αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Τουρκία γίνεται «τροφοδότης» remote εξειδικευμένων εργαζομένων στη Silicon Valley- Τι μισθοί παίζουν

Η Τουρκία γίνεται «τροφοδότης» remote εξειδικευμένων εργαζομένων στη Silicon Valley- Τι μισθοί παίζουν

Την δική τους διέξοδο έχουν βρει πολλοί εξειδικευμένοι νέοι που ζουν στην Τουρκία, δουλεύοντας για αμερικανικές εταιρείες εξ αποστάσεως ώστε να πληρώνονται σε δολάρια και να ξοδεύουν σε τουρκικές λίρες.

Σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στην ευκαιρία που έδωσε στους νέους της Τουρκίας η τηλεργασία και η έκταση που πήρε εν μέσω πανδημίας. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Γκονούλ Καμαλί, πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Τεχνολόγων Λογισμικού (YASAD), ανέφερε ότι μια πολυεθνική μπορεί να καταβάλλει μισθό 5.000 ή 6.000 ευρώ τον μήνα για έναν μηχανολόγο λογισμικού από την Ανατολική Ευρώπη και 2.500 ευρώ σε έναν Τούρκο με την ίδια ειδικότητα. Την ίδια στιγμή, ο μισθός ενός Τούρκου με πείρα 4 ετών σε τουρκική εταιρεία δεν υπερβαίνει τις 15.000 τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο περίπου των 1.180 ευρώ τον μήνα.

Οπως τόνισε ένας από τους νέους της Τουρκίας που έχουν καταφύγει σε αυτήν τη διέξοδο, το να ζεις στην Τουρκία και να πληρώνεσαι π.χ. σε ευρώ «είναι πολύ πιο ελκυστικό από το εργάζεσαι και να ζεις στο Βερολίνο και να πληρώνεσαι αλλά και να δαπανάς σε ευρώ».

Αν, όμως, αυτό αποτελεί ιδανική λύση για μερίδα των νέων της Τουρκίας, δεν ισχύει το ίδιο για τις τουρκικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την ιδιότυπη εκροή ταλέντων, το γνωστό πλέον «brain drain».

Οπως ανέφερε στους F.T. ο οικονομολόγος Τζιζέμ Οζτόκ Αλτινσάκ, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι «καθόλου ευτυχής» καθώς μπορεί να είναι καλό για τους νέους ανθρώπους που πλήττονται από την ανεργία, αλλά στερεί τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία από τους ταλαντούχους και εξειδικευμένους. Ο ίδιος διευκρινίζει πως αιτία είναι ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις «δεν μπορούν να καταβάλλουν τους ίδιους υψηλούς μισθούς».  

Ο Βιβέκ Ραβισανκάρ, στέλεχος της HackerRank, πλατφόρμας ανεύρεσης ταλέντων για λογαριασμό εταιρειών της Silicon Valley, επισημαίνει πως αυτό το σκηνικό στην Τουρκία αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης τάσης που αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας, όταν εταιρείες ανά τον κόσμο, και ιδιαιτέρως οι τεχνολογικές, αποφάσισαν να αρχίσουν να αναζητούν ταλέντα πολύ πέραν των συνόρων της χώρας στην οποία έχουν έδρα.

Και βέβαια αυτό έχει επιπτώσεις στο ύψος των μισθών που καταβάλλουν και όπως προβλέπει ο ίδιος «δεν θα αποτελεί έκπληξη αν στο μέλλον υπάρξει κάποιου είδους σύγκλιση ανάμεσα στα επίπεδα των μισθών ανά τον κόσμο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + two =