αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Θα το έχεις σύντομα»: 3+1 φράσεις που σε κάνουν να δείχνεις λιγότερο επαγγελματίας

«Θα το έχεις σύντομα»: 3+1 φράσεις που σε κάνουν να δείχνεις λιγότερο επαγγελματίας

Μια φράση λέει: «Πριν μιλήσετε, αναρωτηθείτε αν αυτό που πρόκειται να πείτε είναι αλήθεια, είναι ευγενικό, είναι απαραίτητο, είναι χρήσιμο. Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε ίσως δεν πρέπει να το πείτε». Αυτά που λέμε στην επαγγελματική μας ζωή, παίζουν ρόλο. Μπορούν να χτίσουν το personal brand μας ή να το καταστρέψουν μέσα σε μια στιγμή.

Εδώ λοιπόν είναι 4 φράσεις που μάλλον πρέπει να βγάλεις από το επαγγελματικό σου λεξιλόγιο. Γιατί σε κάνουν να δείχνεις λιγότερο επαγγελματίας.

1# «Θα το έχεις σύντομα». Το «σύντομα» έχει… διαφορετική ερμηνεία για τον καθένα. Κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις δουλειές. Χωρίς συγκεκριμένο deadline, συχνά οι διαδικασίες ξεφεύγουν εκτός πλάνου. Αν λοιπόν ξεκινήσεις με ένα «θα το έχεις σύντομα», μάλλον δεν θα φανείς και πολύ επαγγελματίας. Αφού δείχνεις από την αρχή ότι η δουλειά που σου ζήτησε ο άλλος δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες σου, και απλά… θα την βολέψεις κάπου στο πρόγραμμα σου. Αντί για αυτό, αν θες λίγη περισσότερη ευελιξία, δεσμεύσουν με ένα χρονικό παράθυρο (π.χ. «Θα το έχεις την Τετάρτη, την Πέμπτη το αργότερο).

2# «Δεν έχω χρόνο». Να θυμάσαι: Όλοι έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα. Το να λες σε έναν συνάδελφο, αφεντικό ή πελάτη ότι δεν έχεις χρόνο, μάλλον δεν θα δημιουργήσει μια καλή σχέση ανάμεσα σας. Και επίσης θα φανεί ότι μάλλον δεν έχεις πολύ καλές ικανότητες στην διαχείριση του χρόνου. Αν το πρόγραμμα σου είναι πολύ φορτωμένο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικές φράσεις του στιλ: «Μπορούμε να το συζητήσουμε όταν τελειώσω με το project που δουλεύω;».

3# «Δεν είναι δουλειά μου». Θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα άτομο που δεν του ζητήθηκε ποτέ να φροντίσει κάτι που δεν ήταν η δουλειά του. Το πρόβλημα με το «δεν είναι η δουλειά μου» είναι ότι συχνά υπονοεί ότι μια εργασία δεν σε ενδιαφέρει. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις κάποια πιο παραγωγική απάντηση. ‘Η να παραπέμψεις τον ενδιαφερόμενο σε κάποιον που να μπορεί να τον βοηθήσει (και αυτό είναι πολύ καλό).

4# «Θα επικοινωνήσω μαζί σου αύριο» (χωρίς να το κάνεις τελικά). Ναι, όπως είπαμε στο point No1 δείχνει επαγγελματισμό όταν βάζεις deadlines και συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Αρκεί να τα τηρείς. Σε διαφορετική περίπτωση πάλι δείχνεις μη επαγγελματίας. Αν πεις σε κάποιος ότι θα τον πάρεις τηλέφωνο ή θα του στείλεις email αύριο, πρέπει να το κάνεις. Αν πεις σε κάποιον ότι θα του κάνεις την δουλειά που θέλει ως το τέλος της εβδομάδας, πρέπει να το κάνεις. Η παράβλεψη των deadlines (ειδικά χωρίς ενημέρωση) είναι μια από τις χειρότερες κινήσεις που μπορείς να κάνεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 1 =