αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ «startup πετρελαίου» που κατάφερε να «σηκώσει» 2,2 εκατ. δολάρια και να επεκτείνει τις ομάδες της στην εποχή του Covid-19

Η «startup πετρελαίου» που κατάφερε να «σηκώσει» 2,2 εκατ. δολάρια και να επεκτείνει τις ομάδες της στην εποχή του Covid-19

Και τελικά πως μπορεί να κινηθεί μια startup, μέσα σε μια περίοδο πανδημίας; Η OilX, με γραφεία στο Λονδίνο και στην Αθήνα, ακολούθησε την δική της τακτική και κατάφερε να βγει αλώβητη μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πρόκειται για μια εταιρία που λειτουργεί ως ο πρώτος ψηφιακός αναλυτής αργού πετρελαίου στον κόσμο.

O VP of Product της OilX, Λευτέρης Χατζησπύρου, μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί αυτό το εξειδικευμένο project, πως έδρασαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας, ενώ δίνει και την δική του συμβουλή σχετικά με το πως μπορεί μια startup να φτάσει σε μια μεγάλη χρηματοδότηση.

Πως πρόκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο project, το οποίο μοιάζει μάλιστα τόσο εξειδικευμένο; Και ποια ήταν η επαγγελματική πορεία των ιδρυτών πριν

Ο οποιοσδήποτε με εμπειρία  στο χώρο του oil trading / oil analytics είναι εξοικειωμένος με την δυσκολία της δημιουργίας της βασικής εξίσωσης ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Κυρίως το πρόβλημα είναι στην διαθεσιμότητα των δεδομένων που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην αγορά του πετρελαίου. Σε γενικές γραμμές αυτά είναι πολύ διάσπαρτα και δύσκολο να συλλεχθούν, και οι αναλυτές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα υποφέρουν από χρονικές καθυστερήσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πολλά από αυτά τα δεδομένα έρχονται από τις κρατικές στατιστικές υπηρεσίες και μπορεί να δημοσιοποιηθούν ακόμα και με καθυστέρηση 3 μηνών. Δεδομένου ότι οι αγορές πετρέλαιού κινούνται σε πραγματικό χρόνο, γίνεται αντιληπτό ότι η καθυστέρηση στα δεδομένα δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην αντίληψη της τρέχουσας κατάστασης τις αγοράς.

Ο Florian Thaler είναι ο CEO και co-founder της εταιρίας μας, ο οποίος μετά από 15 χρονιά εμπειρίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο του πετρελαίου, αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα και να μετατραπεί από καταναλωτής των προαναφερθέντων δεδομένων σε πάροχος δεδομένων. Με την απόφαση του αυτή, τον Σεπτέμβριο του 2017, προσέγγισε την Signal Ocean, μέλος του The Signal Group, ως το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για  ‘incubation’ της αρχικής ιδέας. Εκεί έγινε η γνωριμία μας και ξεκίνησε το κοινό μας ταξίδι. Η δημιουργία του πρωτότυπου (MVP) προϊόντος, μας πηρέ ένα χρόνο και τον Σεπτέμβριο του 2018 η OilX δημιουργήθηκε σαν ξεχωριστή αυτόνομη εταιρία. Η Signal Ocean παραμένει στρατηγικός επενδυτής και τεχνολογικός συνέταιρος της OilX έως και σήμερα.     

Ο Florian Thaler, CEO και co-founder

Με απλά λόγια, τι κάνει η εταιρία σας;

Συνδυάζοντας δεδομένα από κρατικές στατιστικές υπηρεσίες με τα νέα ταχύτατα αναπτυσσόμενα σύνολα δεδομένων από τον χώρο του διαστήματος (δορυφορικά δεδομένα) και τις ναυτιλίας προσπαθούμε να λύσουμε το προαναφερόμενο πρόβλημα για τους πελάτες μας. Αυτό που έχουμε δημιουργήσει το ονομάζουμε ‘nowcast’, μια ορολογία που έχουμε δανειστεί από τον χώρο της μετεωρολογίας και των οικονομικών. Η δημιουργία του ‘nowcast’ απαιτεί την κατανάλωση όλων των διαθέσιμων συνόλων δεμένων και την απόδοση αυτών σε μια ενοποιημένη ερμηνεία της αναμενομένης κατάστασης των αγορών. Είναι πολύ δύσκολο για τις αγορές να καταλάβουν τις τρέχουσες συνθήκες όσων αφορά την εξίσωση προσφοράς και ζήτησης και εκεί είναι που συμβάλουμε με το (SaaS) προϊόν μας.

Η αγορά πετρελαίου όπως και πολλές άλλες είναι σε μια μετάβαση. Διαφοροποιείτε από το να είναι κατευθυνόμενη από δημόσιες γνώμες, στο να κάνει προβλέψεις βάσει δεδομένων, με την τάση να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η OilX λύνει τις βασικές αρχές αυτού του παζλ, οι οποίες δίνουν ένα πραγματικό input για την κίνηση του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το προϊόν μας προσφέρει ένα ψηφιακό «δίδυμο» της αλυσίδας τροφοδοσίας πετρελαίου, από το χώρο εξαγωγής πετρελαίου, στο μέσο μετακίνησης (τάνκερ ή αγωγός πετρελαίου) και τέλος στο διυλιστήριο. Το μοντέλο συλλογής δεδομένων βασίζεται στην εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποθεμάτων του πετρελαίου στα διάφορα στάδια της αλυσίδας παραγωγής του. Μα δεν αρκεί η συλλογή μόνο των δεδομένων, είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει η αποθηκευτική και επεξεργαστική ικανότητα έτσι ώστε να δημιουργηθεί  μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς του πετρελαίου, και αυτό είναι που κάνει η OilX.

Από την ψηφιακή αλυσίδα τροφοδοσίας πετρελαίου που έχουμε δημιουργήσει σε εργαστηριακές συνθήκες αντλούμε πληροφορίες για τις πραγματικές συνθήκες. Δεν είναι απλά θέμα σωστού ή λάθους, ο σκοπός μας είναι να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί έτσι ώστε να προσφέρουμε ακριβή αποτελέσματα. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο «σηκώσατε» 2,2 εκατ. δολάρια. Τι θα λέγατε σε έναν νέο επιχειρηματία, αν σας ρώταγε για το «ποιο είναι το ‘μυστικό’ για να λάβει μια καινοτόμος εταιρία κάποια μεγάλη χρηματοδότηση»;

Όπως λέει και ένα παλιό αγγλικό ρητό «count twice, cut once» το οποίο αναφέρεται στα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού. Η βασική ιδέα και ο αρχικός ενθουσιασμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά για να μπει κάποιος στην περιπέτεια μιας startup εταιρίας, αλλά μόνα αυτά δεν αρκούν. Με άλλα λόγια η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο θέμα νοοτροπίας αλλά και δεξιοτήτων.

Ακολουθήσαμε ένα πλαίσιο το οποίο ονομάζεται ‘disciplined entrepreneurship’  για να καθοδηγήσει το ταξίδι μας και να έχουμε μια επιστημονική μέθοδο ανεύρεσής της σωστής κατεύθυνσης ακόμα και όταν αυτή δεν ήταν προφανής. Τολμώ να πω πως από την μεγαλύτερη απόφαση του CEO μας να «εκκολάψει» την αρχική ιδέα σε έναν εξαιρετικό συνεργάτη όπως η Signal Ocean, μέχρι το μικρότερο χαρακτηριστικό του προϊόντος μας, που αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε ή να αφήσουμε εκτός, βασίστηκε λίγο πολύ σε αυτό το πλαίσιο.     

Πως διαχειριστήκατε την ξαφνική κρίση με τον Covid-19; Και σε επίπεδο οικονομικό, και σε ο,τι έχει να κάνει με τον καθημερινό τρόπο εργασίας, αλλά και σε επίπεδο HR.

Παρόλο που είμαστε μια μικρή startup εταιρία, έχουμε υπαλλήλους διασκορπισμένους σε 4 χώρες 2 ηπείρων. Τα κεντρικά μας γραφεία βρίσκονται στο Λονδίνο αλλά παραπάνω από το μισό ανθρώπινο δυναμικό μας βρίσκεται στην Αθήνα. Έχουμε επίσης εργαζόμενους στην Βιέννη, ακόμα και στην Χαβάη! Πριν την κρίση του Covid-19 είχαμε θεσπίσει πολιτική εργασίας από το σπίτι, που επέτρεπε την εξ’ αποστάσεως εργασία μια μέρα την εβδομάδα. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η εξ αποστάσεως συνεργασία είναι στο DNA μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε να επεκτείνουμε τις ομάδες μας τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο και την ίδια στιγμή να ξεκινήσουμε ιδιαίτερα σημαντικά έργα για την περεταίρω ανάπτυξη του προϊόντος μας.  

Μια πρόκληση που μπορώ εκ των υστέρων να αναγνωρίσω ήταν η ψυχολογική αλλαγή του να μένεις και να δουλεύεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ίδιο περιβάλλον, αυτό του σπιτιού σου και το στρες που προκλήθηκε από το αμετάβλητο της κατάστασης.  Το χειριστήκαμε με πολύ επικοινωνία και ευελιξία στις ώρες εργασίας. Παρόλο που διανύουμε ασφαλέστερη, όσον αφορά την πανδημία, περίοδο, παραμένουμε στην συντηρητική τακτική της εργασίας εξ’ αποστάσεως, μέχρι τα τέλη Ιούνη όπου και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση.

Σε οικονομικού όρους πετύχαμε σημαντική άνοδο των πωλήσεων. Πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό (και με τους κατάλληλους χειρισμούς εφικτό) να μετατρέπεις τις δυσκολίες που προκύπτουν σε ευκαιρίες.

Η ομάδα της Αθήνας

Μέσα στην ίδια περίοδο, τράβηξε πάνω του τα βλέμματα και το αργό πετρέλαιο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι ακριβώς συνέβη; Και ποια είναι η εκτίμηση σας για το προσεχές μέλλον

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου χτυπήθηκε από ένα αληθινά διπλό σοκ, καθώς ξεκίνησε η κρίση του COVID-19, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έμπαιναν σε έναν πόλεμο πετρελαίου που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου την ίδια στιγμή που η ζήτηση είχε καταρρεύσει.

Αυτό το διπλό σοκ οδήγησε την τιμή του πετρελαίου σε επιθετική πτώση μέσα στο Απρίλιο και έφερε όλου τους εμπλεκόμενους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα μια ιστορικής σημασίας συμφωνία για τους παραγωγούς του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνία ήταν να αφαιρεθούν τα πλεονάσματα προσφοράς από την αγορά τους επικείμενους μήνες. Η τιμή του πετρελαίου έχει από τότε επανέλθει στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά πιστεύουμε ότι η πραγματική αποκατάσταση της ισορροπίας θα έρθει από τα μέσα Ιούνη και μετά όταν η ζήτηση επανέλθει στα κανονικά επίπεδα καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις θα χαλαρώσουν τα αυστηρά μέτρα προστασίας.

Η εταιρία σας έχει γραφείο και στην Αθήνα. Πάνω σε ποιο αντικείμενο δουλεύουν οι εργαζόμενοι που είναι σε αυτό; Και ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα σας σε ότι αφορά την εταιρική παρουσία σας στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει αναδείξει πληθώρα ταλέντων όσον αναφορά  την επιστήμη των δεδομένων και την ανάπτυξη λογισμικού. Η Ελλάδα επίσης κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια ναυτιλία.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων δυνατών σημείων της Ελληνικής αγοράς είναι παγκοσμίως μοναδικός και είναι ο κύριος παράγοντας της αρχικής απόφασης του CEO μας να ξεκινήσει την εταιρία με την καρδίας της στην Ελλάδα. Ο CEO μας πάντα λέει πως :«η Ελλάδα θα πρέπει να πιστεύει περισσότερο στις δυνατότητες της και να αφήνει πίσω τις δυσκολίες της, με αυτό στο μυαλό όλα είναι δυνατά στην Ελλάδα».

Στην Αθήνα η ομάδα μας απαριθμεί 10 άτομα (περισσότερο από την μισή εταιρία). Όλη η επιστήμη των δεδομένων και η ανάπτυξη του προϊόντος γίνεται στην Αθήνα και είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε δημιουργήσει μια πραγματικά παγκόσμια λύση προερχόμενη από την Ελληνική πρωτεύουσα. Τα άμεσα σχέδια μας είναι να επεκτείνουμε την ομάδα στην Αθηνά με σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης 30% για τα 2 επόμενα χρόνια. 

 *Στη κεντρική φωτογραφία εικονίζεται ο VP of Product της OilX, Λευτέρης Χατζησπύρου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + twelve =