αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Bentley που λειτουργεί… και ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Η Bentley που λειτουργεί… και ως ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Όταν το καλοκαίρι του 2012, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η Visa παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή ανέπαφων ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, λίγοι πίστεψαν στο νέο μοντέλο συναλλαγών. Πολλοί βιάστηκαν να το αμφισβητήσουν, θέτοντας (ήδη από τότε απαντημένα) ερωτήματα για την ασφάλεια τους. Σήμερα, που η χρήση του smartphone και ως ψηφιακού πορτοφολιού είναι μια καθημερινή πρακτική για πολλές δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως ο περιορισμός (ή και η κατάργηση) χρήσης των μετρητών δεν είναι ένα τόσο αβάσιμο σενάριο.

Σημειώνεται ότι το 2016 έγιναν πέντε δισεκατομμύρια ανέπαφες πληρωμές μέσω καρτών και εφαρμογών με το σήμα της Visa. Παράλληλα τριπλασιάστηκε η χρήση smartphones για πληρωμές.

Στο άμεσο μέλλον, οι προβλέψεις μιλάνε για έναν τεράστιο αριθμό διασυνδεδεμένων συσκευών που θα μπορούν να λειτουργούν ως ψηφιακά πορτοφόλια ή σημεία πληρωμών, μέσω των οποίων θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σε αυτή την κατεύθυνση Visa και IBM ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους, στη βάση της πλατφόρμας Watson IoT. Έτσι, θα είναι σε θέση να ενσωματώσουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ψηφιακών πληρωμών σε πολλές από τα 20 δισ. συσκευές που υπολογίζεται ότι θα είναι on line το 2020. Ποιες θα είναι αυτές; Οικιακές συσκευές, όπως ψυγεία μέσω των οποίων γίνεται ήδη on line παραγγελία τροφίμων, αξεσουάρ που φοριούνται (wearables) όπως δαχτυλίδια, και βέβαια αυτοκίνητα.

Οι σημερινές εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πρόβλεψη ότι το 2021 θα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο 380 εκατομμύρια διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα. Εκτός των άλλων τεχνολογιών που θα ενσωματώνουν (αυτόνομη οδήγηση, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση), θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές καθώς οι επιβάτες τους θα κινούνται.

Ένα αντίστοιχο μοντέλο λειτουργίας παρουσιάζει η Visa στο κέντρο καινοτομίας που εγκαινίασε στο Λονδίνο. Μια εντυπωσιακή Bentley Bentayga (το πρώτο SUV της πολυτελούς φίρμας) είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης. Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών ειδικά σχεδιασμένης για αυτοκίνητα, μέσω της οποία οι επιβαίνοντες μπορούν να πραγματοποιούν εν κινήσει πληρωμές. Από τα διόδια και τη βενζίνη, μέχρι διάφορες αγορές φαγητού, καθώς η πλατφόρμα μαθαίνει και προσαρμόζεται στις συνήθειες των χρηστών, προτείνοντας καθ’ οδόν (βάσει τοποθεσίας) προϊόντα και υπηρεσίες που πιθανόν τους αφορούν.

Για την ασφάλεια των συναλλαγών χρησιμοποιείται η δοκιμασμένη (βλ. Apple Pay, Samsung Pay) μέθοδος του tokenization, το οποίο απαντά σε ένα πολύ́ θεμελιώδες ζήτημα γύρω από́ την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή́ τη διασπορά των στοιχείων πληρωμής. Με το tokenization τα στοιχεία αντικαθίστανται από tokens, δηλαδή μοναδικούς αριθμούς που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από́ μία και μόνο τερματική συσκευή́. Σε περίπτωση έκθεσης (απόπειρα υποκλοπής, απώλεια συσκευής) δεν απαιτείται η ακύρωση της συνδεδεμένης κάρτας, αλλά́ η κατάργηση και η αντικατάσταση ενός token. Έτσι, όλα τα άλλα tokens που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο λογαριασμό παραμένουν ενεργά́, ενώ ο επίδοξος χάκερ θα έχει (στη χειρότερη περίπτωση) υποκλέψει έναν μη αξιοποιήσιμο 16ψηφιο αριθμό, αφού η αποκρυπτογράφηση των στοιχειών που ενσωματώνονται σε κάθε token γίνεται από́ τον φορέα που παρέχει το tokenization.

Μέσω παρόμοιων κέντρων σε όλο τον κόσμο και μιας πλατφόρμας εργαλείων προγραμματισμού, η Visa προσβλέπει στην ανάπτυξη εφαρμογών πληρωμών από τρίτους και το άνοιγμα του οικοσυστήματος της σε προγραμματιστές και start ups. «Συχνά οι επιχειρήσεις χρειάζονται μία μικρή ώθηση για να μετατρέψουν τον πυρήνα μίας καλής ιδέας σε κάτι πραγματικά πρωτοποριακό. Ως εκ τούτου, η Visa ξεκινά αυτό το κέντρο καινοτομίας στο Λονδίνο ενισχύοντας την παγκόσμια τεχνολογία και αποδεικνύοντας ότι είναι ανοιχτή σε ιδέες και καινοτομίες», λέει ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Το νέο κέντρο καινοτομίας της Visa στο Λονδίνο αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, με αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε Βερολίνο, Ντουμπάι, Μαϊάμι, Σαν Φανσίσκο, Σιγκαπούρη και Τελ Αβίβ.

Πηγή: News247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × five =