αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ώρα της Lamda Development: Τι λέει η εταιρία για την επένδυση στο Ελληνικό

Η ώρα της Lamda Development: Τι λέει η εταιρία για την επένδυση στο Ελληνικό

Στο τι θα αποφασίσει ο επενδυτής στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον αναφορικά με την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει ότι η κήρυξη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) 280 στρεμμάτων -λιγότερων σε σχέση με άλλες προτάσεις που υπήρξαν- ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν θα σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ.

Από τη λιτή χθεσινή ανακοίνωση της Lamda Development πάντως, φαίνεται ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η εταιρεία του ομίλου Λάτση, που μαζί με την κινεζική Fosun και την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi συνιστούν επενδυτικό όχημα με την ονομασία Hellinikon Global για το Ελληνικό, σημειώνει πολύ προσεκτικά ότι «πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του ΚΑΣ της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους. Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και το επιχειρηματικό σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».

Εύθραυστη εμπιστοσύνη

Η επισήμανση του επενδυτή για τις επιπτώσεις στο master plan είναι το «κλειδί» της υπόθεσης. Όπως εκτιμάται, η Lamda για να μπει στη διαδικασία να συζητήσει εκ νέου αλλαγές στις συμβάσεις που έχει υπογράψει θα πρέπει αυτές να είναι ήσσονος σημασίας. Η εμπιστοσύνη μεταξύ επενδυτή και κυβέρνησης (και αυτό διαχρονικά, αφού η υφιστάμενη διαδικασία για το Ελληνικό έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση) είναι σε κάθε περίπτωση εύθραυστη, καθώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που η πλευρά του Δημοσίου υπαναχωρεί από τα συμφωνηθέντα. Εύλογα στην πλευρά του επενδυτή επικρατεί η ανησυχία για το πόσες φορές ακόμα και σε ποια κρίσιμα στοιχεία του έργου θα χρειαστεί να τροποποιήσει σχεδιασμούς που έχουν συμφωνηθεί.

Η ανακοίνωση της Lamda καταλήγοντας επαναλαμβάνει το αυτονόητο, το γεγονός δηλαδή ότι «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».

280 στρ. αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, τα 280 στρέμματα που το ΚΑΣ κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται μεταξύ άλλων στο τμήμα της έκτασης στον Άγιο Κοσμά, στο λόφο Χασάνι, στο ρέμα Τραχώνων, αλλά και στον σταθμό του μετρό Αργυρούπολης και στο αμαξοστάσιο του τραμ που βρίσκεται εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων της επένδυσης. Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί η κήρυξη από το ΚΑΣ δεν προχώρησε πριν γίνουν π.χ. οι προαναφερόμενες εγκαταστάσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προβληματισμός για το ύψος των κτηρίων

Όπως εκτιμάται, προβληματισμό στον επενδυτή προκαλεί και η πληροφορία ότι το ΚΑΣ ενέκρινε μεν το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά με την επιφύλαξη για το ύψος των κτηρίων. Τα ψηλά κτήρια – τοπόσημα, ωστόσο, αποτελούν αδιαπραγμάτευτο τμήμα της επένδυσης, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας τα βασικά σημεία και τη λογική που διέπει το master plan.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του ΚΑΣ ελήφθη έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση προχθές με μεγάλη πλειοψηφία (15 υπέρ 1 κατά) και αφού στη συζήτηση είχε τεθεί πρόταση για κήρυξη ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκτασης 700 στρεμμάτων. Ο συμβιβασμός που φαίνεται να επετεύχθη επιβλήθηκε και από το γεγονός ότι πολλά μέλη του ΚΑΣ συνυπολόγισαν τις συνέπειες από μια απόφαση που θα οδηγούσε την επένδυση κατευθείαν στο συρτάρι.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =