αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ startupper που δεν είχε καμία σχέση με τεχνολογία, οι επενδυτές την απέρριπταν, όμως τα κατάφερε. Τώρα δίνει 5 tips επιτυχίας

Η startupper που δεν είχε καμία σχέση με τεχνολογία, οι επενδυτές την απέρριπταν, όμως τα κατάφερε. Τώρα δίνει 5 tips επιτυχίας

Η Ximena Hartsock εργαζόταν στον τομέα της εκπαίδευσης, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα. Πήρε την μεγάλη απόφαση, όταν διαπίστωσε ότι πολλοί πολίτες δεν μπορούσαν να έρθουν σε άμεση επαφή με κρατικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς.

Βρήκε τον κατάλληλο συνιδρυτή, Jeb Ory, και μαζί δημιούργησαν μια startup που κάνει ακριβώς αυτό. Μπορεί να φέρει σε άμεση επαφή τους πολίτες με τους κατάλληλους κρατικούς λειτουργούς. Η πλατφόρμα που έφτιαξαν λέγεται, Phone2Action. Και η σύνδεση μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να γίνει μέσω κλήσης, social media ή email, όπως σημειώνει το Forbes. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, απλά ένα smartphone ή laptop.

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα απλό και αποτελεσματικό εργαλείο, μέσω του οποίου οι άνθρωποι θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τους αξιωματούχους, για θέματα που είναι σημαντικά για τους ίδιους» λέει η Ximena Hartsock.

Η εταιρία κατάφερε το 2013 να αντλήσει χρηματοδότηση. Ωστόσο, η πορεία μέχρι εκεί δεν ήταν εύκολη. «Η άντληση κεφαλαίων είναι δύσκολη για τον καθένα» τονίζει η Ximena Hartsock και συνεχίζει: «Το να είσαι Λατίνα, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, αφού δεν έχουμε ιδιαίτερη παράδοση σε αυτό σαν λαός». Έτσι η ίδια δυσκολεύτηκε να βρει χρηματοδότηση.

Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, η νεαρή επιχειρηματίας έχει αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία. Και δίνει μερικά tips που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξελιχτείτε και να φτάσετε στην πολυπόθητη χρηματοδότηση.

1- Πιστέψτε στις δεξιότητες σας: «Έμαθα να εμπιστεύομαι το ένστικτο μου και να αξιοποιώ τις δεξιότητες που απέκτησα από προηγούμενες θέσεις εργασίας» λέει αρχικά η Ximena. Και συνεχίζει: «Στην αρχή έβλεπα αρνητικές αντιδράσεις, επειδή δεν προερχόμουν από τον χώρο της τεχνολογίας. Αποφάσισα όμως να διαχειριστώ την εταιρία με τον τρόπο που εγώ θεωρούσα σωστό. Εμπιστευτεί το ένστικτο σας. Δεν θα βρισκόσασταν εκεί που είστε, αν λαμβάνατε μόνο κακές αποφάσεις».

2- Κάντε μια λίστα με τα σημαντικά πράγματα: Υπάρχει πολύς «θόρυβος» στον χώρο των startups. Πρέπει να προσδιορίσετε τι αξίζει τον χρόνο σας και τι όχι. Δώστε έμφαση στο προϊόν, τους πελάτες και την ομάδα σας. Και αφήστε τις συναντήσεις και τα πάρτι για αργότερα. Θα έχετε χρόνο για αυτά αν πετύχετε.

3- Μην αφήσετε το εμπόδιο της γλώσσας να σας σταματήσει: Η ίδια εξηγεί ότι δυσκολεύεται με την γλώσσα, αφού όσο και να προσπαθεί φαίνεται η ξένη προφορά της στα Αγγλικά. Μια λύση για αυτό είναι να μιλάς αργά και καθαρά, έτσι ώστε να γίνεσαι όσο πιο κατανοητός γίνεται. Όση περισσότερη πρακτική κάνετε, τόσο καλύτεροι θα είστε.

4- Ψάξτε πολλούς επενδυτές: Στόχος είναι να βρεις έναν επενδυτή που να σε βοηθήσει στο κομμάτι της τεχνογνωσίας, αλλά που παράλληλα θα εμπιστευτεί το όραμα σας. Να μοιραστεί δηλαδή την σοφία του μαζί σας, χωρίς όμως να αναλάβει κυριολεκτικά την διεύθυνση της εταιρίας. «Στο τέλος της ημέρας, τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι να έχετε έναν επενδυτή που θα μπορείτε να τον εμπιστευτείτε στις δύσκολες στιγμές» επισημαίνει η Ximena.

5- Ζητούμενο η δεύτερη συνάντηση: Μην περιμένετε αποτέλεσμα από την πρώτη συνάντηση με έναν επενδυτή. Αυτό που έμαθε η Ximena, είναι ότι ουσιαστικά στην πρώτη συνάντηση ο στόχος θα πρέπει να είναι… να υπάρξει δεύτερη συνάντηση. Στην πρώτη φορά, πρέπει να γίνει μια γενικότερη παρουσίαση της εταιρίας και των στόχων. Η τελική συμφωνία θα γίνει σε επόμενα meetings, οπότε μην είστε ανυπόμονοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =