αρχικηVIRALΗ χειρότερη ώρα για να πιεις καφέ μέσα στο 24ωρο (όχι δεν είναι το βράδυ)

Η χειρότερη ώρα για να πιεις καφέ μέσα στο 24ωρο (όχι δεν είναι το βράδυ)

Μύθοι, αντιλήψεις, συνήθειες βαθιά ριζωμένες μέσα στην κοινωνία, όλα αυτά μοιάζουν να είναι μερικοί από τους χειρότερους εχθρούς της επιστήμης -με εκείνη κάθε τόσο να μην κρατιέται και να ασελγεί πάνω στο αβοήθητο κορμί τους. Τελευταίο θύμα της επιστήμης, ο πρωινός καφές.

Από ό, τι φαίνεται, το πρωί είναι μία από τις χειρότερες ώρες της ημέρας για να πιεις καφέ, σύμφωνα με το πολύ δημοφιλές κανάλι του YouTube, ‘ASAP Science’. Ο λόγος; Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που υπάρχουν στον οργανισμό μας νωρίς το πρωί.

Βλέπεις, η κατανάλωση καφεΐνης δημιουργεί δύο προβλήματα όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά. Το ένα είναι ότι η καφεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται ως απάντηση στο στρες και τη χαμηλή γλυκόζη στο αίμα. Το σώμα καταλήγει να παράγει λιγότερη απ’ αυτή την ουσία και βασίζεται στην καφεΐνη για να την αντισταθμίσει.

Το άλλο πρόβλημα που δημιουργεί η κατανάλωση καφέ το πρωί είναι γνωστή σε όσους έχουν αυτήν τη συνήθεια: αυξάνει την ανοχή του ατόμου στην καφεΐνη -επειδή αντικαθιστά τη φυσική ώθηση που προκαλείται από την κορτιζόλη. Κανονικά θα έπρεπε απλώς να προσθέτει το κάτι παραπάνω σε αυτήν.

Έχε υπόψη σου ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά τρεις φορές την ημέρα, και όχι μόνο νωρίς το πρωί, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009. Έτσι, οι καλύτερες στιγμές για να πιεις καφέ -ή γενικά για να καταναλώσεις καφεΐνη- είναι από τις 10 π.μ. μέχρι νωρίς το μεσημέρι καθώς και μεταξύ 14.00-17.00.

Όσοι πίνουν καφέ νωρίς νωρίς θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους έτσι ώστε η πρόσληψη καφεΐνης να γίνεται τη σωστή στιγμή. Όσο ευχάριστη κι αν είναι η πολύ πρωινή γουλιά του καφέ, αυτή κατεβαίνει τον οισοφάγο σου προτού καν ανοίξεις για τα καλά τα μάτια σου, τόσο αναποτελεσματική αποδεικνύεται.

Πηγή: oneman.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =