αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ συμβουλή ενός κορυφαίου CEO στους νέους: Κάντε παρέα με ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες, δουλειές και προσωπικότητες

Η συμβουλή ενός κορυφαίου CEO στους νέους: Κάντε παρέα με ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες, δουλειές και προσωπικότητες

Μάλλον έχετε πολλά κοινά με τους φίλους σας. Ίσως είστε περίπου στην ίδια ηλικία ή ίσως εργάζεστε σε παρόμοια πεδία. Μπορεί ακόμη και να μοιράζεστε κάποια κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Ένας πετυχημένος CEO λέει ωστόσο ότι πρέπει να κινηθείς διαφορετικά αν θες να αναπτυχθείς στην καριέρα σου- και όχι μονο. «Αναζητήστε αυτούς που είναι διαφορετικοί, αυτούς που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται σε όλα με εσάς», λέει στο CNBC ο Nick Bailey, Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας ακινήτων Re/Max.

«Αυτές οι σχέσεις, αυτές οι επαφές που κάνετε με αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι καλές για την ανάπτυξή σας».

Μελέτη του 2008 στο Journal of Social and Personal Relationships διεξήγαγε περισσότερες από 300 εργαστηριακές και επιτόπιες έρευνες και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συχνά έλκονται από άτομα που μοιάζουν με τον εαυτό τους, κατά κάποιο τρόπο. Ελκύονται επίσης από άτομα που θεωρούν παρόμοια με τον εαυτό τους, είτε είναι όντως είτε όχι.

Αλλά δεν πρέπει να ακολουθείτε αυτό το ένστικτο στα τυφλά, λέει ο Bailey, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερους από 600 υπαλλήλους σε μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 477,15 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λέει ότι μπορείτε πραγματικά να επωφεληθείτε από τη σύνδεση με άτομα από διαφορετικές ηλικίες, θέσεις εργασίας ή προσωπικότητες. Τέτοια άτομα μπορούν να σου δώσουν διαφορετικούς «οδικούς χάρτες», στρατηγικές, εμπειρίες και νέες προοπτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω επαγγελματική σας ανάπτυξη.

Αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επεκτείνετε τις γνώσεις σας σε διαφορετικούς τομείς, να εντοπίσετε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων και να σας ανοίξουν πόρτες σε μη εμφανείς ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα εργασίας σας.

«Αν είσαι νέος, δεν μπορείς να μιλάς απλώς με τα πέντε άτομα στην εταιρεία σου. Το να έχεις σχέσεις με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί, μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο για σένα» τονίζει ο CEO.

Ο ίδιος παραθέτει τη δική του καριέρα ως απόδειξη. Σε ηλικία 19 ετών, άρχισε να προσφέρει εθελοντική εργασία στο διοικητικό συμβούλιο της Powell Valley Economic Development Alliance, όπου ηγέτες επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς συνεργάζοντας για να βρουν τρόπους ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Εκεί, «συνδέθηκε» με πολλά στελέχη, ηγέτες επιχειρήσεων μεσαίου επιπέδου και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Λέει ότι άντλησε ιδιαίτερη αξία από ανθρώπους που ήταν σχεδόν τα διπλά ή τριπλά χρόνια του, και διέθεταν πλούσια εργασιακή εμπειρία. Οι ιστορίες και οι συμβουλές τους τον εξόπλισαν με νέες στρατηγικές για την πλοήγηση στη δική του καριέρα, λέει.

Φυσικά, το να πλησιάζεις αγνώστους και να προσπαθείς να δημιουργήσεις σχέσεις μαζί τους μπορεί να είναι… αγχωτικό. Ο Bailey έχει δύο χρήσιμες συμβουλές:

Βγες εκεί έξω

Πρώτα από όλα, πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου εκεί έξω. Στην χειρότερη περίπτωση να ακούσεις ένα «όχι» από κάποιον, αν και αυτό δεν συμβαίνει συχνά, λέει ο Bailey.

Μπορείτε π.χ. να παρευρεθείτε σε ένα networking event για μια βιομηχανία ελαφρώς διαφορετική από τη δική σας ή να στείλετε ένα cold email στον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας εταιρείας που πάντα θαυμάζατε. Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την προσέγγιση ενός γνωστού επαγγελματία με πολλά χρόνια εμπειρίας ή ενός νέου επιχειρηματία που κάνει πάταγο στον κλάδο του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κολακεύονται όταν κάποιος εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτούς και τη δουλειά τους. Λάβετε αυτό υπόψη εάν αισθάνεστε νευρικοί για τη «σύνδεση» με άλλους.

Να είσαι αυθεντικός

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που δικτυώνονται για χάρη… της δικτύωσης και εκείνων που θέλουν πραγματικά να οικοδομήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Για να γίνεις το δεύτερο, θα πρέπει να δείξεις αρκετή ειλικρίνεια για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου, λέει ο Bailey.

Μην είστε αυτός που τρέχει σε όλα τα events και ρίχνει τις επαγγελματικές του κάρτες… στους πάντες, λέει ο Bailey. Οι άνθρωποι δεν θα σας πάρουν στα σοβαρά αν δεν αφιερώνετε χρόνο για να τους γνωρίσετε. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να κάνετε τις συνομιλίες σας να φαίνονται συναλλακτικές, προσθέτει ο Bailey: Μην πλησιάζετε κάποιον και ζητάτε αμέσως να κάνει κάτι για εσάς.

Αντίθετα, ακούστε τους ενεργά. Κάντε ειλικρινείς ερωτήσεις σχετικά με αυτούς και την καριέρα τους, πείτε τι θέλετε να μάθετε από αυτούς και μοιραστείτε σχετικές πληροφορίες για τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σας κάνουν κάποια  χάρη – όπως να σας παραπέμψουν κάπου για δουλειά ή ακόμα και να σας προσλάβουν οι ίδιοι – εάν αφιερώσετε χρόνο για να χτίσετε πρώτα την εμπιστοσύνη και τη συνολικότερη σχέση ανάμεσα σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =