αρχικηVIRALΗ «πράσινη γειτονιά» που θέλουν να φτιάξουν οι Σουηδοί στην Στοκχόλμη (ΦΩΤΟ)

Η «πράσινη γειτονιά» που θέλουν να φτιάξουν οι Σουηδοί στην Στοκχόλμη (ΦΩΤΟ)

Οι Σκανδιναβικές χώρες συνηθίζουν να καινοτομούν τόσο στα ωράρια εργασίας όσο και στην εκπαίδευση των μαθητών. Αλλά και σε θέματα περιβάλλοντος δείχνουν ιδιαίτερη συνείδηση και αναζητούν πρωτοποριακές λύσεις και ιδέες.

Η Στοκχόλμη, λοιπόν, επιδιώκει να δημιουργήσει μια «πράσινη γειτονιά» στο αστικό της τοπίο. Την υλοποίηση της ιδέας έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Άντερς Μπέρσενς, το όραμά του οποίου περιλαμβάνει πιο πυκνή βλάστηση και άλλες πρακτικές και ιδέες που θα καταστήσουν τη γειτονιά πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Perierga.gr - Ξύλινοι ουρανοξύστες στην πιο "πράσινη γειτονιά" της Στοκχόλμης

Η γειτονιά θα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κατοικιών, γραφείων και άλλων χώρων σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους πεζούς και πλήρως εναρμονισμένο με το δημόσιο πάρκο που «αλληλεπιδρά» με το γύρω φυσικό και αστικό τοπίο.

Βρισκόμενη σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε τρεις λόφους, το όραμα για τη γειτονιά Μασθάμεν είναι οργανωμένο σε τρία μέρη: ένα μπλοκ κατασκευών στο ίδιο επίπεδο με των σημερινών κτιρίων, ένα «υπερυψωμένο» που θα αποτελείται από ξύλινους ουρανοξύστες και μια σειρά από διαμορφωμένες γέφυρες που θα συνδέουν την πιο παραδοσιακή και «χαμηλή» με τη σύγχρονη και «ψηλή» γειτονιά.

Perierga.gr - Ξύλινοι ουρανοξύστες στην πιο "πράσινη γειτονιά" της Στοκχόλμης

Το «χαμηλότερο τμήμα» της γειτονιάς, θα περιλαμβάνει 19 κτίρια που θα κυμαίνονται από 6 έως 10 ορόφους με 2.500 διαμερίσματα, 60.000 τετραγωνικά μέτρα γραφείων και περίπου 100 καταστήματα και εστιατόρια.

Στην πιο «ψηλή πλευρά» θα υπάρχουν ξύλινοι ουρανοξύστες, που θα βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το γύρω φυσικό περιβάλλον. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 31 νέων ξύλινων ουρανοξυστών που θα κυμαίνονται από 25 έως 35 ορόφους και θα περιλαμβάνουν περίπου 3.000 διαμερίσματα και 30 καταστήματα και εστιατόρια.

Perierga.gr - Ξύλινοι ουρανοξύστες στην πιο "πράσινη γειτονιά" της Στοκχόλμης

Οι γέφυρες που θα χτιστούν με τη σειρά τους για να ενώνουν τη μια και την άλλη πλευρά της γειτονιάς θα μπορούν να λειτουργούν σαν πανέμορφα μονοπάτια περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής.

Πηγή: perierga.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + nineteen =