αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ χημικός μηχανικός που άφησε την θέση της σε φαρμακευτική εταιρεία και ξεκίνησε το δικό της brand φυσικών καλλυντικών

Η χημικός μηχανικός που άφησε την θέση της σε φαρμακευτική εταιρεία και ξεκίνησε το δικό της brand φυσικών καλλυντικών

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αφήσεις μια θέση εργασίας σε μια καλή εταιρεία, για να ξεκινήσεις ένα δικό σου project; Η Ντίνα Ζερβού το έκανε. Μετά από 12 χρόνια σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, αποφάσισε να ξεκινήσει το δικό της brand. «Δεν άφησα τις φοβίες να υπερτερήσουν του οράματός μου και όταν βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες τόλμησα και δεν μετάνιωσα» εξηγεί.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το brand φυσικών καλλυντικών Eleusis. Η Ντίνα Ζερβού μιλά τώρα στο It’s Possible για το πως πήρε την απόφαση να κάνει το δικό της επαγγελματικό pivot, περιγράφει τι περιλαμβάνει το brand της, ενώ δίνει και μερικές χρήσιμες συμβουλές στους νέους επίδοξους επιχειρηματίες.

Μετά από 12 χρόνια σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, καλλυντικών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας, αποφασίσατε να ξεκινήσετε το δικό σας brand. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν ανήσυχο πνεύμα και δυναμικός χαρακτήρας. Ακόμα και τα καλοκαίρια μου, τα περνούσα δουλεύοντας στην παραγωγή βιομηχανικών μονάδων για να αποκτήσω εμπειρία. Από το 2003 μέχρι το 2017 εργάστηκα συνολικά σε 3 μεγάλες εταιρείες σαν Χημικός Μηχανικός. Τα τελευταία 12 χρόνια, ήμουν σε 2 μεγάλες εταιρίες και απέκτησα εμπειρία σε όλα τα τμήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων. Μελέτησα πολύ το αντικείμενό μου και απέκτησα σφαιρική εμπειρία. Αυτός ο συνδυασμός ιδιοσυγκρασίας και εμπειρίας, με οδήγησε να αφήσω μια πολύ καλή θέση στην παραγωγή φαρμακευτικής εταιρείας και να αναπτύξω το brand Eleusis.

Υπήρξε άγχος και αρνητικές σκέψεις, όταν αποφασίσατε να ξεκινήσετε το νέο εγχείρημα σας; Και αν ναι, πως τα αντιμετωπίσατε;

Σίγουρα υπήρξε ανησυχία και άγχος μέχρι να αποφασίσω να αφήσω μια σίγουρη καριέρα και να κάνω ένα νέο βήμα, ένα ολοκαίνουριο project με μοναδική πρόκληση. Δεν είχα αμφιβολίες ή αρνητικές σκέψεις για το αποτέλεσμα γιατί ήμουν πολύ σίγουρη πως το ήθελα και πως γνώριζα καλά το αντικείμενο. Ωστόσο με τρόμαζαν οι διαδικασίες καθώς πάντα λειτουργούσα κάτω από την προστασία του ιδιωτικού τομέα χωρίς τις ανησυχίες του ελεύθερου επαγγελματία. Μια επίσης μεγάλη ανησυχία ήταν ότι δεν θα λάνσαρα κάτι καινοτόμο, ανατρεπτικό που δεν υπάρχει στην αγορά. Επίσης θα ήμουν solo entrepreneur, χωρίς την υποστήριξη κάποιας ομάδας.

Ωστόσο είμαι τόσο προσηλωμένη στον στόχο μου, που δεν άφησα τις φοβίες να υπερτερήσουν του οράματός μου και όταν βρέθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες τόλμησα και δεν μετάνιωσα.

