αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Φάγε ζητά αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων από αμερικανική εταιρία για αθέτηση συμφωνίας

Η Φάγε ζητά αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων από αμερικανική εταιρία για αθέτηση συμφωνίας

Αγωγή, με την οποία ζητάει αποζημίωση άνω των 20 εκατ. δολαρίων από την Johnstown Renewables LLC κατέθεσε η ΦΑΓΕ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου.

Η βιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου, που έκανε γνωστό το ελληνικό γιαούρτι στις ΗΠΑ κατηγορεί την Johnstown Renewables LLC για αθέτηση συμφωνίας που υπέγραψε την 1η Ιουλίου του 2015 με την New Age Renewable Energy (NARE), η οποία αφορούσε στην αγορά των αποβλήτων που παράγονται από την επεξεργασία του γάλακτος.

Η Johnstown Renewables, η οποία ανέλαβε το έργο από την NARE, έπρεπε με βάση τη συμφωνία να κατασκευάσει μονάδα σε περιοχή κοντά στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ που θα μετέτρεπε τα απόβλητα του γάλακτος σε βιομηχανική αιθανόλη και ζωοτροφή, όπως διαβάζουμε στο Mononews.gr.

Ωστόσο, παρότι η κατασκευή προχώρησε αρκετά – κάποιοι εκτιμούν πως είναι έτοιμο σε ποσοστό 75%- σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες για αδιευκρίνιστους λόγους. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα, το έργο σταμάτησε εξαιτίας του θανάτου ενός από τους βασικούς χρηματοδότες του.

Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12,43 εκατ. δολάρια και έχουν ήδη εξασφαλισθεί κρατικές ενισχύσεις ύψους 3,4 εκατ. δολαρίων.

Με βάση δικαστικά έγγραφα που επικαλείται ο συντάκτης του άρθρου, η ΦΑΓΕ κατηγορεί την Johnstown Renewables ότι αθέτησε την συμφωνία.

Συγκεκριμένα, της χρεώνει ότι:

• Δεν την έχει αποζημιώσει για τα έξοδα απομάκρυνσης των αποβλήτων από τον Μάρτιο έως και τον Απρίλιο.
• Δεν έχει απομακρύνει τα 650.000 γαλόνια απόβλητα την εβδομάδα από την 1η Μαρτίου έως και την 31 Μαρτίου
• Δεν έχει πληρώσει τη συμφωνημένη τιμή των 0,005 cent για κάθε γαλόνι αποβλήτων
• Δεν έχει αγοράσει όλη την παραγωγή απόβλητων του εργοστασίου της ΦΑΓΕ μετά την 1η Ιουνίου

Στις 20 Ιουλίου, η ΦΑΓΕ επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών έληξε και την 1η Αυγούστου κατέθεσε αγωγή, με την οποία ζητούσε:

1. Αποζημίωση τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων
2. Την κήρυξη της άδειας που δόθηκε στην Johnstown Renewables για την εγκατάσταση του αγωγού, άκυρη.
3. Αποζημίωση 50.000 δολαρίων γιατί άφησε δεξαμενές αποθήκευσης και άλλα αντικείμενα στο εργοστάσιο της, μια κίνηση που συνιστά παραβίαση ιδιωτικού χώρου.
4. Δικαστική εντολή για την απομάκρυνση των συγκεκριμένων αντικειμένων.

Η κατασκευή της μονάδας αιθανόλης ήρθε μετά την κατάρρευση παρόμοιας συμφωνίας στις αρχές του 2015 ανάμεσα στην ΦΑΓΕ και την Proliant Dairy από την Αϊόβα, η οποία δεν έφθασε ποτέ στη φάση υλοποίησης. Η συμφωνία προέβλεπε τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ζωοτροφών από απόβλητα ύψους 40 εκατ. δολαρίων, ωστόσο οι διαφωνίες με τον ιδιοκτήτη της γης που θα χτίζονταν τορπίλισαν την ολοκλήρωσή της. Σε κάθε περίπτωση, η μονάδα αιθανόλης θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή του Johnstown καθώς επρόκειτο να δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 10 =