αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Eldorado Gold δικαιώθηκε στην δικαστική διαμάχη της με το ελληνικό Δημόσιο

Η Eldorado Gold δικαιώθηκε στην δικαστική διαμάχη της με το ελληνικό Δημόσιο

Θετική για την Eldorado Gold και τη θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός» που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική είναι η απόφαση της διαιτησίας στην οποία είχε προσφύγει το δημόσιο. Η διοίκηση της Eldorado Gold επιβεβαιώνει πως το διαιτητικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία απορρίπτει το αίτημα του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων. Την ανακοίνωση έκανε ο καναδικός όμιλος στο χρηματιστήριο.

Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2003, όταν η Ελληνικός Χρυσός είχε αποκτήσει τα μεταλλεία. Η διοίκηση του καναδικού ομίλου ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να αξιολογεί την απόφαση της διαιτησίας και θα εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της σε σχέση με τις επενδύσεις στη Χαλκιδική.

Η πλευρά των Καναδών θεωρεί πως από την απόφαση της διαιτησίας προκύπτει πως με την «Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου» που υπεβλήθη από την Ελληνικός Χρυσός στις 22/12/2004 δεν υπήρξε μονομερής τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου από την εταιρεία και δεν μεταβάλλονται ανεπιτρέπτως τα συμφωνηθέντα μεταξύ των μερών, ούτε συνίσταται ευθεία και σαφής παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης Μεταβίβασης, το οποίο αφορά στην παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου.

«Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Θεωρούμε ότι έχουμε ενεργήσει με καλή πίστη και με τρόπο που συμφωνούσε με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις όπως αυτές προσδιορίζονται στη Σύμβαση Μεταβίβασης, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής μας για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σύμφωνα με την από 2006 έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από το Ελληνικό Δημόσιο και την ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών όρων του 2011. Έχουμε επανειλημμένα ανακοινώσει αυτή τη δέσμευσή μας, όπως και κατά τη διάρκεια της διαιτησίας».

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί το θεμέλιο για την προώθηση του διαλόγου με την Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να συμφωνήσουμε τα κοινά αποδεκτά και ξεκάθαρα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του έργου των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης Μεταβίβασης, που περιλαμβάνουν την έκδοση των αδειών που εκκρεμούν για το έργο των Σκουριών. Η πλήρης, αποτελεσματική και υπεύθυνη ανάπτυξη της επένδυσής μας στη Χαλκιδική θα ωφελήσει το Ελληνικό Κράτος και τους πολίτες του, την τοπική κοινωνία, τους μετόχους και τους εργαζομένούς μας, στην Ελλάδα».

«Η προσήλωση της εταιρείας στη δέσμευση για την ουσιαστική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσής μας αποδεικνύεται και από την υποβολή της τροποποίησης του Προσαρτήματος Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές, η οποία μειώνει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου, διασφαλίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη».

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + twelve =