αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Google, η Intel, η Qualcomm και οι άλλοι: Αυτές είναι οι εταιρίες που «ρίχνουν πόρτα» στη Huawei

Η Google, η Intel, η Qualcomm και οι άλλοι: Αυτές είναι οι εταιρίες που «ρίχνουν πόρτα» στη Huawei

Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον έβαλε στη «μαύρη λίστα» τη Huawei. Αμέσως, κολοσσιαίες εταιρείες όπως η Google, η Qualcomm και η Intel ανακοίνωσαν ότι συμμορφώνονται με την απόφαση και σταματούν να συνεργάζονται με τον Κινέζο γίγαντα.

Με την Ουάσιγκτον συντάχθηκαν και εταιρείες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία, παρά το γεγονός ότι η Huawei έλαβε τελεσίγραφο τριών μηνών για να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, πριν ισχύσει εξ ολοκλήρου η απαγόρευση.

Οι σημαντικότερες εταιρείες που απομακρύνονται από τη Huawei είναι οι εξής:

Google

Λίγο μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, η Google ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την πρόσβαση της Κινεζικής εταιρείας σε όλες τις υπηρεσίες Android. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Google δεν έκοψε μόνο την πρόσβαση στις ανανεώσεις εφαρμογών, έκοψε την παροχή software, αλλά και hardware.

Η είδηση αυτή ήταν ένα τεράστιο χτύπημα για τη Huawei, καθώς όλα της τα τηλέφωνα λειτουργούν με το σύστημα Android της Google. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια χρήστες των συγκεκριμένων έξυπνων τηλεφώνων θα χάσουν την πρόσβαση στις ανανεώσεις ασφαλείας και, φυσικά, σε κάθε είδους ανανέωση που φροντίζει την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδωσε στη Huawei περιθώριο 90 ημερών και η Google ανακοίνωσε ότι «θα παγώσει» την απαγόρευσή της, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, μάλλον καθυστερεί το αναπόφευκτο.

Από την πλευρά της, η Huawei εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω στο «Plan B», τη δημιουργία του δικού της λογισμικού και, παρότι οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα γνωστό, ανώτατο στέλεχος δήλωσε στο οικονομικό δίκτυο CNBC ότι θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο για την Κίνα και το πρώτο εξάμηνο του 2020 για τον υπόλοιπο κόσμο.

Qualcomm

Μεταξύ των εταιρειών που επίσης αντέδρασαν άμεσα είναι και η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ, Qualcomm. Τρεις μέρες μετά την απόφαση για τη Huawei, το Bloomberg μετέδωσε ότι και η Qualcomm είπε στους εργαζομένους της ότι δε θα δίνει εξοπλισμό στην Κινέζικη εταιρεία, μέχρι νεωτέρας.

Intel

Η Intel είναι ένα ακόμα μεγάλο όνομα στον αμερικανικό τομέα κατασκευής μικροτσίπ που έκοψε τη Huawei, παρότι σύμφωνα με το Bloomberg, η Κινεζική εταιρεία έχει αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες σε τσιπς και άλλα υλικά.

Lumentum

Η αμερικανική κατασκευάστρια εξοπλισμού για κινητά τηλέφωνα, Lumentum, επίσης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την αποστολή εξαρτημάτων στην Huawei, η οποία αντιστοιχεί στο 18% στο συνολικό τζίρο της επιχείρησης.

ARM

Η βρετανική εταιρεία σχεδίασης τσιπς έστειλε μέμο στους υπαλλήλους της λέγοντας ότι σταματά «κάθε ενεργό συμβόλαιο, υποστηρικτικές ενέργειες και κάθε συνεργασία που εκκρεμεί» με τη Huawei, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Στο μέμο τονίζεται ότι τα σχέδια της επιχείρησης βασίζονται σε αμερικανική τεχνολογία. Η βρετανική εταιρεία ασχολείται περισσότερο με την αδειοδότηση παρά με την κατασκευή τσιπς: Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αγοράζουν από πριν άδειες αρκετών ετών για τα τσιπ, όποτε και η Huawei σίγουρα διαθέτει συμβόλαια για δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον.

Εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη που μας πέρασε ότι σταματά την πώληση κινητών Huawei για το δίκτυο 5G που αναμένεται να λανσάρει στις 3 Ιουλίου.

Τη Vodafone ακολούθησε η επίσης βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, EE, αποκλείοντας τον Κινεζικό κολοσσό από το 5G που θα βγάλει στην αγορά στις 30 Μαΐου.

Microsoft

Η Microsoft δεν έχει κάνει ακόμα καμία ανακοίνωση για την εταιρική της σχέση με τη Huawei, ωστόσο τα λάπτοπ της Κινεζικής εταιρείας εξαφανίστηκαν από το online κατάσταση του αμερικανικού κολοσσού το Σαββατοκύριακο μετά την απόφαση του Τραμπ.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + 10 =