αρχικηVIRALΗ Στοά του 1920 στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταμορφωθεί σε εντυπωσιακή αγορά (ΦΩΤΟ)

Η Στοά του 1920 στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταμορφωθεί σε εντυπωσιακή αγορά (ΦΩΤΟ)

Λίγο πριν από το σημείο εκκίνησης βρίσκονται πλέον οι εργασίες, που αναμένεται να δημιουργήσουν δομικά αλλά και αρχιτεκτονικά τη νέα μορφή της Στοάς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, μετά και την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ερωτηθείσα για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, η αρχιτέκτων Μόρφω Παπανικολάου, εκ των συντακτών της αρχιτεκτονικής μελέτης, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η αποκατάσταση της ιστορικής αγοράς τροφίμων για λογαριασμό των ιδιοκτητών, απάντησε ότι “θα χρειαστεί πάνω από ένας χρόνος, ίσως και λίγο παραπάνω”, κάτι που σημαίνει ότι η ολοκλήρωση των εργασιών τοποθετείται χρονικά στο 2020.

Σημαντική παράμετρος που καθόρισε την αρχιτεκτονική μελέτη είναι, σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, η χρήση για τις επόμενες γενιές να προσομοιάζει με την αρχική χρήση της Αγοράς Μοδιάνο, όταν αυτή είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά, λίγο μετά το 1920. Οι αρχιτέκτονες έχουν ως κύριο στόχο να «δοθεί συνέχεια από το παρελθόν (…) να παραμείνει όλη η “πατίνα” του χρόνου πάνω στο κτίριο, να πάρει την ανάμνηση του κόσμου και να τη φέρει σε μια λίγο πιο σύγχρονη ματιά».

«To κτίριο είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο και ως προς τη μορφή του, αλλά και ως προς τη χρήση του, άρα πρόκειται να γίνει μια αγορά τροφίμων» εξήγησε η κα Παπανικολάου ενώ χαρακτήρισε το έργο ως «συλλογικό», αφού όλοι όσοι εργάζονται για την κατασκευή «ονειρεύονται να δώσουν ξανά στη πόλη μια αγορά με το δυναμισμό που είχε η Αγορά Μοδιάνο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης στη νέα της μορφή θα απαλλαγεί από τις αυθαίρετες κατασκευές -“παραβιάσεις και ασχήμιες” – που είχαν κάνει ένοικοι με τα χρόνια. Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα σχέδια, οι οδοί Ερμού και Βασιλέως Ηρακλείου θα ενώνονται πλέον πιο καθαρά. “Δεν θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έλαμψε στα εγκαίνια του 1925, αλλά σίγουρα θα υπάρχει και κάτι διαφορετικό, για να έχει τη σύγχρονη ματιά του 2020”, είπε χαρακτηριστικά η κα Παπανικολάου.

Οι “αφανείς” εργασίες που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του κτιρίου

“Οι εργασίες ξεκινούν πολύ σύντομα, (πρόκειται για) εργασίες επέμβασης και ενίσχυσης του κτιρίου που έχουν ημερομηνία εκκίνησης μέσα στους επόμενους μήνες” ανέφερε η αρχιτέκτων και έτσι λίγο πριν από την τελική της νέα μορφή και σε πρώτη φάση η Αγορά Μοδιάνο θα ενισχυθεί δομικά, κάτι που κρίνεται ως υψίστης προτεραιότητας από τους μελετητές. “Ο κάτοικος της πόλης αυτό θα το αισθάνεται πια, με τη σιγουριά που θα έχει πλέον ότι η αγορά θα κρατήσει όχι μόνο άλλα εκατό, αλλά πολλά ακόμη χρόνια. Θα γίνουν πολλές δομικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να δώσουμε μια νέα ζωή στην αγορά, ζωή που δεν θα είναι για λίγα χρόνια. Δεν θα εκτελεστεί απλά μια μικροεπισκευή” εξήγησε η κα Παπανικολάου, ενώ τόνισε πως αυτός είναι και λόγος που δεν θα παραδοθεί στο κοινό το κτίριο άμεσα.

Με το τέλος των εργασιών, που τοποθετούνται χρονικά στο 2020, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η Αγορά, γνωστή στους Θεσσαλονικείς και ως “Στοά Μοδιάνο”, θα επιτρέπει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να “δουν την αγορά όπως περίπου τη θυμούνται οι μεγαλύτεροι, που την πρόλαβαν στην καλή της κατάσταση”, όταν ήταν η αγορά του κέντρου όπου μερίδα των κατοίκων “είχε το δικό της προμηθευτή, ταυτόχρονα όμως συνομιλούσε, χαλάρωνε και διασκέδαζε” κατέληξε η κα Παπανικολάου περιγράφοντας τη φιλοσοφία του νέου εσωτερικού σχεδιασμού του χώρου. Θα εφαρμοστούν στοιχεία που, όπως δήλωσε, θα δώσουν στο χώρο εκ νέου το στίγμα ενός “σημείου πολιτισμού, όχι μόνο συναλλαγής”.

https://www.typosthes.gr/sites/default/files/images/2019/02/modiano-2.jpg

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × one =