι μπορούμε να προσαρμοστούμε. ‘Η μάλλον, κάποιες φορές, αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε. Μια πανδημία αναποδογύρισε τον κόσμο ανάποδα και δεν είχαμε πολλές επιλογές, όπως είδαμε.

Και όμως, η αλλαγή δεν τελειώνει. Το αντίθετο: Επιταχύνεται. Ενώ το 2020 μπορεί να έμοιαζε σαν σπριντ, τώρα αναγνωρίζουμε ότι τρέχουμε έναν μαραθώνιο με αβεβαιότητα. Όπως λέει ο April Rinne, συγγραφέας του βιβλίου Flux: 8 Superpowers for Thriving in Constant Change: Το ‘new-now-next-never normal’ είναι εδώ για να μείνει.

Και θα συνεχίσουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα. Είτε ηγείστε σε έναν οργανισμό, είτε διαχειρίζεστε μια ομάδα, είτε απλώς προσπαθείτε να χαρτογραφήσετε το δικό σας επαγγελματικό ταξίδι, ακολουθούν τρεις συμβουλές για να αποκτήσετε την σωστή νοοτροπία και να προσαρμόζεστε στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Τρία tips έτσι όπως τα παραθέτει ο April Rinne.

1# Δες το εσωτερικό σου, πριν την στρατηγική. Η στρατηγική των Οργανισμών συνήθως εστιάζει στη “διαχείριση αλλαγών” ως ένα σύνολο συστημάτων, διαδικασιών και αποφάσεων. Συνήθως δεν περιλαμβάνει την κατάσταση του πνεύματος των ίδιων των leaders. Ωστόσο, σκεφτείτε την τελευταία φορά που είχατε να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη αλλαγή. Νιώσατε αισιόδοξoς, φοβισμένoς ή αγχωμένος για αυτό; Θα είχατε λάβει διαφορετική απόφαση (ή θα είχατε ορίσει διαφορετική στρατηγική) εάν αισθανόσασταν διαφορετικά; Όταν επικεντρωνόμαστε σε εξωτερικά συστήματα ή αποφάσεις, χωρίς πρώτα να αναγνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο της εσωτερικής μας κατάστασης, βάζουμε… το κάρο πριν από το άλογο. Η επιτυχής διαχείριση και καθοδήγηση της αλλαγής προέρχεται από μέσα προς τα έξω.

2# Σκέψου πάλι την έννοια του ελέγχου. Ένα από τα πράγματα που μας διδάσκει ένας κόσμος που αλλάζει, είναι ότι όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε το μέλλον, αυτό που αναζητούμε είναι απλώς μια ψευδαίσθηση ελέγχου. Το γεγονός παραμένει ότι ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος μπορεί να ελέγξει τι θα συμβεί σήμερα το απόγευμα, πολύ λιγότερο τι θα συμβεί το επόμενο έτος. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε, ωστόσο, είναι πώς ανταποκρίνεστε. Δεν μπορείτε να ελέγξετε ίσως ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά μπορείτε να ελέγξετε εάν και πώς θα ανταποκριθείτε σε όλα αυτά που συμβαίνουν για να φτάσετε εκεί που θέλετε . Οι σπουδαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν αυτό που δεν γνωρίζουν και αυτό που δεν μπορούν να ελέγξουν. Επιδιώκουν να χτίσουν με σαφήνεια ένα όραμα, και όχι βεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Ζητούν επίσης βοήθεια από άλλους, ξεκλειδώνοντας πολύ περισσότερη ελευθερία και δημιουργικότητα στη διαδικασία.

3# Σκέψου την αλλαγή και από τη μεριά των άλλων. Το είδαμε και μέσα στην πανδημία. Όλα άλλαξαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατευθύνθηκαν όλοι οι άνθρωποι προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν έχουν όλοι την αλλαγή με την ίδια έννοια στο μυαλό τους. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και οπτικές. Και για αυτό το λόγο βλέπουμε και μέσα στις εταιρίες πολλές φορές να μην υπάρχει καλή συνεργασία, όταν πρέπει να γίνουν αλλαγές. Γιατί μπορεί αλλιώς να έχουν την «αλλαγή» στο μυαλό τους οι managers, και αλλιώς π.χ. οι εργαζόμενοι. Πολύ συχνά, υποθέτουμε ότι οι άλλοι «σκέφτονται όπως εμείς» για την αλλαγή και την αβεβαιότητα. Αυτή η υπόθεση είναι επικίνδυνη. Προσπάθησε να σκεφτείς την αλλαγή και από την μεριά των άλλων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − five =