αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘέλεις να ξεκινήσεις ως solopreneur; Εδώ είναι 4 πράγματα που πρέπει πρώτα να ακούσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Θέλεις να ξεκινήσεις ως solopreneur; Εδώ είναι 4 πράγματα που πρέπει πρώτα να ακούσεις | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι ένα φαινόμενο που βλέπουμε όλο και πιο έντονα. Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό στο It’s Possible. Είναι οι λεγόμενοι solopreneurs. Δηλαδή, άνθρωποι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν μόνοι ένα δικό τους project. Και με αυτόν τον τολμηρό τρόπο μπαίνουν στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Άλλωστε, και το ίδιο το It’s Possible έχει στηριχτεί σε αυτό το μοντέλο.

Όντως, κάποιος μπορεί να ξεκινήσει ένα project μόνος του και -μέσα από σκληρή δουλειά- να το φτάσει ως ένα πολύ καλό επίπεδο. Όμως το να πορευτείς ως… μοναχικός καβαλάρης δεν είναι τόσο απλό. Τώρα θα δούμε λοιπόν 4 παράγοντες που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, αν αποφασίσεις να πας σε αυτόν τον δρόμο.

1# Τα έσοδα… δεν πάνε όλα στην τσέπη. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Μπορεί να ακούσεις ότι κάποιος έχει ξεκινήσει το δικό του project και έχει έσοδα 2.000 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλός αριθμός. Aν ήταν μισθός. Ωστόσο στην περίπτωση μας, τα 2.000 ευρώ δεν πάνε όλα στην τσέπη σου. Πρέπει να επενδύσεις κάποια από αυτά στο δημιούργημα σου, ενώ μη ξεχνάς ότι θα έχεις φορολογία και εισφορές.

2# Πρέπει να ασχοληθείς με πολλά διαφορετικά tasks. Ναι, το νέο σου project δεν έχει λογιστή, υπεύθυνο HR, marketing manager, τεχνικό, κάποιον που θα γράφει τα απαιτούμενα κείμενα ή οτιδήποτε άλλο. Και μάντεψε ποιος θα τα κάνει όλα αυτά. Σωστά κατάλαβες, θα τα κάνεις εσύ. Για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, πρέπει να είσαι ένα «πολυεργαλείο».

3# Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ένα ακόμα λάθος που κάνουν αρκετοί νέοι επιχειρηματίες, είναι να επαναπαύονται μόλις βλέπουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Αν το κάνεις αυτό, πιθανότατα θα δεις το project σου να έχει πτωτική πορεία. Από τον επόμενο κιόλας μήνα. Και δεν θα υπάρχει κανείς εκεί για να… σώσει την κατάσταση.

4# Δουλειά κάθε ημέρα, όχι όλη ημέρα. Είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δουλέψεις για πολλές συνεχόμενες ημέρες. Είπαμε, είσαι solopreneur άρα πρέπει να δουλέψεις πολύ για να ανέβει το εγχείρημα σου και να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο. Αλλά πρόσεχε: Στον «μαραθώνιο» που έχεις μπει μπορεί να δουλεύεις κάθε ημέρα, ωστόσο μην πέσεις στην παγίδα να δουλεύεις όλη την ημέρα. Θα φθαρείς πολύ γρήγορα. Φρόντισε να φτιάξεις ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, να κάνεις διαλείμματα και να έχεις ελεύθερο χρόνο μέσα στο 24ωρο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 16 =