αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ (τουριστική) Βουδαπέστη λαμβάνει μέτρα περιορισμού του Airbnb

Η (τουριστική) Βουδαπέστη λαμβάνει μέτρα περιορισμού του Airbnb

Μία ακόμη τουριστική πόλη προσχωρεί στο κίνημα που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια και επιχειρεί να θέσει φραγμούς στις ανεξέλεγκτες βραχυχρόνιες, με κύριο στόχο της βέβαια την Airbnb. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, την αυτοκρατορική Βουδαπέστη, που τα τελευταία χρόνια έχει πάνω από 10.000 διαμερίσματα καταχωρισμένα στον κατάλογο της εν λόγω πλατφόρμας.

Η Βουδαπέστη εξαρτάται οικονομικά από τον τουρισμό και τη βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή μητρόπολη. Την ίδια στιγμή, όμως, αντιμετωπίζει τα ίδια παρεπόμενα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και γενικότερα του υπερβολικού τουρισμού, που έχουν προκαλέσει έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Εν ολίγοις, το ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις οδηγούν στα ύψη τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων, εκτοπίζοντας τους κατοίκους τους από τις ίδιες τις πόλεις τους.

Κοινό μέτωπο

Γι’ αυτό παρά τα οφέλη που αντλεί από τον τουρισμό, η ουγγρική πρωτεύουσα αποφάσισε να συνταχθεί με το Παρίσι, το Βερολίνο, το Αμστερνταμ και τη Μαδρίτη και να επιβάλει αυστηρότερους όρους στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς οι κάτοικοί της αντιδρούν και ζητούν να πάρουν πίσω τις γειτονιές τους που τις κατέλαβαν οι τουρίστες.

Το ουγγρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο, που δίνει στις δημοτικές αρχές το δικαίωμα να θέτουν ανώτατο όριο στον ετήσιο αριθμό ημερών που επιτρέπεται να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα με βραχυχρόνια μίσθωση. Η Βουδαπέστη έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση στον τουρισμό της τα τελευταία 30 χρόνια. Στο μεταξύ, όμως, πολλαπλασιάστηκαν οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, όπως Ryanair και EasyJet, με αποτέλεσμα να έχει γίνει προσφιλής προορισμός για Σαββατοκύριακα και τριήμερα στην Ευρώπη. Οι δε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχουν στραφεί τόσο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις από τις οποίες προσπορίζονται μεγάλα κέρδη ώστε ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα στο κέντρο της πόλης έχουν μετατραπεί σε ένα είδος μίνι ξενοδοχείων. «Χρειαζόμαστε ρυθμίσεις ανάλογες εκείνων που ισχύουν σε Αμστερνταμ, Βερολίνο ή Λονδίνο και περιορίζουν την περίοδο στη διάρκεια της οποίας μπορούν να λειτουργούν τα διαμερίσματα ως ξενοδοχεία», τονίζει ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Γκέργκελι Καράκσονι. Οπως τονίζει, άλλωστε, εξαιτίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης είναι πλέον «απρόσιτα ακόμη και για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης».

Σύμφωνα με έρευνα της Colliers International, το μερίδιο αγοράς που καταλαμβάνει η Airbnb στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έφτασε το 20% το 2018 και είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Οι τιμές των ακινήτων στην πόλη αυξήθηκαν 16% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Κατέγραψαν, έτσι, την ταχύτερη αύξηση μεταξύ 150 μεγάλων πόλεων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Knight Frank.

Αν επιβληθούν πράγματι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα ωφεληθεί άμεσα ο κλάδος των ξενοδοχείων, που το περασμένο έτος αύξησε συνολικά τις κλίνες του με 1.120 νέα δωμάτια. Οι περιορισμοί αναμένεται να είναι πιο σκληροί στο κέντρο της πρωτεύουσας, που περιλαμβάνει την περιοχή του πάλαι ποτέ εβραϊκού γκέτο, όπου σήμερα κυριαρχούν τα μπαρ.

Ενα εκατ. κρατήσεις

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την Airbnb, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων ευρωπαϊκών πόλεων δεν την έχουν πλήξει. Χθες ανακοίνωσε ότι την 8η Ιουλίου κατέγραψε περισσότερες από ένα εκατομμύριο κρατήσεις παγκοσμίως για πρώτη φορά μετά την 3η Μαρτίου. Απέδωσε τη νέα εκτίναξη των κρατήσεων στη ζήτηση που προκάλεσε η καραντίνα. Μεγάλο μέρος των κρατήσεων αυτών αφορούν ταξίδια που θα αρχίσουν στις 7 Αυγούστου ή και νωρίτερα, και το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά οικονομικά συμφέρουσες επιλογές ή κοντινούς προορισμούς. 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 5 =