αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ HSBC θέλει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η HSBC θέλει να χρηματοδοτήσει επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ισχυρό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την επενδυτική τραπεζική και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα φέρεται να έχει η HSBC. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής, κλιμάκιο της τράπεζας αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με αντικείμενο της επίσκεψης την ενίσχυση των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων της HSBC στην εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Εκπρόσωποι της HSBC καθώς και τριών γαλλικών τραπεζών, και δη της Societe Generale, της Credit Agricole και της Banque publique d’investissement, συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και τον αρμόδιο για τις επενδύσεις υφυπουργό Γ. Τσακίρη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του ελληνογαλλικού επενδυτικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα. Βασικό θέμα στη συνάντηση ήταν η επανενεργοποίηση των γαλλικών τραπεζών στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά τη συγχρηματοδότηση μεγάλων έργων, αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, πάντως, η HSBC, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, φέρεται να εξετάζει τον περιορισμό της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και όχι μόνον. Αρμόδιες πηγές επισήμαναν στην «Κ» ότι η HSBC αυτή τη στιγμή αξιολογεί σε παγκόσμιο επίπεδο το δίκτυο λιανικής τραπεζικής, δηλαδή τα υποκαταστήματα που διατηρεί σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα ο όμιλος δραστηριοποιείται από το 1981.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters, η HSBC σκέφτεται να αποχωρήσει από την Τουρκία στο πλαίσιο των μέτρων περικοπής του κόστους λειτουργίας που λαμβάνει. Επιπλέον, η τράπεζα φέρεται να σχεδιάζει να περιορίσει ή να πουλήσει τις δραστηριότητές της σε άλλες χώρες, όπου έχει μικρής κλίμακας παρουσία και ισχυρό ανταγωνισμό από τοπικούς «παίκτες». Στις χώρες αυτές, σύμφωνα με το Reuters, συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα, η Αρμενία και το Ομάν.

Τα μέτρα περικοπής των λειτουργικών δαπανών καθώς και η νέα στρατηγική της τράπεζας πρόκειται να ανακοινωθούν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της HSBC Νοέλ Κιν στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση του 2019. Η εκπρόσωπος Τύπου της HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters τις εν λόγω πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά ειδικά στην Τουρκία, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι η HSBC θα αναζητήσει αγοραστή για τις δραστηριότητές της εκεί μεταξύ των τουρκικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Η Τουρκία θεωρείται τα τελευταία χρόνια προβληματική χώρα για την τράπεζα, καθώς η αστάθεια της τουρκικής λίρας και οικονομικά προβλήματα έχουν πλήξει τα έσοδά της. Ηδη η HSBC έχει περιορίσει σημαντικά την παρουσία της στη γείτονα. Από 6.000 εργαζομένους και 315 καταστήματα που διατηρούσε το 2013, τον Σεπτέμβριο του 2019 διέθετε 80 υποκαταστήματα και απασχολούσε 2.000 εργαζομένους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + eleven =