αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Google σταματά να πουλάει διαφήμιση με βάση την ατομική πλοήγηση των χρηστών

Η Google σταματά να πουλάει διαφήμιση με βάση την ατομική πλοήγηση των χρηστών

H Google σχεδιάζει να σταματήσει να πουλάει διαφημίσεις που θα βασίζονται στην πλοήγηση των χρηστών σε άλλους ιστότοπους, προχωρώντας έτσι σε μία αλλαγή που αναμένεται να διαταράξει την ψηφιακή διαφημιστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, η Alphabet, μητρική της Google, ανακοίνωσε πως από την επόμενη χρονιά σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ή να επενδύει σε τεχνολογίες ανίχνευσης, οι οποίες παρακολουθούν τους χρήστες καθώς πλοηγούνται από το έναν ιστότοπο σε άλλο.

Η απόφαση, που προέρχεται από τη μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακής διαφήμισης στον κόσμο, θα μπορούσε να απομακρύνει τη βιομηχανία από τη χρήση των εξατομικευμένων τεχνικών παρακολούθησης, η οποία εξάλλου έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής όσον αφορά το ζήτημα της ιδιωτικότητας.

Αυτή η ενέργεια της Google ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε ορισμένους ανταγωνιστές, καθώς πολλές εταιρείες στην βιομηχανία της ψηφιακής διαφήμισης βασίζονται στην παρακολούθηση της πλοήγησης των ιδιωτών προκειμένου να δημιουργήσουν στοχευμένες διαφημίσεις, να υπολογίσουν την αποτελεσματικότητά τους και να σταματήσουν απάτες. Σημειώνεται πως η Google αντιπροσώπευε το 2020 το 52% της ετήσιας διαφημιστικής δαπάνης, συνολικού ύψους 292 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Jounce Media, εταιρεία παροχής συμβουλών για ψηφιακές διαφημίσεις.

“Εάν η ψηφιακή διαφημιστική βιομηχανία δεν εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι σχετικά με το απόρρητό τους και το πώς χρησιμοποιείται η προσωπική τους ταυτότητα, διακινδυνεύουμε το μέλλον του ελεύθερου και ανοιχτού διαιδκτύου”, δήλωσε ο David Temkin, στέλεχος της Google που επιβλέπει το πρότζεκτ.

Η Google είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα αφαιρέσει την πιο διαδεδομένη τεχνολογία παρακολούθησης, ονόματι “third-party cookies”, το 2020. Αλλά τώρα η εταιρεία σημειώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε εναλλακτικές τεχνολογίες, ούτε θα χρησιμοποιήσει άλλες εφαρμογές τρίτων εταιρειών για να αντικαταστήσουν τα δικά της εργαλεία αγοράς διαφημίσεων.

Αντ’ αυτού, η Google ανακοίνωσε ότι θα στοχεύσει σε νέες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει με άλλες εταιρείες, τις οποίες η ίδια ονομάζει “μαξιλάρι ιδιωτικότητας” για να στοχεύει σε διαφημίσεις χωρίς να συλλέγει ατομικές πληροφορίες από διαφορετικούς ιστότοπους. Μία τέτοια τεχνολογία θα αναλύει τις συνήθειες πλοήγησης των χρηστών στις δικές τους συσκευές, και θα επιτρέπει στους διαφημιστές  να στοχεύουν σε ομαδοποιημένα γκρουπ χρηστών με παρόμοια ενδιαφέροντα, και όχι σε εξατομικευμένους χρήστες. Η Google ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να ξεκινήσει ανοιχτές δοκιμές αγοράς χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία το β’ τρίμηνο.

Η εγκατάλειψη από τη Google της εξατομικευμένης παρακολούθησης σε διάφορους ιστότοπους έχει την δυνατότητα να διαταράξει ολόκληρη τη διαφημιστική βιομηχανία. Εξάλλου, περίπου το 40% των χρημάτων που ρέουν από τους διαφημιστές προς τους εκδότες του ανοικτού διαδικτύου -δηλαδή στο τμήμα της ψηφιακής διαφήμισης πέρα από τα κλειστά συστήματα όπως το Google Search, το YouTube ή το Facebook- περνάει μέσα από τα εργαλεία διαφημιστικής αγοράς της Google, σύμφωνα με τη Jounce Media.

Η Google ανακοίνωσε ότι η απόφασή της δεν καλύπτει τα εργαλεία αναγνώρισης των εφαρμογών για κινητές συσκευές, αλλά μόνο τα εργαλεία παρακολούθησης της πλοήγησης μεταξύ ιστοτόπων. Ωστόσο, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημάδι ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αλλάζει πολιτική και ενδεχομένως αυτή να λάβει πιο γενικευμένο χαρακτήρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 3 =