αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ χώρες της Ε.Ε. που έχουν την μικρότερη φορολογία για επιχειρήσεις

Η χώρες της Ε.Ε. που έχουν την μικρότερη φορολογία για επιχειρήσεις

Αν θες να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση αλλά δεν θες να χρησιμοποιήσεις ως έδρα την Ελλάδα, τότε το πρώτο που ίσως πρέπει να κάνεις είναι να δεις τις επιλογές που έχεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν χώρες που προσφέρουν ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για να τις χρησιμοποιήσεις ως έδρα επιχείρησης.

Ας δούμε «στα γρήγορα» μερικά στοιχεία:

Μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ιρλανδία και Κύπρος έχουν τους μικρότερους συντελεστές φορολόγησης επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τα «σκήπτρα» κατέχουν οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα η Ουγγαρία, που από το 2017 έχει καθιερώσει συντελεστή φορολόγησης 9% για τις επιχειρήσεις, και η Βουλγαρία, με συντελεστή 10%. Γι’ αυτό και αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις προτιμούν να μεταφέρουν την έδρα τους στη γείτονα χώρα ή στην Κύπρο. Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα στη Βουλγαρία έχει αυξηξεί κατακόρυφα, από 2.000 στις αρχές της κρίσης το 2010 σε πάνω από 17.000 το 2017, όπως δείχνουν τα στοιχεία του  Eλληνικού Επιχειρηματκού Συμβουλίου στη Βουλγαρία (Hellenic  Business Council in Bulgaria- HBCB).

Ιρλανδία και Κύπρος αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικούς προορισμούς για επιχειρήσεις, επιβάλλοντας τον ίδιο συντελεστή, 12,5% τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ακολουθεί η Λιθουανία(15%), η Σλοβενία(19%), η Λετονία(20%), Φινλανδία(20%) και η Σλοβακία(21%).

Στην Ολλανδία, που επίσης έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών για ευνοϊκές ρυθμίσεις προς πολυεθνικές, ισχύει συντελεστής 25%, ίδιος με την Ισπανία και την Αυστρία. Στο Βέλγιο, ο επίσημος φορολογικός συντελεστής εταιρικής φορολόγησης είναι 29% και στο Λουξεμβούργο 24,94%, υπάρχουν όμως πολλά «παραθυράκια» του φορολογικού κώδικα που μπορούν να εκμεταλλευθούν οι επιχειρήσεις ώστε να αποφύγουν την καταβολή φόρων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − three =