αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Lamda Development θα υπογράψει «μνημόνιο» με το υπουργείο Πολιτισμού

Η Lamda Development θα υπογράψει «μνημόνιο» με το υπουργείο Πολιτισμού

Την κατάρτιση και υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της αναδόχου κοινοπραξίας, με επικεφαλής την Lamda Development, για την ανάπλαση του Ελληνικού προβλέπει απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το μνημόνιο προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αρχαιολογικών εργασιών με στόχο την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ ορίζονται “δικλείδες ασφαλείας” σε περίπτωση που προκύψουν καθυστερήσεις λόγω των ευρημάτων.

Θα συνοδευτεί με τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής διάταξης που θα προβλέπει διαδικασίες “fast track” όσον αφορά την υλοποίηση των αρχαιολογικών εργασιών, εφαρμόζοντας, πλήρως, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις αρχαιότητες.

Με άλλα λόγια, το μνημόνιο θα προβλέπει την μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών, όπως και την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων με ευθύνη του επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει προτείνει την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην έκταση 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας

Το κείμενο ορίζει:

1) Τους όρους της συνεργασίας
2) Τον προγραμματισμό της αρχαιολογικής έρευνας
3) Την έκταση και διάρκεια της αρχαιολογικής έρευνας
4) Την αποτύπωση – φωτογράφηση ευρημάτων
5) Την αποθήκευση, συντήρηση και τεκμηρίωση κινητών
ευρημάτων.
6) Το προσωπικό.
7) Την υλικοτεχνική υποδομή και
8) Την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων

Το δάσος

Ωστόσο, ο γόρδιος δεσμός με τον χαρακτηρισμό ως δάσους, έκτασης 37 στρεμμάτων, στο Ελληνικό θα αργήσει να επιλυθεί. Και αυτό επειδή η απόφαση του δασάρχη θα πρέπει να παραμείνει αναρτημένη, για 30 ημέρες, στα δημαρχεία των περιοχών πέριξ της έκτασης του Ελληνικού, ενώ συνολικά απαιτούνται, κατ’ ελάχιστον, τέσσερις μήνες ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων κατά της απόφασης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =