αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ 25χρονη που βγάζει πάνω από 100.000 δολάρια παίζοντας σκάκι στο Twitch

Η 25χρονη που βγάζει πάνω από 100.000 δολάρια παίζοντας σκάκι στο Twitch

Πόσα χρήματα μπορεί να βγάζει, άραγε, ένας επαγγελματίας παίχτης του σκάκι; Η Alexandra Botez είναι σήμερα 25 χρονών, και βγάζει πάνω από 100.000 δολάρια τον χρόνο. Καθόλου άσχημα.

Η ίδια μαζί με την αδερφή της, έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι στην γνωστή streaming πλατφόρμα Twitch. Και έχουν καταφέρει να χτίσουν το δικό τους success story. Όπως λέει μάλιστα η νεαρή παίχτρια στο CNBC, για το 2021 αναμένουν νέα «εκτόξευση» στα έσοδα τους.

Όπως σχολιάζει μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο, η Botez ανοίγει τον δρόμο και για άλλες γυναίκες που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες παίκτριες σκακιού. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όσο η περίπτωση της 25χρονης παίρνει δημοσιότητα. Η πανδημία έφερε έναν σημαντικό αριθμό νέων χρηστών στον κόσμο του διαδικτυακού σκακιού και σε συνδυασμό με την επιτυχία του “The Queen’s Gambit” στο Netflix, το σκάκι έχει γίνει μέρος της mainstream κουλτούρας.

Η Alexandra Botez δεν ξεκίνησε τώρα να ασχολείται με το σκάκι. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία μόλις 6 ετών. Ενώ στα 8 της κέρδισε το πρώτο εθνικό τουρνουά στις ΗΠΑ. «Η οικογένειά μου προέρχεται από τη Ρουμανία, η οποία έχει μια πραγματικά πλούσια κουλτούρα σκακιού σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι συνήθως βλέπουν το σκάκι ως παιχνίδι για… σπασίκλες», λέει η Botez.

Η ίδια θεωρείται σήμερα μια από τους μάστερ του παιχνιδιού. Στο ranking του The World Chess Federation βρίσκεται στη θέση 27.631ανάμεσα σε 100.000+ ενεργούς παίχτες. Μάλιστα οι γυναίκες είναι μια μικρή μειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει το CNBC, ότι στους grandmasters η αναλογία αντρών-γυναικών είναι 50 προς 1.

«Οι γυναίκες στο σκάκι δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο», λέει η Botez. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε στο σημείο που αρχίζουμε να αλλάζουμε το στερεότυπο που έλεγε ότι οι γυναίκες είναι γενετικά κατώτερες από τους άνδρες στο παιχνίδι σκακιού» συμπληρώνει.

Και πως μπήκε το streaming στη ζωή της; Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Στάνφορντ, η Botez έπαιζε σκάκι στο Chess.com, αλλά εκεί έχανε την πρόσωπο-με-πρόσωπο αλληλεπίδραση. Έτσι, το 2016, ενώ ήταν ακόμα στο πανεπιστήμιο, αποφάσισε να ξεκινήσει τη ζωντανή ροή στο Twitch για πλάκα. Το κανάλι της απογειώθηκε όμως γρήγορα!

Άρχισε να κερδίζει χρήματα στο Twitch μέσω των συνδρομητών στο κανάλι της, οι οποίοι πληρώνουν μία μηνιαία χρέωση που ξεκινά από τα 4,99 $. Οι θεατές της έδωσαν επίσης δωρεές και άμεση υποστήριξη. Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά live streaming, περίπου το 90% των εσόδων της προήλθε απευθείας από τους θεατές της, λέει η Botez.

Μετά το τέλος των σπουδών της, η ίδια εργάστηκε σε μια startup, η οποία όμως απέτυχε. Έτσι πήρε την απόφαση να γίνει μια full-time παίχτρια σκακιού. Η 18χρονη αδερφή της, Andrea, έγινε ο συνεταίρος της το 2020. Οι αδελφές έχουν σήμερα πάνω από 650.000 followers στο Twitch.

Πλέον η Botez και η αδερφή της κερδίζουν εισόδημα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των θεατών, χορηγών, διαφημιστικών εσόδων από social media όπως το Instagram και τον μισθό από την Team Envy, μια παγκόσμια εταιρεία esports με την οποία υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο το δίδυμο. Σκοπεύουν επίσης να πουλήσουν προϊόντα στο μέλλον.

Η επιτυχία δεν ήρθε εύκολα. «Στο πρώτο μου streaming περίπου το 60% των θεατών ήταν άτομα που προσπαθούσαν να φλερτάρουν μαζί μου και να συνομιλήσουν, ή άτομα που σχολίαζαν την εμφάνισή μου όλη την ώρα », παραδέχεται η 25χρονη. Κατάφερε να λύσει αυτό το πρόβλημα, βάζοντας monderators να κάνουν το «καθάρισμα».

Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα παίκτρια στο Twitch, λέει η Botez. «Μερικές φορές μπορεί να κερδίζεις followers πιο γρήγορα, αλλά αυτο δεν μεταφράζεται σε θεατές, που συνήθως δημιουργούν έσοδα», εξηγεί. Ένα πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι οι γυναίκες τείνουν να κερδίζουν υψηλότερα ποσοστά διαφήμισης στον ιστότοπο από ότι οι άντρες, λέει η Botez. «Πολλά brands θέλουν να έχουν μία διαφορετικότητα τώρα», προσθέτει.

Τα σχέδια της δεν σταματούν εδώ. Μέσα στο 2021 σχεδιάζει να επεκτείνει το περιεχόμενο της, και να κάνει βίντεο που θα είναι εύκολο να τα δουν ακόμα και εντελώς αρχάριοι, οι οποίοι θέλουν να παίξουν σκάκι απλά για διασκέδαση. Και κάπως έτσι, θα ανοιχτεί σε ένα ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

https://media4.s-nbcnews.com/j/newscms/2020_07/3221611/200207-alexandra-botez-chess-streaming-2x1-se-600p_b87cccce26f154e8f52b833b3a79f2fb.fit-1240w.gif
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + 12 =