αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να δουλεύεις remote ενώ ταξιδεύεις στον κόσμο; Εδώ είναι 5 κανόνες που πρέπει να εφαρμόσεις

Θες να δουλεύεις remote ενώ ταξιδεύεις στον κόσμο; Εδώ είναι 5 κανόνες που πρέπει να εφαρμόσεις

Ναι, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν remote, ενώ παράλληλα ταξιδεύουν στον κόσμο. Η τάση με τους digital νομάδες και τους remote εργαζόμενους καλά κρατεί, και οι νέες τεχνολογίες κάνουν όλο και πιο εύκολο να εφαρμοστούν τέτοια μοντέλα εργασίας. Η τεχνολογία καθιστά δυνατή την remote εργασία από το ξενοδοχείο, την καφετέρια ή ακόμα και το πίσω μέρος ενός βαν.

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για το πως είναι να δουλεύεις remote από τις Σπέτσες με μόνο εργαλείο το laptop σου. Ενώ σε ένα ακόμα άρθρο αναφέραμε για τις «30 εταιρίες που σε προσλαμβάνουν για να δουλεύεις από οπουδήποτε. Και μπορείς να στείλεις τώρα βιογραφικό».

Αλλά το να δουλεύεις ενώ παράλληλα ταξιδεύεις σε διάφορα μέρη – όσο ονειρικό κι αν μοιάζει- δεν είναι μια απλή υπόθεση και χρειάζεται σωστή οργάνωση. Εάν θέλετε να ταξιδεύετε ενώ εργάζεστε, ο στόχος σας πρέπει να είναι να μεγιστοποιήσετε την απόλαυση, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις διαταραχές στην παραγωγικότητά σας. Εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορείς να εφαρμόσεις:

Επίλεξε τον σωστό προορισμό

Πρώτα από όλα, προσπαθήστε να επιλέξετε ένα ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα με εξαιρετικό wi-fi. Η χειρότερη έκπληξη που μπορεί να συναντήσει ένας remote worker είναι να πάει σε μία νέα τοποθεσία και να διαπιστώσει ότι η βάση του… έχει ίντερνετ που κάνει διακοπές ή είναι πολύ αργό. Ελέγξτε τις online κριτικές και καλέστε τη ρεσεψιόν για πληροφορίες σχετικά με το ίντερνετ, προτού κάνετε κράτηση. Είναι επίσης χρήσιμο να ψάξεις το αν εκεί που θα πας υπάρχουν κατάλληλα μέρη για δουλειά με laptop (π.χ. co-working χώροι, cafe κ.α.).

Λίγα video meetings

Μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας. Αλλά τα conference calls θα περιορίσουν την κινητικότητά σας. Προσπαθήστε να αδειάσετε το πρόγραμμα των συναντήσεών σας όσο το δυνατόν περισσότερο, μετακινώντας τις συναντήσεις αμέσως πριν ή αμέσως μετά το ταξίδι σας. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να μεταφέρετε τις υπόλοιπες συναντήσεις για νωρίς το πρωί, ώστε να έχετε ευελιξία κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας σας.

Να είσαι ξεκάθαρος με το αφεντικό σου ή τους πελάτες σου

Πριν από το κάθε ταξίδι, είναι χρήσιμο να κάνεις μια συζήτηση με το αφεντικό σου (αν είσαι υπάλληλος) ή με τους πελάτες σου αν είσαι freelancer/ επιχειρηματίας και έχεις κάποια ενεργά projects που τρέχεις αυτή την περίοδο. Έτσι ώστε να θέσεις πιο ξεκάθαρα τις προσδοκίες και το πως θα γίνεται η δουλειά. Ενημέρωσε τους για τα σχέδια σου, και προσπαθείστε να καταλήξετε σε μια συμφωνία.

Χρειάζεται… η σωστή παρέα

Ναι, μια καλή επιλογή είναι να ταξιδέψεις μόνος ως remote worker. Να πας όπου θες και να είσαι ελεύθερος να κάνεις ο,τι θες. Αλλά υπάρχει και η επιλογή να ταξιδέψεις μαζί με φίλους, οικογένεια ή τον/την σύντροφο σου. Προσοχή όμως: Κάθε ένα από αυτά θα εμπεριέχει διαφορετική ευελιξία, μπάτζετ και ενδιαφέροντα που μπορεί… να μην ταιριάζουν με τα δικά σου. Φαντάσου, για παράδειγμα, να πας ταξίδι με ένα άλλο άτομο, το οποίο… δεν θα έχει τι να κάνει κατά τις ώρες που εσύ δουλεύεις στο laptop σου. Αρα λοιπόν προσπαθείστε και εδώ να θέσετε ξεκάθαρα το πλαίσιο και τις προσδοκίες πριν κάνετε κράτηση για το ταξίδι.

Διασκέδασε το

Να θυμάσαι: Ο σκοπός δεν είναι απλώς να κάνετε τη δουλειά σας σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, αλλά να απολαύσετε το ταξίδι συνολικά. Έτσι, προγραμματίστε εκ των προτέρων τουλάχιστον ένα καλό γεύμα και μία δραστηριότητα για κάθε μέρα. ‘Η ο.τι άλλο θέλετε. Οργανωθείτε. Για να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο ταξιδιού προσπαθώντας να καταλάβετε τι να κάνετε και πότε. Και φυσικά μην αφήσετε την δουλειά… να σας καταβροχθίσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 8 =