αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb (ΦΩΤΟ)

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb (ΦΩΤΟ)

Μετά την χτεσινή… πρόγευση, η NASA προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης στη δημοσιοποίηση νέων εικόνων από το τηλεσκόπιο James Webb. Μάλιστα, όπως σημείωσαν οι ειδικοί που μίλησαν, είμαστε ακόμα στην αρχή των αποκαλύψεων μέσω του νέου τηλεσκοπίου. Και στο προσεχές μέλλον αναμένεται να δούμε νέο υλικό.

Η πρώτη εικόνα της παρουσίασης είναι η ίδια με αυτή που παρουσιάστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν από την αναλυτική συνέντευξη Τύπου της NASA.

Στην πρώτη αυτή εικόνα, το επιχρυσωμένο κάτοπτρο του Webb, το μεγαλύτερο που έχει εκτοξευτεί ποτέ με διάμετρο 6,5 μέτρων, απαθανατίζει τα παραμορφωμένα, κόκκινα είδωλα γαλαξιών όπως ήταν πριν από 13,2 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 600 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Εξωπλανητικό φάσμα

Στη δεύτερη εικόνα, το Webb λειτουργεί ως φασματοσκόπιο και αναλύει τη σύνθεση της ατμόσφαιρας ενός μακρινού, καυτού εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από άστρο σαν τον Ήλιο.

Μετρώντας ποια μήκη κύματος ακτινοβολίας απορροφώνται από την ατμόσφαιρα, το παρατηρητήριο κατέγραψε την παρουσία υδρατμών και ομίχλης, καθώς και ενδείξεις για παρουσία νεφών.

Κομική φυσαλίδα

Η τρίτη εικόνα παρουσιάζει το Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου, στρώματα φωτός και σκόνης που εκτοξεύονται στο Διάστημα από ένα ετοιμοθάνατο άστρο στο κέντρο.

Παρατηρήσεις σε ελαφρώς διαφορετικά μήκη κύματος δείχνουν δύο ελαφρώς διαφορετικές εικόνες του νεφελώματος.

Σύγκρουση γιγάντων

H τέταρτη εικόνα καταγράφει ένα κοσμικό δυστύχημα, τη σύγκρουση πέντε γαλαξιών που ονομάζονται από κοινού Κουαντέτο του Στέφαν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συρραφή 1.000 επιμέρους εικόνων, το μεγαλύτερο κολάζ που έχει μεταδώσει ως σήμερα το Webb, καλύπτοντας μια περιοχή του ουρανού που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της διαμέτρου της Σελήνης.

Χάρη στην υπέρυθρη όρασή του, το Webb μπόρεσε να διαπεράσει τα νέφη αερίου και σκόνης που έκρυβαν τις λεπτομέρειες από τον προκάτοχό του, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η γέννηση άστρων

Οι τελευταίες εικόνες της παρουσίασης είναι το φαντασμαγορικό πορτρέτο του Νεφελώματος της Τρόπιδας, μια περιοχή όπου νέα άστρα γεννιούνται μέσα από κοσμικά σύννεφα αερίου και σκόνης. Κάθε λευκή κουκίδα είναι ένα νέο αστέρι που μόλις άρχισε να λάμπει.

 

Ακολουθεί μια εικόνα του ίδιου νεφελώματος απο το Webb, η οποία συνδυάζει παρατηρήσεις με δύο κάμερες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 18 =