αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Hive φέρνει τα ηλεκτρικά πατίνια της στην Αθήνα, και παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας (ΦΩΤΟ)

Η Hive φέρνει τα ηλεκτρικά πατίνια της στην Αθήνα, και παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας (ΦΩΤΟ)

Ακόμα μια scoot-ερική άφιξη έχουμε στην Αθήνα. Η εταιρία Hive (ανήκει στον όμιλο Daimler) ξεκινά την λειτουργία της στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την πρωτεύουσα. Mε το πλάνο να προβλέπει επέκταση και σε άλλες πόλεις στο προσεχές μέλλον. Μετά τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime λοιπόν, οι πολίτες έχουν πλέον την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και αυτά της Hive.

Το It’s Possible βρέθηκε σήμερα στην συνέντευξη Τύπου που έγινε στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι εκπρόσωποι της Hive εξήγησαν το πως ακριβώς θα λειτουργούν τα ηλεκτρικά πατίνια. Η διαδικασία είναι λίγο- πολύ ίδια με αυτή που ακολουθούν οι χρήστες και σε άλλες αντίστοιχες εταιρίες. Δηλαδή, κατεβάζεις την εφαρμογή, εντοπίζεις μέσω GPS τα κοντινότερα πατίνια στον χάρτη, στην συνέχεια πας στο σημείο και με τη χρήση του smartphone σου «σκανάρεις» το πατίνι για να το ξεκλειδώσεις. Στόχος είναι να μετακινείται ένας πολίτης -κυρίως- σε μικρές αποστάσεις, όπως π.χ. από το σπίτι μέχρι το μετρό. ‘Η από τον σταθμό του μετρό, μέχρι την δουλειά του.

Η τιμή είναι 1 ευρώ για τo ξεκλείδωμα συν 0,15 ευρώ για κάθε λεπτό χρήσης. Σε ερώτηση για το αν οι χρεώσεις είναι ακριβές, οι εκπρόσωποι της εταιρίας απάντησαν ότι οι χρεώσεις είναι ίδιες σε όλες τις πόλεις του κόσμου που δραστηριοποιείται η Hive, και μέσα από τις έρευνες που έχουν κάνει αλλά και την γενικότερη ανταπόκριση του κοινού, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για έναν ακριβό τρόπο μετακίνησης. Τα πατίνια θα είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο.

Σημειώνεται, ότι αυτή τη στιγμή τα πατίνια της Hive μπορούν να κινηθούν μόνο μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αθηναίων. Αν κάποιος χρήστης ξεφύγει εκτός αυτών των ορίων, τότε δεν θα μπορεί να απενεργοποιήσει το πατίνι και έτσι η χρέωση θα… συνεχίσει να γράφει. Αυτός είναι και ένας τρόπος για να μην γίνονται μετακινήσεις με τα πατίνια, σε περιοχές που για κάποιον λόγο οι Αρχές δεν επιθυμούν τις μετακινήσεις με αυτό το μέσο.

Άλλωστε, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι εκπρόσωποι της εταιρίας επανέλαβαν ότι η Hive λειτουργεί σε συνεργασία με τις Αρχές κάθε πόλης και είναι σε ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Μια επισήμανση που μάλλον δεν έγινε καθόλου τυχαία, αφού εδώ υπάρχει και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία εταιρίες τέτοιου τύπου πηγαίνουν και… αφήνουν τα πατίνια τους στις πόλεις, και μετά έρχονται σε επικοινωνία με τις Αρχές. Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα η Hive, στο προσεχές διάστημα θα κάνει και συναντήσεις-Working Groups με ανθρώπους (και) από τον Δήμο της Αθήνας, έτσι ώστε να μελετήσουν το πως θα λειτουργήσει καλύτερα το νέο εγχείρημα στην πόλη.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια, η Hive προτείνει την χρήση κράνους, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει σχετικό πλαίσιο που να αναγκάζει τον οδηγό ενός scooter να φορά κράνος- άρα ουσιαστικά η χρήση του είναι προαιρετική. Σε ερώτηση για τον αν μπορεί ένα μικρό παιδί να πάρει κρυφά π.χ. την κάρτα του πατέρα του, να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή και μετά να βγεις στους δρόμους με ένα ηλεκτρικό πατίνι (άρα να υπάρξει ζήτημα ασφάλειας) η εταιρία παραδέχτηκε ότι αυτό είναι όντως ένα σενάριο που πρακτικά μπορεί να γίνει. Όπως μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου του πατέρα του και να βγει στον δρόμο. Ωστόσο, η Hive δεν συστήνει την χρήση των πατινιών της σε μικρά παιδιά. Σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος, υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο που ακολουθείται, και προβλέπει πρώτα την προστασία του χρήστη.

Επίσης η εταιρία ανακοίνωσε ότι με τον ερχομό της στην Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Να τονίσουμε βέβαια ότι τα πατίνια έρχονται έτοιμα στο κατασκευαστικό τους κομμάτι, άρα οι όποιες νέες θέσεις θα αφορούν κυρίως προγραμματιστές ή τους συνεργάτες που μαζεύουν τα scooters από τους δρόμους για να τα φορτίζουν και να τα συντηρούν. Μάλιστα, η Hive αποκάλυψε ότι έχει έρθει σε συμφωνία με 2 ελληνικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να αντλήσει νέους που θέλουν να εργαστούν με μια τέτοια τεχνολογική εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 6 =