αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ σεζόν στον τουρισμό ξεκινά με 55.000 κενές θέσεις εργασίας

Η σεζόν στον τουρισμό ξεκινά με 55.000 κενές θέσεις εργασίας

Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της ξενοδοχίας τη φετινή τουριστική περίοδο προκειμένου να καλύψει τα υφιστάμενα κενά των επιχειρήσεων, όπως τονίζουν φορείς της. Το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας φέτος εμφανίζεται αμυδρά αυξημένο σε σχέση με το 2021, όταν σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ, στην αιχμή της περυσινής σεζόν, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο «αγώνα αντοχής», ώστε και να ανοίξουν, όσες δεν έχουν ακόμα ανοίξει, το επόμενο διάστημα, αλλά και αυτό να μην είναι εις βάρος της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Συντόμα εξάλλου, το ερευνητικό εργαλείο του ΞΕΕ, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, θα δημοσιοποιήσει έρευνα που θα περιγράφει το μέγεθος του προβλήματος. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι από το 2019 είχε διαφανεί το πρόβλημα, αφού και τότε είχαν μετρηθεί 20.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, που τελικά καλύφτηκαν οι 16.000 θέσεις εργασίας.

Η πανδημία διόγκωσε το πρόβλημα

Εκτοτε μεσολάβησε η πανδημία, που ουσιαστικά μεγιστοποίησε φέτος την υπάρξη του προβλήματος, όπως τονίζεται. Η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου του 2020 και το 2021 δημιούργησε συνθήκες ανασφάλειας στην πλειονότητα των εργαζομένων και πολλούς τους οδήγησε σε αλλαγή εργασιακού πεδίου. Πολλοί αλλοδαποί που δούλευαν ήδη στα ξενοδοχεία, όπως αναφέρει η κυρία Σβήνου, έφυγαν από την Ελλάδα και κατευθύνθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τον πρόεδρο της ΠΟΞ (πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων), Γρηγόρη Τάσιο, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού, ώθησε πολλούς εποχιακούς εργαζόμενους στον τουρισμό, κυρίως ηλικίας μεταξύ 25-35 ετών, να αναζητήσουν εργασία σε άλλους τομείς και κυρίως σε αυτούς που προσφέρεται δωδεκάμηνη και πενθήμερη εργασία.

Στη βραχυρόνια μίσθωση κατευθύνθηκαν πρώην εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία

Την ίδια στιγμή η άνθιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, που συνοδεύτηκε με την κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς καταλυμμάτων πέραν της «παραδοσιακής ξενοδοχίας» απορρόφησε χιλιάδες εργαζόμενους. Οπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου της καθαριότητας και της εστίασης των ξενοδοχείων επέλεξαν μισθούς 100 και πλέον ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, από τους μισθούς των ξενοδοχείων. “Μια βίλλα που ενοικάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεροκάματο 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή για παράδεγμα ενα ξενοδοχείο που δίνει 40 ευρώ την ημέρα, δίνει επιπλέον 30 ευρώ για την ασφάλιση του εργαζομένου και λοιπές κρατήσεις”, ανάφερε η κα Τετράδη προσπαθώντας να ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Οι καταγγελίες για τις εργασιακές συνθήκες

Την ίδια στιγμή βέβαια, βγαίνουν στη δημοσιότητα καταγγελίες που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και διαμονής όσων επιλέξουν να δουλέψουν σεζόν σε κάποιον ελληνικό νησί.

Πρόσφατα είδαμε, για παράδειγμα, νεαρή εργαζόμενη στην Μύκονο να βγαίνει μπροστά στην κάμερα και να καταγγέλλει ότι κοιμόταν στο αυτοκίνητο 3 μήνες. Το σπίτι που της προσέφερε ο εργοδότης για διαμονή ήταν γεμάτο μούχλα και ποντίκια.

Παρόμοια εικόνα παρουσιασε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, λίγο πριν.

«Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή». Δικαιολογημένα υπάρχουν κενές θέσεις αφού πλέον οι εποχικά εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση των συνθηκών εργασίας που θα αντιμετωπίσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στρέφονται σε άλλους κλάδους εργασίας» τόνιζε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Χοτζόγλου οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

«Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται», αναφέρει o ίδιος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − fourteen =