αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘα σας πουν ότι «αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ»: Ο συνιδρυτής του Netflix λέει κάτι που πρέπει να ακούσεις

Θα σας πουν ότι «αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ»: Ο συνιδρυτής του Netflix λέει κάτι που πρέπει να ακούσεις

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν τον έναν συνιδρυτή του Netflix, τον Reed Hastings, όμως υπάρχει και ένας ακόμα. Ο Marc Randolph στο νέο του βιβλίο με τίτλο «That Will Never Work: The Birth of Netflix and the Amazing Life of an Idea» εστιάζει σε ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Όταν ο ίδιος ξεκίναγε το Netflix, υπήρχαν πάρα πολλοί -ανάμεσα τους και η γυναίκα του- που έλεγε ότι «αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ».

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Όπως εξηγεί ο ίδιος, σχεδόν κάθε επιχειρηματίας έχει βιώσει κάτι τέτοιο: Είναι τότε που έχεις μια ιδέα, τρέχεις να την πεις στους φίλους, στην/στον σύζυγο σου, στο αφεντικός σου, και τότε ακούς την φράση: «Αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ».

Έχοντας πλέον μεγάλη εμπειρία στο επιχειρηματικό πεδίο, και έχοντας ιδρύσει αρκετές startups εκτός από το Netflix, ο Randolph έχει μια συμβουλή να δώσει στους νέους επιχειρηματίες: «Κανείς δεν ξέρει τα πάντα». Το ότι κάποιος κάνει μια εκτίμηση για το πόσο καλή ή όχι είναι η ιδέα σου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή η εκτίμηση είναι σωστή.

Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να πραγματοποιήσεις την ιδέα σου. Μπορεί όντως να είναι μια κακή ιδέα, αλλά δεν μπορείς να το γνωρίζεις μέχρι να προσπαθήσεις, όπως εξηγεί ο συνιδρυτής του Netflix.

Όπως έχουμε ξανά γράψει, κάπως έτσι ήταν και οι εκτιμήσεις για το It’s Possible, όταν αυτό ξεκίναγε τον Σεπτέμβριο του 2016. Λίγο πριν, το είχα συζητήσει με αρκετούς ανθρώπους, έτσι ώστε να πάρω το απαραίτητο feedback.

Έχω ξανά μιλήσει για μια συνάντηση που είχα με στελέχη ελληνικής τράπεζας εκείνη την περίοδο. Υπεύθυνοι για το πεδίο της καινοτομίας. Τους είπα για το site που σκεφτόμουν να φτιάξω. Η απάντηση τους απογοητευτική: «Μα καλά, θα φτιάξεις ενημερωτικό site για μόλις 3.000 άτομα; Τόσα ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα». Και μόλις τους ρώτησα πως είναι τόσο σίγουροι για τον αριθμό, μου απάντησαν: «Έχουμε κάνει έρευνες εμείς και ξέρουμε».

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το It’s Possible συγκέντρωσε συνολικά 131.623 μοναδικούς αναγνώστες και 254.557 προβολές σελίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία των Google Analytics. Με βάση τους αριθμούς, το It’s Possible είναι ένα από τα πιο δημοφιλή sites που ασχολούνται με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τους freelancers στην Ελλάδα.

Οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν. Κι όμως, εκείνα τα τραπεζικά στελέχη είναι ενεργά ακόμα και σήμερα. Λειτουργούν ως… μέντορες, τους βλέπουμε σε επιχειρηματικά events, είναι μέλη σε κριτικές επιτροπές διαγωνισμών, γράφουν βιβλία. Λένε «πως πρέπει να γίνει η δουλειά». Και ποιος ξέρει σε πόσους ακόμα ανθρώπους έχουν πει ότι «αυτό δεν θα δουλέψει ποτέ»…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − two =