αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘα δεσμεύονται για 18 μήνες οι θυρίδες (και άλλα) για περιπτώσεις φοροδιαφυγης

Θα δεσμεύονται για 18 μήνες οι θυρίδες (και άλλα) για περιπτώσεις φοροδιαφυγης

Δέσμευση θυρίδων, τραπεζικών λογαριασμών και κάθε είδους περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και κινητά) θα δεσμεύουν οι ελεγκτικές αρχές με εντολές των οικονομικών εισαγγελέων.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων για ξέπλυμα χρήματος και μεγάλη φοροδιαφυγή μπορεί να φθάσει μέχρι και 18 μήνες υπό προϋποθέσεις. Στο διάστημα αυτό οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς καθώς και στις θυρίδες ακόμα και σε αυτοκίνητα, γιοτ ή αεροπλάνα που μπορούν να διαθέτουν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, όταν διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης εγκλημάτων της αρμοδιότητάς τους, έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων (κινητών και ακινήτων), για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών.

2. Το διάστημα αυτό, μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, εάν έχει εκδοθεί απόφαση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ή τον αναπληρωτή του ή του συμβουλίου πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα (9) μήνες, λόγω μη ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης.

3. Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν (όπως για παράδειγμα η ΑΑΔΕ) οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορούμενων, αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.

4. Η απόφαση δέσμευσης γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορούμενου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή την υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κ.λ.π.)

5. Η γνωστοποίηση γίνεται με φαξ ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία, στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

6. Σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου, πλοίου ή αεροσκάφους, η δέσμευση επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου ή στον λιμενάρχη ή στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας

7. Με τον ίδιο τρόπο, η απόφαση γνωστοποιείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπορεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα διασφάλισης.

8. Τέλος η απόφαση για την παράταση του χρόνου δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων, επιδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι ημερών στον κατηγορούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του, προς το συμβούλιο εφετών, ή το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Σημειώνεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 4 =