αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ security manager της Meta παρακολουθούνταν από Predator και ΕΥΠ ενώ ήταν στην Ελλάδα

Η security manager της Meta παρακολουθούνταν από Predator και ΕΥΠ ενώ ήταν στην Ελλάδα

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών φέρνουν στο φως με δημοσίευμά τους οι New York Times. Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, η security manager της Meta (από το 2020 έως το 2022), Artemis Seaford, παρακολουθούνταν ενώ ήταν στην Ελλάδα. Τέθηκε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ ήταν θύμα και του Predator σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των New York Times και αξιωματούχων με γνώση της υπόθεσης.

Η αποκάλυψη είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση πολίτη από τις ΗΠΑ που στοχοποιείται σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την προηγμένη τεχνολογία κατασκοπείας. Όπως αναφέρουν οι New York Times αποδεικνύει ότι η παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού εξαπλώνεται «πέρα από τη χρήση του από κυβερνήσεις εναντίον αντιπολιτευόμενων και δημοσιογράφων και έχει αρχίσει να εισχωρεί στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, παγιδεύοντας ακόμη και έναν ξένο υπήκοο που εργάζεται για μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία».

«Η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τηλεφώνου του στόχου από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και ο τρόπος με τον οποίο παραβιάστηκε δείχνουν ότι η υπηρεσία κατασκοπείας και όποιος εμφύτευσε το κατασκοπευτικό λογισμικό, γνωστό ως Predator, συνεργάζονταν χέρι-χέρι», αναφέρουν οι NYT.

Το Predator επιτρέπει την παρακολούθηση μηνυμάτων, κλήσεων, φωτογραφιών και video στο τηλέφωνο του στόχου και μολύνει τη συσκευή όταν κάνουν κλικ σε κάποιον σύνδεσμο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι «δύο άτομα με άμεση γνώση της υπόθεσης είπαν ότι η κ. Σίφορντ είχε πράγματι τεθεί υπό παρακολούθηση από την ελληνική υπηρεσία κατασκοπείας από τον Αύγουστο του 2021, έναν μήνα πριν από τη μόλυνση με το Predator, και για αρκετούς μήνες μέχρι το 2022».

Μάλιστα οι Times αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, η ελληνοαμερικανίδα στέλεχος έκλεισε ραντεβού για την αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέσω της επίσημης κρατικής ελληνικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια έλαβε αυτοματοποιημένο sms με τα στοιχεία του ραντεβού της στις 17 Σεπτεμβρίου. Πέντε ώρες αργότερα, στις 05:31 π.μ., σύμφωνα με έγγραφα, έλαβε ένα άλλο SMS που της ζητούσε να επιβεβαιώσει το ραντεβού κάνοντας «κλικ» σε έναν σύνδεσμο. Αυτός ήταν ο μολυσμένος σύνδεσμος που έβαλε την Predator στο τηλέφωνό της.

Οι λεπτομέρειες για το ραντεβού που είχε το μολυσμένο μήνυμα ήταν σωστές, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος είχε πρόσβαση στα στοιχεία του ραντεβού και συνέταξε με αυτά το μολυσμένο μήνυμα, σημειώνουν οι NYT. Ο αποστολέας εμφανιζόταν ως η επίσημη πλατφόρμα εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ το μολυσμένο URL μιμούνταν αυτό της πλατφόρμας εμβολιασμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 1 =