αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Σκωτία σκέφτεται να επεκτείνει τις δοκιμές για 4ημερη εργασία χωρίς μείωση μισθού

Η Σκωτία σκέφτεται να επεκτείνει τις δοκιμές για 4ημερη εργασία χωρίς μείωση μισθού

Θετικά φαίνεται ότι βλέπουν οι Σκωτσέζοι την 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα- χωρίς μείωση μισθού- και θέλουν να στραφούν προς μια τέτοια κατεύθυνση. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το think tank IPPR Scotland, περισσότεροι από 8 στους 10 Σκωτσέζους θα υποστήριζαν την καθιέρωση τετραήμερης εβδομάδας εργασίας.

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η μείωση του αριθμού των ημερών στην εργασία – χωρίς μείωση μισθού- θα είχε «θετική επίδραση στην ευημερία τους». Παράλληλα η έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε δοκιμαστικά σχήματα που θα θεσπίσει το κράτος.

Οι σχετικές δοκιμές μέσω πιλοτικών προγραμμάτων έχουν ήδη ξεκινήσει στην Σκωτία. Μέσα στην πανδημία.

Το IPPR Scotland λέει μάλιστα ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα πρέπει να επεκτείνει τέτοια προγράμματα ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερους τομείς της οικονομίας και έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι: Όσοι εργάζονται εκτός γραφείου, όσοι εργάζονται σε βάρδιες και αυτοί που είναι μερικής απασχόλησης.

Το think tank υποστήριξε ότι εάν δεν συμπεριληφθούν στα πιλοτικά προγράμματα τομείς με χαμηλότερες αμοιβές, μαζί με εκείνους που μπορεί να δυσκολεύονται στη μετάβαση σε μια τετραήμερη εβδομάδα, τα δοκιμαστικά προγράμματα μπορεί να μην εξετάσουν σωστά τον αντίκτυπο μιας τέτοιας αλλαγής.

Ωστόσο, η έρευνα – για την οποία ερωτήθηκαν περίπου 2.203 άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 65 ετών – διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (65%) πιστεύουν ότι μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα της Σκωτίας συνολικά.

Η Rachel Statham, ανώτερη ερευνητική συνεργάτιδα στο IPPR Scotland δήλωσε: «Η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δίκιο να δοκιμάζει μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, επειδή τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι είναι μια πολιτική με συντριπτική αποδοχή από το κοινό και θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα προς την οικοδόμηση μιας οικονομίας. συνδεδεμένη με την ευημερία». Ξεκαθαρίζοντας πάντως: «Αλλά κάθε επιτυχημένη μετάβαση μετά τον Covid-19 πρέπει να περιλαμβάνει κάθε είδους χώρους εργασίας και όλους τους τύπους εργασίας». Εννοώντας όπως σημειώσαμε και πριν, ότι στις όποιες δοκιμές γίνονται, θα πρέπει να περιλαμβάνονται όσο περισσότεροι κλάδοι και τύποι εργαζομένων γίνονται. Για να υπάρχουν και ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Μέσα στα σχέδια είναι να δημιουργηθεί ένα ταμείο 10 εκατομμυρίων λιρών (13,8 εκατομμύρια δολάρια) για να επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να διερευνήσουν τα ενδεχόμενα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 3 =