Τι περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή το brand σας;

Τα ELEUSIS είναι ένα brand ηθικών καλλυντικών με βιώσιμες συνταγές. Πάντα με απασχολούσε η προστασία του περιβάλλοντος και η well being φιλοσοφία. Η ευαισθησία μου σε θέματα βιολογικών προϊόντων, οικολογίας και βιωσιμότητας είναι πολύ έντονη και η εξέλιξή μου συνυπάρχει με την στροφή στην φύση. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στα προϊόντα μου. Πρόκειται για indie vegan καλλυντικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα όπου σε όλα τα στάδια δημιουργίας και παραγωγής, μέχρι να φτάσουν στα χέρια σας, ακολουθούνται διαδικασίες που δεν βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  Όλα τα προϊόντα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης και οι παραγωγές γίνονται στις μικρότερες δυνατές παρτίδες. Οι συσκευασίες είναι ανακυκλώσιμες και οι περισσότερες περιέχουν 44-100% ανακυκλωμένο πλαστικό. Η βιωσιμότητα μεγιστοποιείται εφόσον δεν χρησιμοποιούνται δευτερογενείς συσκευασίες αλλά όλες οι πληροφορίες περιέχονται σε QR Code στην ετικέτα. Όλα τα προϊόντα έχουν μελετηθεί ώστε να έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα αλλά σε λογικές τιμές. Θέλω ο κόσμος να απολαμβάνει την ποιότητα ενός ακριβού Brand αλλά σε φιλικές τιμές, με σύγχρονο σχεδιασμό και με μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δημιουργώ φυσικά καλλυντικά και στόχος είναι να στραφούν οι καταναλωτές στην αλλαγή κοινωνικής και περιβαλλοντικής συμπεριφοράς.

Έχετε ως έδρα την Ελευσίνα. Τι θετικά και τι αρνητικά συναντά κάποιος που ξεκινά μια επιχείρηση από εκεί;

Στην Ελευσίνα γεννήθηκα, μεγάλωσα και κατοικώ. Είναι μια πόλη με σημαντική ιστορία και μοναδική ενέργεια. Γι’ αυτό εξάλλου είχε επιλεχθεί στην αρχαιότητα για την τέλεση των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Η σημασία της λέξης είναι έλευσις = ερχομός, άφιξη. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να ξεκινήσω από κάπου αλλού. Η πόλη μου με υποστήριξε τόσο πολύ και μόνο ευγνωμοσύνη νιώθω. Μετά από 3 χρόνια μπορώ να πω πως χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα είχα φτάσει πουθενά. Σίγουρα δεν έχει την το μέγεθος κοινού μιας μεγάλης αγοράς, αλλά ήταν το ιδανικότερο ξεκίνημα για να μάθω τομείς που δεν γνώριζα, να εδραιωθώ, να αναπτυχθώ και πλέον να μπορώ να προσβλέπω στο άνοιγμα boutique shops και σε άλλες περιοχές. Επιπλέον τα Eleusis φτάνουν ήδη παντού μέσω του eshop  που αναπτύχθηκε την περίοδο της πανδημίας και η απήχηση είναι ελπιδοφόρα.

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε κάποιον που έχει ήδη μπει σε ένα επαγγελματικό μονοπάτι, αλλά σκέφτεται να ξεκινήσει τώρα το δικό του project;

Αντιλαμβάνομαι ότι στην σημερινή εποχή οι εργασιακές συνθήκες περνάνε κρίση και όλοι επιθυμούν ίσως να ξεφύγουν και να γίνουν ανεξάρτητοι. Ωστόσο πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συγκυρίες. Δεν θα βιαζόμουν να ξεκινήσω κάτι αν δεν είχα μεγάλη γνώση γύρω από την ιδέα που θέλω να υλοποιήσω. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να ξεκινούσε τα Eleusis πολύ νωρίτερα, όταν είχα μια επιφανειακή εμπειρία. Τότε σίγουρα τα λάθη που θα έκανα κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσαν σε χάσιμο χρόνου και πόρων. Επιπλέον δεν θα προχωρούσα αν δεν είχα λύσει το βιοποριστικό μου ζήτημα για τα επόμενα 3 χρόνια.

Μακάρι κάθε επιχείρηση να ήταν κερδοφόρα από το πρώτο διάστημα αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, τα πρώτα χρόνια όλη την κερδοφορία να την επενδύουμε ώστε να οδηγούμαστε σε ανάπτυξη.

Τέλος, χρειάζεται υποστήριξη από το περιβάλλον μας, γιατί υπάρχουν πολλές προκλήσεις στην πορεία. Προσωπικά, κάθε φορά που έχω να αντιμετωπίσω μια δύσκολη κατάσταση, προσπαθώ να μην αποπροσανατολίζομαι και επανέρχομαι. Πάντα κοιτάω μπροστά τον στόχο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =