αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ πρόβλεψη του Roubini: Η καταστροφή έρχεται- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους

Η πρόβλεψη του Roubini: Η καταστροφή έρχεται- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη δουλειά και το εισόδημά τους

Τις δικές του προβλέψεις έκανε ο οικονομολόγος Nouriel Roubini μιλώντας στο Forbes. Και όπως συνηθίζει εδώ και χρόνια, τα λεγόμενα του προκαλούν… φόβο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το nickname του: Dr Doom.

«Στο βιβλίο μου “Megathreats”, αυτό που προσπάθησα να πω είναι ότι μεγάλες απειλές για τον κόσμο είναι ο πληθωρισμός, η ύφεση, ο στασιμοπληθωρισμός, η κρίση χρέους, η χρηματοπιστωτική κρίση» είπε ο Roubini, προσθέτοντας: «Αλλά υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι τους οποίους αποκαλώ μεγα-απειλές: Εμπορικοί πολέμοι, νομισματικοί πόλεμοι, αποπαγκοσμιοποίηση και κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας. Και τώρα έχουμε επίσης μια σοβαρή πολεμική ενάντια στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν εξτρεμιστικοί συνασπισμοί της ακροδεξιάς ή της άκρας αριστεράς που έρχονται στην εξουσία τόσο στις προηγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Και αυτό αποτελεί απειλή για τις ελευθερίες μας, για το κράτος δικαίου, για τον σεβασμό των μειονοτήτων και για τις κοινωνίες μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και κίνδυνοι από την τεχνολογία: «Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί στην ανεργία.
Οδηγεί σε εισοδηματικές ανισότητες, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο τέλος του είδους μας, των homo sapiens, κάτω από ορισμένα σενάρια και συνθήκες.

Μερικοί άνθρωποι έχουν τεχνολογικά φετίχ, όπως άλλοι είναι προσκολλημένοι σε θρησκευτικές ιδεολογίες, οι οποίες, στη συνέχεια, προκαλούν άσχημα πράγματα, για παράδειγμα φασισμό. Οποιαδήποτε ιδεολογία έχει θιασώτες οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν το αλάθητο είναι επικίνδυνη και οδηγεί σε φανατισμό. Και γι’ αυτό, ενώ βλέπω τα δυνητικά οφέλη της τεχνολογίας, βλέπω και τις παγίδες» επισημαίνει ο οικονομολόγος, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίδραση του αυξανόμενου αριθμού περιπτώσεων χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει αργά αλλά σταθερά στην καταστροφή των περισσότερων θέσεων εργασίας. Εννοώ όχι μόνο δουλειές ρουτίνας, αλλά και δημιουργικές εργασίες.

Υπάρχουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή που δημιουργούν μουσική, τέχνη και μπορούν εύκολα να γράψουν ένα έξυπνο δημοσιογραφικό άρθρο. Αυτό το ChatGPT είναι εξαιρετικά ισχυρό. Αν πληκτρολογήσετε, “Τι συμβαίνει με το Megathreats;” θα σας δώσει ένα δοκίμιο χιλίων λέξεων, εξηγώντας έξυπνα, καλύτερα από κάποιον με διδακτορικό, ποια είναι τα πιθανά ελαττώματα του βιβλίου μου.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Τώρα το κάνει η τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν και τότε θα έχουμε τεράστια, μόνιμη ανεργία λόγω τεχνολογίας».

«Εάν βρίσκεστε στο κορυφαίο 10% της κατανομής των δεξιοτήτων, του εισοδήματος και του ανθρώπινου κεφαλαίου, της εκπαίδευσης, θα έχετε μια τεράστια αύξηση στο εισόδημα, επειδή η τεχνολογία είναι έντασης κεφαλαίου, δεξιοτήτων και εξοικονόμηση εργασίας», εξηγεί.

«Προς το παρόν», τονίζει, «η μηχανή θα σε κάνει πιο παραγωγικό. Αλλά αν βρίσκεστε στο ‘κάτω 90%’, με χαμηλή προστιθέμενη αξία και ανήκετε στη μεσαία τάξη, οι δουλειές και το εισόδημά σας θα απειληθούν από την τεχνολογία σταδιακά. Θα γίνετε απαρχεομένος. Αυτή είναι η τρομακτική πλευρά».

«Το μόνο ερώτημα είναι αν θα συμβεί σε 50 χρόνια από τώρα ή σε 20 χρόνια από τώρα ή σε 100 χρόνια από τώρα. Αλλά θα υπάρξει μια αλλαγή. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει αλλαγή», καταλήγει ο Dr Doom.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =