αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ 4ημερη εβδομάδα εργασίας είναι ήδη εδώ- Το «πείραμα» που έχουν κάνει πολλές τεχνολογικές εταιρίες

Η 4ημερη εβδομάδα εργασίας είναι ήδη εδώ- Το «πείραμα» που έχουν κάνει πολλές τεχνολογικές εταιρίες

Όταν ο πλανήτης εισήλθε σε lockdown πέρυσι, οι 1.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία τεχνολογίας Awin με έδρα το Βερολίνο έκαναν εκείνο που έπραξαν εκατομμύρια συνάδελφοί τους ανά τον κόσμο: άνοιξαν τους φορητούς υπολογιστές και άρχισαν να εργάζονται από την κουζίνα ή την τραπεζαρία τους. Ταυτόχρονα, η Awin άρχισε να “ανεβάζει” ρυθμούς, καθώς η δραστηριότητά της για λογαριασμό εταιρειών διαδικτυακού λιανικού εμπορίου εκτινάχθηκε, με την πίεση στο προσωπικό να καθίσταται ιδιαίτερα έντονη.

Έτσι την περασμένη άνοιξη, η εταιρεία συνέστησε σε όλους να αποσυνδέονται κάθε μεσημέρι Παρασκευής και να χαλαρώνουν μέχρι το πρωί κάθε Δευτέρας. Όπως σημειώνει το Capital.gr, το πείραμα ήταν τόσο επιτυχημένο -σε επίπεδο πωλήσεων, αφοσίωσης εργαζομένων και  ικανοποίησης πελατών- που τον Ιανουάριο, η Awin αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εφαρμόζοντας εβδομάδα τεσσάρων ημερών για ολόκληρη την εταιρεία, χωρίς περικοπή μισθών ή παροχών. “Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι, αφοσιωμένοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά”, αναφέρει ο CEO, Adam Ross.

“Βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν πιο έξυπνα και να είναι εξίσου παραγωγικοί”.

Η Awin βρίσκεται στην πρωτοπορία μιας τάσης που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή παγκοσμίως.

Ο ιστότοπος αναζήτησης εργασίας ZipRecruiter αναφέρει ότι το μερίδιο των αγγελιών στις οποίες γίνεται λόγος για τετραήμερη εβδομάδα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, σε 62 ανά 10.000.

Ο κολοσσός Unilever ξεκίνησε τον Δεκέμβριο μια ετήσια δοκιμή της ιδέας για το προσωπικό του στη Νέα Ζηλανδία. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει πρόταση για επιδότηση εταιρειών που προσφέρουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Ακόμη και στην εργασιομανή Ιαπωνία, της οποίας η γλώσσα περιλαμβάνει τη λέξη karoshi (θάνατος από υπερβολική εργασία) στο κοινοβούλιο συζητείται πρόταση να παραχωρηθεί στους υπαλλήλους μία ημέρα άδειας κάθε εβδομάδα, προκειμένου να προστατευθεί η ατομική ευημερία τους. “Η εβδομάδα τεσσάρων ημερών αποκτά μομέντουμ”, λέει ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας στο Autonomy, βρετανικό think tank. “Για τη μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών, η μείωση των ωρών εργασίας αποτελεί απολύτως ρεαλιστικό στόχο”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × five =