αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να μετατρέψεις ένα χόμπι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση; Εδώ είναι 4 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πρώτα

Θες να μετατρέψεις ένα χόμπι σε μια κερδοφόρα επιχείρηση; Εδώ είναι 4 κινήσεις που πρέπει να κάνεις πρώτα

Ίσως το έχεις σκεφτεί: Να μετατρέψεις σε επιχείρηση κάποιο από τα χόμπι που ήδη έχεις. Πως όμως μπορείς να μετατρέψεις ένα χόμπι, σε επιχείρηση και να βγάλεις κέρδη από αυτό; Καταρχήν, σίγουρα δεν μπορούν όλα τα χόμπι να γίνουν επαγγελματικά. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει τις 4 αποφασιστικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις, για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Και χωρίς… να πεινάσεις.

1- Ζήτα ειλικρινές feedback: Δεν είσαι ο καλύτερος κριτής της δουλειάς σου. Ούτε η οικογένεια σου, ούτε οι φίλοι σου. Χρειάζεσαι έναν μέντορα ή σύμβουλο που γνωρίζει την αγορά, ο οποίος θα σου πει αν το προϊόν ή η υπηρεσία σου έχει πραγματική αξία και μπορεί να φτάσει στην επιχειρηματική επιτυχία. Όλοι έχουν μια φωτογραφική μηχανή, αλλά δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να γίνουν επαγγελματίες φωτογράφοι. Μπορεί να χρειαστεί να βελτιώσεις κάποια σημεία της ιδέας ή κάποιες δικές σου δεξιότητες, για να μπορέσεις να σταθείς στην αγορά. Μια καλή επιλογή για να λάβεις «επαγγελματικό feedback», είναι το Linkedin.

2- Μάθε αν οι απλοί χρήστες θα πλήρωναν για το προϊόν σου: Ωραία, εσένα σου αρέσει το χόμπι σου και θέλεις να το μετατρέψεις σε επιχείρηση. Αλλά, οι απλοί χρήστες θα σε πλήρωναν για να λάβουν την υπηρεσία- προϊόν σου; Πρέπει να το μάθεις. Μια εύκολη επιλογή για αυτό, είναι να ξεκινήσεις μια καμπάνια crowdfunding και να δεις τα αποτελέσματα. Πλατφόρμες όπως το Kickstarter και το Indiegogo είναι πιο γνωστές. Όμως υπάρχουν και άλλες πιο εξειδικευμένες όπως: Barnraiser (τρόφιμα), Slated (ταινίες) και Fig (βιντεοπαιχνίδια). Μη ξεχάσεις να κάνεις μια καλή παρουσίαση για να ξεχωρίσεις από το πλήθος.

3- Κάνε το ως παράλληλο project: Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να αφήσουν τον σίγουρο μισθό της καθημερινής δουλειάς τους, και να ξεκινήσουν ένα δικό τους project. Εδώ είναι τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται απαραίτητα να αφήσεις την καθημερινή δουλειά σου! Τουλάχιστον όχι στην αρχή. Ξεκίνα να αναπτύσσεις το project σου παράλληλα. Τα απογεύματα ή τα Σαββατοκύριακα. Μόλις φτάσεις σε σημείο να έχεις έσοδα από εκεί, τα οποία ξεπερνούν τον κανονικό μισθό σου, τότε μπες full-time.

4- Δημιούργησε ένα business plan: Αν ξεκινούσες μια κανονική επιχείρηση, θα έκανες ένα πλάνο. Το ίδιο θα κάνεις και για το χόμπι σου, που θέλεις να το μετατρέψεις σε επιχείρηση. Βάλε την ιδέα σου σε επαγγελματική βάση. Εξέτασε το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι και πως θα το «πιάσεις». Κάνε ένα βασικό πλάνο μάρκετινγκ. Βάλε στο παιχνίδι και τα social media. Δες τι έσοδα και τι ανάπτυξη θα μπορούσες να έχεις, σε βάθος χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =