αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ τακτική με τους 3 λογαριασμούς, για να μην βγαίνεις ποτέ εκτός μπάτζετ

Η τακτική με τους 3 λογαριασμούς, για να μην βγαίνεις ποτέ εκτός μπάτζετ

Ίσως είσαι από αυτούς που ξεμένουν από χρήματα πριν το τέλος του μήνα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς το μπάτζετ σου χωρίς να ξεφύγεις, στην απρόβλεπτη εποχή που είμαστε. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αν δεν έχεις ένα καλό εισόδημα.

Τι μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς καλύτερα τα χρήματα σου χωρίς να παρασύρεσαι; Μια από τις τακτικές που έχει γίνει πολύ δημοφιλής στο Reddit είναι η τακτική με τους 3 τραπεζικών λογαριασμούς. Αυτή περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών επιμέρους λογαριασμών: έναν που θα έχει να κάνει με την πληρωμή των εξόδων σου, έναν που θα χρησιμοποιείς για αποταμίευση και έναν τρίτο τον οποίο θα «εκμεταλλεύεσαι» για να κάνεις όλα αυτά που σε ευχαριστούν (διασκέδαση, αγορές κλπ).

Έτσι θα έχεις μια πιο σαφή εικόνα του που πάνε τα χρήματα σου. Και το σημαντικότερο: Θα ξέρεις ανά πάσα στιγμή πόσα χρήματα έχεις για την κάθε ανάγκη.

Ο λογαριασμός των εξόδων

> Εκτός από τα προφανή έξοδα (λογαριασμοί, βενζίνη για το αυτοκίνητο, ενοίκιο), ξεκίνα να λαμβάνεις υπόψη και τα λεφτά που είσαι αναγκασμένος να πληρώνεις κάθε μήνα για κάποιο δάνειο που έχεις λάβει ή για την πιστωτική σου κάρτα. Πρέπει να τα υπολογίζεις όλα και να ξέρεις πόσα χρήματα σου στοιχίζουν.

> Μπες στη λογική να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου μέσω πάγιας εντολής.

> «Σπάσε» τις μεγάλες ετήσιες υποχρεώσεις σου σε μικρότερες δόσεις, τις οποίες θα πρέπει να αποταμιεύεις. Για παράδειγμα, ξεκίνα να μαζεύεις τα λεφτά που θα χρειαστείς για να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σου για το επόμενο έτος όχι «με την ψυχή στο στόμα» το Δεκέμβριο, αλλά αρκετούς μήνες πριν.

Ο λογαριασμός της αποταμίευσης

> Προσπάθησε να μαζέψεις το συντομότερο δυνατό 1.000 ευρώ, τα οποία θα έχεις στην άκρη για την περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.

> Υπολόγισε πόσο θα σου κοστίσει κάποια «ακριβή ιδέα» ( π.χ. η αγορά αυτοκινήτου ή το επόμενο μεγάλο ταξίδι που θέλεις να κάνεις) και κατόπιν «σπάσε» το ποσό αυτό σε μηνιαίες δόσεις, μέχρι να καταφέρεις να το συγκεντρώσεις.

Ο «λογαριασμό της διασκέδασης»

> Ό,τι περισσεύει από τους άλλους δύο λογαριασμούς σου, μπορείς (και πρέπει) να το ξοδεύεις ελεύθερα, όπως σε ευχαριστεί. Επιπλέον, διατηρώντας έναν ξεχωριστό λογαριασμό για την διασκέδαση σου ή άλλες αγορές, θα έχεις ξεκάθαρη εικόνα για το πότε ακριβώς πρέπει να αρχίσεις να πατάς «φρένο» στα έξοδά σου κάθε μήνα. Όταν δηλαδή θα δεις τα χρήματα αυτού του λογαριασμού να φτάνουν στο τέλος του και χωρίς να «αρπάξεις» χρήματα από τους άλλους λογαριασμούς.

> Συμπερίλαβε στον συγκεκριμένο λογαριασμό και τα έξοδα φαγητού, ειδικότερα δε αν δεν είναι προκαθορισμένο πόσες φορές τρως έξω (είτε για δουλειά, είτε για διασκέδαση) κάθε εβδομάδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + sixteen =