αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Terra Creta περνάει στον έλεγχο της «Μέλισσα Κίκιζας»

Η Terra Creta περνάει στον έλεγχο της «Μέλισσα Κίκιζας»

Μια ελαιουργική εταιρεία και μάλιστα καταξιωμένη διεθνώς, την Terra Creta, έχει πλέον στον έλεγχό της η «Μέλισσα Κίκιζας», κίνηση η οποία ενισχύει τη μετεξέλιξη της γνωστής βιομηχανίας ζυμαρικών σε όμιλο τροφίμων. Επιπλέον, με την ενέργεια αυτή η «Μέλισσα Κίκιζας» προσθέτει στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της το ελαιόλαδο, το οποίο επιθυμούσε εδώ και καιρό, και μάλιστα αποκτώντας προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, με καθαρά εξαγωγικό προφίλ. Υπενθυμίζεται ότι η «Μέλισσα Κίκιζας» είχε καταθέσει προσφορά και για τη «Μινέρβα Ελαιουργική», η οποία όμως τελικά κατέληξε στην Deca Investments.

Η Terra Creta ιδρύθηκε το 2001 με τις πρώτες της εγκαταστάσεις τότε να βρίσκονται στη Σούδα Χανίων. Ενα από τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας ήταν το Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Κολυμβαρίου του νομού Χανίων. Από το 2009 η εταιρεία λειτουργεί σε ιδιόκτητες και σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Κολυμβάρι.

Το 2012, η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον όμιλο επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου (IOGR), γνωστού κυρίως από την αεροπορική εταιρεία Sky Express, με χρέη τότε γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και τζίρο μόλις 5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει χρέη, έχει τετραπλασιάσει τον τζίρο της. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων του ομολογιακού δανείου που είχε λάβει το 2015. Το 2018 ολοκληρώθηκε νέα αναβάθμιση της γραμμής έκθλιψης στο ελαιουργείο με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας. Το 2020 ο τζίρος της ανήλθε σε 19,08 εκατ. ευρώ, από 17,36 εκατ. ευρώ το 2019 και τα προ φόρων κέρδη σε 2,36 εκατ. ευρώ. Το 95% των πωλήσεών της, δηλαδή πάνω από 18 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται εκτός Ελλάδος. Η εταιρεία συνεργάζεται με περίπου 1.200 ελαιοπαραγωγούς και εξάγει τα προϊόντα της σε 45 χώρες. Στον τελευταίο διαγωνισμό ελαιολάδου NYIOOCC Olive Oil Competition, στη Νέα Υόρκη, η Terra Creta απέσπασε τρία χρυσά βραβεία. Στις αρχές του 2021 το «Terra Creta Grand Cru» απέσπασε επίσης το πρώτο βραβείο ποιότητας «Mario Solinas» στον διαγωνισμό που διοργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Μέλισσα Κίκιζας», Αλέξανδρος Κίκιζας, δήλωσε: «Η είσοδός μας στην κατηγορία του ελαιολάδου σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να μετεξελιχθούμε σε έναν όμιλο που θα προσφέρει σε όλον τον κόσμο τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής διατροφής. Η Terra Creta ξεχωρίζει για τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και για το πάθος των ανθρώπων της για τη δημιουργία και παραγωγή τους. Οραμά μας είναι να δώσουμε στο ελληνικό ελαιόλαδο τη θέση που του αξίζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Η «Μέλισσα Κίκιζας» έκλεισε το 2020 με τζίρο 73,89 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 5,91 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + eleven =