αρχικηVIRALΘέλεις να μεγαλώσεις παιδιά ιδιοφυΐες; Μία έρευνα 45 χρόνων δίνει 8 συμβουλές

Θέλεις να μεγαλώσεις παιδιά ιδιοφυΐες; Μία έρευνα 45 χρόνων δίνει 8 συμβουλές

Το 1971, ο καθηγητής Julian Stanley ίδρυσε το πρόγραμμα Study of Mathematically Precocious Youth (SMPY). Το SMPY είναι «η πιο μακροχρόνια τρέχουσα διαχρονική έρευνα για διανοητικά ταλαντούχα παιδιά», αναφέρει το Nature. Τα τελευταία 45+ χρόνια παρακολουθεί τα επιτεύγματα περισσότερων από 5.000 χαρισματικών παιδιών – και έχουν διαμορφώσει τον κόσμο μας.

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά ελέγχουν την κοινωνία μας», είπε στο Nature ο Τζόναθαν Γουάι, ψυχολόγος στο Πρόγραμμα Αναγνώρισης Ταλέντου του Πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ. Τα παιδια αυτά γίνονται οι διαπρεπείς επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, οι CEO του Fortune 500 και ομοσπονδιακοί δικαστές, γερουσιαστές και δισεκατομμυριούχοι, εξηγεί.

Όπως σημειώνει ο ψυχολόγος David Lubinski, «αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται τίποτα ιδιαίτερο… χρειάζονται απλώς νωρίτερα πρόσβαση σε ό,τι είναι ήδη διαθέσιμο στα μεγαλύτερα παιδιά».

Πρακτικά τι μπορούν να κάνουν οι γονείς; Εδώ είναι 8 συμβουλές, έτσι όπως προκύπτουν από όλη αυτή την μελέτη.

– Δώστε τη δυνατότητα στα τα παιδιά να βιώσουν διαφορετικές εμπειρίες

– Όταν ένα παιδί εκδηλώνει έντονα ενδιαφέροντα ή ταλέντα, δώστε ευκαιρίες να τα αναπτύξει

– Υποστηρίξτε τόσο τις πνευματικές όσο και τις συναισθηματικές ανάγκες τους

– Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν μια «νοοτροπία ανάπτυξης» επαινώντας την προσπάθεια και όχι την ικανότητα

– Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλαμβάνουν ρίσκα και να είναι ανοιχτά σε αποτυχίες που τα βοηθούν να μάθουν

– Προσοχή στις ταμπέλες: Το να χαρακτηριστεί κάποιος ως ταλαντούχος μπορεί να είναι συναισθηματικό βάρος

– Συνεργαστείτε με δασκάλους για να καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού σας. Οι έξυπνοι μαθητές χρειάζονται συχνά πιο απαιτητικό υλικό, επιπλέον υποστήριξη ή την ελευθερία να μάθουν με τον δικό τους ρυθμό

– Ελέγξτε τις ικανότητες του παιδιού σας. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει τα επιχειρήματα ενός γονέα για πιο εξειδικευμένη δουλειά και μπορεί να αποκαλύψει ζητήματα όπως η δυσλεξία, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ή κοινωνικές και συναισθηματικές προκλήσεις

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 − 3 =