αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να γίνεις μάστερ στις διαπραγματεύσεις; Τότε χρησιμοποίησε τον «κανόνας 51/49» του Gary Vaynerchuk

Θες να γίνεις μάστερ στις διαπραγματεύσεις; Τότε χρησιμοποίησε τον «κανόνας 51/49» του Gary Vaynerchuk

«Έχω κάνεις διαπραγματεύσεις σε όλη μου τη ζωή. Όταν ήμουν 22, αγόραζα κρασί αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά σε οποιαδήποτε επιχειρηματική συμφωνία, προσπαθώ πάντα να αφήνω κάτι στο τραπέζι για την άλλη πλευρά». Είναι λόγια του Gary Vaynerchuk. Ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος μιλά στο CNBC και παραθέτει έναν απλό κανόνα τον οποίο εφαρμόζει ο ίδιος στις διαπραγματεύσεις. Είναι ο «κανόνας 51/49».

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

«Ο κανόνας 51/49 ενσωματώνει αυτήν τη νοοτροπία: Προσπαθώ να προσφέρω τουλάχιστον το 51% της αξίας, σε όλες τις συνεργασίες μου», λέει ο ίδιος. Με απλά λόγια, στόχος του Vaynechuk σε κάθε συμφωνία, είναι να προσφέρει τουλάχιστον κατά 51% και να λαμβάνει 49%. Δηλαδή αυτά που προσφέρει είναι πάντα περισσότερα από αυτά που λαμβάνει!

«Για να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε σχέσεις, πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή αξίας» λέει ο γνωστός επιχειρηματίας, εξηγώντας ότι του αρέσει να προσφέρει περισσότερη αξία από ότι αυτή που λαμβάνει.

«Ένας τρόπος για να αρχίσετε να σκέφτεστε έτσι είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας: «Πώς μπορώ να προσφέρω υπερβολικά, ώστε ο συνεργάτης μου να λέει καλά πράγματα για μένα πίσω από την πλάτη μου;». Αυτό ήταν σημαντικό για μένα όταν συνεργαζόμουν με την Apple και με την K-Swiss και θα συνεχίσω να το κάνω σε οτιδήποτε άλλο αναπτύσσω» υπογραμμίζει ο Vaynerchuk.

Kαι καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: «Όταν δίνετε περισσότερα – χωρίς προσδοκία αμοιβαιότητας – βρίσκεστε σε πιο ισχυρή θέση. Χρειάζεστε λιγότερα, και οι άνθρωποι σας εκτιμούν περισσότερο. Στη ζωή ή στην επιχείρηση, δώστε πρώτα».

Είναι πάντως μια νοοτροπία που δεν την συναντάμε συχνά στην Ελλάδα. Ειδικά στο επαγγελματικό πεδίο. Αφού οι περισσότεροι άνθρωποι αποσκοπούν στο να… λάβουν κάποια χάρη. Ακόμα και όταν κάνουν μια νέα επαφή. Μήπως να το ξανά σκεφτούμε;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × five =