αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ προκλητικότητα της Τ. Πειραιώς: Λίγο μετά τις καταγγελίες για εκβιασμούς στους εργαζομένους, λανσάρει… πρόγραμμα καριέρας

Η προκλητικότητα της Τ. Πειραιώς: Λίγο μετά τις καταγγελίες για εκβιασμούς στους εργαζομένους, λανσάρει… πρόγραμμα καριέρας

Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Project Future» της Τράπεζας Πειραιώς είναι πάλι εδώ. Μόνο που βλέποντας το, μοιάζει περισσότερο σαν φάρσα. Ο νέος κύκλος του προγράμματος καριέρας για νέους, έρχεται μόλις λίγο καιρό μετά τις καταγγελίες για εκβιασμούς στους εργαζομένους της Τράπεζας.

Όπως έγραφε το It’s Possible μέσα στον περασμένο μήνα, στο εσωτερικό της Τράπεζας είχε στηθεί ένα ιδιαίτερο σκηνικό: Εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι του τμήματος κόκκινων δανείων είχαν ειδοποιηθεί ότι θα πρέπει να πάρουν μεταγραφή «εθελοντικά» στην νέα εταιρία που θα έφτιαχναν από κοινού η Τράπεζα Πειραιώς και η Intrum.

Τελικά, η μεταφορά δεν έγινε… και τόσο εθελοντικά. Μόνο 700 από τους 1.300 υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς είπαν το «ναι» για να μεταβούν στην νέα εταιρία. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη μεταφορά του συνόλου των 1.300 υπαλλήλων που εργάζονταν στο τμήμα των κόκκινων δανείων.

Τι έγινε με όσους δεν υπέγραψαν; Έλαβαν περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη ένα μήνυμα που τους έλεγε ότι πρέπει να υπογράψουν για να μετεγγραφούν στη νέα εταιρεία με σύμβαση δανεισμού διάρκειας από τρεις έως και εννέα μήνες. Αυτό αποκάλυπτε σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος.

Τι ανέφερε η ανακοίνωση των εργαζομένων: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καταγγέλλει την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να “μεταφέρει” στη σουηδική εταιρεία – fund, “Intrum”, 1.300 εργαζόμενους, παρά την άρνησή τους. Για το λόγο αυτό οι συνάδελφοί μας δέχονται καθημερινά πρωτοφανείς εκβιαστικές πιέσεις.

Τελευταίο κρούσμα της εργοδοσίας είναι η μεταφορά τους με τη μορφή του δανεισμού στην “Intrum“. Δείγμα του αυταρχισμού της διοίκησης της τράπεζας είναι ότι σήμερα καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της δανειακής σύμβασης.

Το Σωματείο μας ζητά από το υπουργείο Εργασίας άμεσα να παρέμβει σ΄ αυτή την αντεργατική συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς και ΣΗΜΕΡΑ να αποσταλεί το ΣΕΠΕ για να σταματήσει αυτή την παράνομη ενέργεια της τράπεζας».

Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά από όλο αυτό το σκηνικό, η Τράπεζα Πειραιώς θα κράταγε ένα πιο… χαμηλό προφίλ, τώρα λανσάρει τον νέο κύκλο του Project Future, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. «Η Τράπεζα Πειραιώς, πιστή στη δέσμευσή της να υποστηρίζει ουσιαστικά και με συνέπεια τους νέους της χώρας, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας Project Future, με τις εκπαιδεύσεις να γίνονται σε αυτόν τον κύκλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» σημειώνει η Τράπεζα.

Το Project Future συνδέει την τριτοβάθμια εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, παρέχοντας σε νέους πτυχιούχους γνώσεις που θα τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ανέλιξη. Στην συνέχεια «βοηθά τους νέους να εργαστούν σε αμειβόμενες θέσεις», όπως σημειώνει η Τράπεζα.

Όπως έχουμε ξανά πει, τέτοια προγράμματα δεν είναι κάτι κακό από μόνα τους. Αρκεί οι νέοι που θα συμμετέχουν να μην βρουν μια θέση εργασίας μέσα στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =