αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΘέλεις να ζητήσεις αύξηση μισθού; Εδώ είναι 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με μία εκατομμυριούχο CEO

Θέλεις να ζητήσεις αύξηση μισθού; Εδώ είναι 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με μία εκατομμυριούχο CEO

Όλοι θέλουμε να κερδίσουμε μία αύξηση μισθού στη δουλειά μας. Αλλά το να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και να πάρεις αυτό που σου αξίζει μπορεί να είναι… μία σύνθετη διαδικασία.

Υπάρχουν έξυπνες στρατηγικές για να πάρετε μία αύξηση και λίγοι άνθρωποι κάθονται να σκεφτούν αυτά τα πράγματα, λέει η εκατομμυριούχος CEO, Kara Goldin, μιλώντας στο CNBC. Η ίδια διευθύνει πλέον μία εταιρία 200 υπαλλήλων, ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει και από τις δύο μεριές του τραπεζιού σε τέτοιες διαπραγματεύσεις. Παραθέτει λοιπόν τώρα 4 πράγματα που πρέπει να ξέρει κάποιος πριν ζητήσει αύξηση μισθού.

1# Υπάρχει «σωστή στιγμή» για να ζητήσεις αύξηση

Το timing μετράει. Το να ανοίξεις μία τέτοια συζήτηση κατά την διάρκεια ενός standard performance review, είναι ίσως το καλύτερο. Μέχρι τότε, η εταιρεία έχει μελετήσει τον προϋπολογισμό της και ξέρει τι κεφάλαια πρέπει να ανακατανείμει. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις στις οποίες μπορείς να κάνεις την κίνηση σου πιο νωρίς. Αν για παράδειγμα κάποιος από την ομάδα σας μόλις έφυγε και εσείς έχετε αναλάβει περισσότερες ευθύνες. ‘Η αν η startup σας μόλις έλαβε μία μεγάλη χρηματοδότηση.

2# Κάνε την έρευνα σου, αλλά κατανόησε τα όρια

Σίγουρα, όλοι θα θέλαμε να βγάζουμε… 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, αλλά η διαπραγμάτευση σας θα είναι πιο επιτυχημένη εάν κατανοήσετε ξεκάθαρα τους κανόνες της αγοράς και της εταιρίας σας για τον ρόλο σας. Πριν ξεκινήσετε μια διαπραγμάτευση, κάντε λίγη έρευνα σε ιστότοπους όπως το PayScale και το Glassdoor για να δείτε τι μισθό έχουν άλλοι με τις εργασιακές σας ευθύνες και την πολυετή εμπειρία σας. ‘Η ρωτήστε επαγγελματίες εκεί έξω.

3# Δείξε την αξία σου πρώτα

Βεβαιωθείτε ότι έχετε έρθει στο τραπέζι με απόδειξη της αξίας που προσφέρετε στην εταιρία. Ποια είναι τα αποτελέσματα που βοηθήσατε να παραχθούν, τα προβλήματα που βοηθήσατε να επιλυθούν και οι ιδέες σας που αυξάνουν τα έσοδα; «Για μένα, δεν πρόκειται μόνο για ποιοτικά αποτελέσματα. Είναι ζωτικής σημασίας να είστε ένας αισιόδοξος παίκτης στην εταιρική μας κουλτούρα. Είστε μέλος της ομάδας με επιρροή; Εγγυώνται άλλοι για την εργασιακή ηθική ή τη στάση σας; Εάν έχετε λαμπερές κριτικές ή σημειώσεις από συναδέλφους ή διευθυντές σας, εκτυπώστε τις και παρουσιάστε τις στη διαπραγμάτευση του μισθού σας» λέει η CEO.

4# Ο τόνος σoυ μπορεί να επηρεάσει το αν θα λάβεις ή όχι την αύξηση

Ο χειρότερος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε μια διαπραγμάτευση είναι με μια νοοτροπία «εγώ εναντίον αυτών». Εάν υπάρχει μια πτυχή του πλάνου σας που δεν τους ταιριάζει, είναι πιο πιθανό να πάρετε ένα κατηγορηματικό όχι. Αλλά αν είστε ανοιχτοί στη συζήτηση, είναι πιο εύκολο να συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση. Το να έχετε ανοιχτό μυαλό μπορεί να σημαίνει ότι είστε δημιουργικοί σε αυτό που είστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτείτε. «Για παράδειγμα, εάν δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε ένα αίτημα μισθού, θα προσφέρω άλλα κίνητρα σε αντάλλαγμα. Όταν δείχνετε προθυμία να συναντήσετε ανθρώπους στη μέση οδό, είναι πιο πιθανό να θέλουν να συνεργαστούν μαζί σας για να βρείτε έναν συμβιβασμό που θα κάνει και τα δύο μέρη ευτυχισμένα» λέει από την πλευρά της η CEO.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 6 =