αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Airbus μόλις έκλεισε την μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην ιστορία. Στα 50 δισ. δολάρια το κόστος

Η Airbus μόλις έκλεισε την μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην ιστορία. Στα 50 δισ. δολάρια το κόστος

Τη μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της, αλλά και στην ιστορία του κλάδου, έκλεισε χθες η Airbus, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αεροπορικής Εκθεσης στο Ντουμπάι. Εξασφάλισε από την αεροπορική εταιρεία Indigo Partners παραγγελία 430 αεροσκαφών έναντι 50 δισ. δολαρίων. Μια μεγάλη παραγγελία, που έφθασε τα 27 δισ. δολ., εξασφάλισε και η ανταγωνίστριά της, Boeing. Πρόκειται για 175 αεροσκάφη 737 ΜΑΧ, τα οποία θα αγοράσει η εταιρεία φθηνών ναύλων flydubai, ενώ υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας 50 επιπλέον αεροσκαφών.

Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας διεθνούς έκθεσης, προηγείται η Airbus με συνολικές παραγγελίες 52,2 δισ. δολαρίων έναντι 35,9 δισ. δολ. της Boeing. Η ειρωνεία της τύχης ήθελε την Airbus να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσάρεστη έκπληξη μόλις άρχισε η έκθεση. Αν και σε αρχικό στάδιο είχε κλείσει συμφωνία με την αεροπορική εταιρεία Emirates για την κατασκευή τζετ Α380, η τελευταία αποφάσισε να προτιμήσει την Βoeing και τα αεροσκάφη 787-10 Dreamliner. Το Bloomberg, μάλιστα, είχε αναφέρει ότι η Emirates ζήτησε από την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία ότι θα εγγυηθεί την παραγωγή του Α380 για δέκα, προτού προχωρήσει σε νέα παραγγελία.

Ευτυχώς εμφανίστηκε ο μεγαλοεπενδυτής και πολυεκατομμυριούχος Μπιλ Φράνκε με την εταιρεία του Indigo Ρartners, η οποία προσφέρει αεροπορικά ταξίδια με χαμηλό εισιτήριο.

Η προκαταρκτική συμφωνία, που υπέγραψε με τον βετεράνο γενικό διευθυντή πωλήσεων της Airbus, Τζον Λίχι, είναι τονωτική ένεση για την ευρωπαϊκή εταιρεία – οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία στον κλάδο, με κριτήριο τον αριθμό των αεροσκαφών. Ακόμη, εγγυάται την επιτυχημένη έξοδο του κ. Λίχι, ο οποίος συνταξιοδοτείται τους επόμενους μήνες και μπορεί να υπερηφανευθεί ότι στη διάρκεια της θητείας του στην Αirbus έκλεισε συμφωνίες για 16.000 αεροσκάφη. Το ύψος αυτών των παραγγελιών φθάνει το 1,7 τρισ. δολάρια. Ο Τζον Λίχι συνέβαλε στην ενίσχυση της Airbus, στην οποία εργάζεται από το 1994, ώστε να διευρύνει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά, ξεκινώντας από το 18%.

Η συμφωνία Airbus και Indigo Partners, καθώς και η αντίστοιχη της Boeing με τη flydubai, δηλώνουν τον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο των εταιρειών χαμηλών ναύλων στο πώς διαμορφώνεται από τώρα και στο εξής το τοπίο των αερομεταφορών. Επιπλέον, οι εν λόγω συμφωνίες δείχνουν και πώς οι αερομεταφορείς εκμεταλλεύονται την εξασθένηση της ζήτησης για νέα τζετ και διαπραγματεύονται πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Ειδικά για την Indigo Partners του Μπιλ Φράνκε, οι παραγγελίες των 273 τζετ Α320neo και των μεγαλύτερων 157 Α321neo της Airbus αναμένεται να αναβαθμίσουν τον στόλο της. Η εταιρεία ταξιδεύει εντός ΗΠΑ αλλά και υπερατλαντικά, μεταξύ Ντένβερ και Βουδαπέστης.

Κατά τον γενικό διευθυντή πωλήσεων της Αirbus, Τζον Λίχι, πρόκειται για πολύ αξιόλογη συμφωνία, ενώ ο Μπιλ Φράνκε, ο οποίος ίδρυσε την Indigo Partners τo 2002, διευκρίνισε ότι αυτή αποτελεί κίνηση δηλωτική της εμπιστοσύνης του στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =