αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ σημασία των «όχι»: Το μάθημα που πρέπει να πάρουν οι startuppers από τον Gandhi

Η σημασία των «όχι»: Το μάθημα που πρέπει να πάρουν οι startuppers από τον Gandhi

Αναμφίβολα, ο Mahatma Gandhi είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες που έχουν περάσει από αυτόν τον πλανήτη. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Ένα από τα μαθήματα που θα μπορούσαν να λάβουν οι startuppers από τον Gandhi, έχει να κάνει με τα μεγάλα «όχι». Τα οποία έλεγε και ο ίδιος. Τις περισσότερες φορές, οι startups προσπαθούν… να τους ευχαριστήσουν όλους. Αυτό μάλλον δεν είναι μια καλή ιδέα. Με το να λες «ναι» σε όλους, καταλήγεις να αναλαμβάνεις περισσότερες δεσμεύσεις από αυτές που μπορείς να εκπληρώσεις. Συνήθως έχεις και περιορισμένους πόρους. Έτσι, το να λες «όχι» κάποιες φορές είναι απαραίτητο.

Επίσης, μη ξεχνάς ότι σε μια επιχειρηματική διαδρομή, είναι πολύ πιθανό να έρθεις αντιμέτωπος με προτάσεις που δεν ταιριάζουν με το δικό σου όραμα και ηθική. Χρειάζεται προσοχή για να μην αλλοιωθείς. Και τελικά καταλήξεις σε διαφορετικό «προορισμό», από αυτός που αρχικά είχες στο μυαλό σου.

Το να λες «όχι» δεν είναι εύκολο. Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει όμως μερικά tips, έτσι ώστε να το κάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μην περιμένεις για να δώσεις την απόφαση σου. Όταν θέλεις να πεις «όχι» σε κάποιον μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Κάνε το γρήγορα. Το να αφήνεις την άλλη πλευρά να περιμένει, και τελικά να εισπράξει μια αρνητική απάντηση, θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.

Δώσε διευκρινήσεις. Μην το παρακάνεις, αλλά εξήγησε τον λόγο/λόγους για τους οποίους αρνήσε μια πρόταση.

Μιλήστε ξεκάθαρα και πείτε το «όχι». Αποφύγετε να χρησιμοπιήσετε λέξεις ή φράσεις όπως: θα δούμε, δεν είμαι σίγουρος, ίσως

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + nine =