αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέμα: Πως η Σουηδία έχει καταφέρει να γίνει το νέο μεγάλο startup hub

Θέμα: Πως η Σουηδία έχει καταφέρει να γίνει το νέο μεγάλο startup hub

Τι κοινό έχουν οι εταιρίες Ericsson, Skype και Spotify; Και οι τρεις, έχουν ιδρυθεί στη Σουηδία. Αυτή η βόρεια (αλλά όμορφη) χώρα, δείχνει να έχει βρει τον τρόπο, ώστε να γίνει ένας επιχειρηματικό κόμβος. Βρίσκεται στο Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης, σε ότι αφορά τις γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που φιλοξενεί, σύμφωνα με την λίστα 2017 Inc. 5000 Europe. Μπροστά της μόνο ο «γίγαντας» Silicon Valley.

Αυτή τη στιγμή, η Σουηδία φιλοξενεί 134 ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις. Πως έχει καταφέρει όμως η συγκεκριμένη χώρα να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο; Πάμε να το εξηγήσουμε, με απλά λόγια.

Πρώτα από όλα, διαθέτει εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, όπως σημειώνει το inc.com. Πολλοί αναλυτές αναφέρουν κατά καιρούς, ότι τα startup hubs επωφελούνται από το περιβάλλον τους. «Υπήρξε μια μεγάλη επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, από τη Σουηδική κυβέρνηση», σημειώνει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Zeke Hernandez. Με επιδοτούμενη εκπαίδευση και παροχές, η Σουηδία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα καλό ανθρώπινο δυναμικό. Έτοιμο μπει στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην συγκεκριμένη αγορά αναζητούν νέα στελέχη και οι μεγάλες εταιρίες, όπως οι Volvo, η Ikea, η H & M, και Ericsson.

Επίσης, η Σουηδία είναι μια «συνδεδεμένη χώρα». Ιστορικά, η Σουηδία προσαρμοζόταν πάντα γρήγορα στις νέες τεχνολογίες. Το 1994, εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο ανοικτών ινών στον κόσμο, δίνοντας σε όλες τις τοπικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την υποδομή. Στις αρχές των ’90s, η τότε κυβέρνηση είχε προσφέρει φορολογική ελάφρυνση στους πολίτες, έτσι ώστε να αγοράσουν τον πρώτο τους προσωπικό υπολογιστή. Σήμερα, η Σουηδία είναι μια από τις πιο «συνδεδεμένες» χώρες της Ευρώπης, με 9 στα 10 νοικοκυριά να διαθέτουν σύνδεση στο ίντερνετ, σύμφωνα με τα στοιχεία τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα αυτά τα τεχνολογικά δεδομένα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε μια startup να αναπτυχθεί και (γιατί όχι;) να γίνει Skype. Το οποίο πουλήθηκε προς 2,6 δισ. δολάρια στο eBay, το 2005.

Στη Σουηδία, παρατηρείτε και ένα άλλο φαινόμενο: Πολλοί από τους startuppers που φτάνουν στην επιτυχία και ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, στη συνέχεια επιστρέφουν εκεί και επενδύουν στο startup οικοσύστημα. Ο ιδρυτής του Skype, Niklas Zennstrom, έχει ιδρύσει εκεί την επενδυτική εταιρία, Atomico, η οποία ρίχνει χρήματα σε ευρωπαϊκές καινοτόμες επιχειρήσεις. Σε αυτό βοηθά, μεταξύ άλλων, η ευνοϊκή φορολογική τακτική που ακολουθεί η Σουηδία, σε σύγκριση π.χ. με τις ΗΠΑ ή την Κίνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − 4 =