αρχικηVIRALΗ πιο… παράξενη πόλη της Ελλάδας: Το BBC κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πιο… παράξενη πόλη της Ελλάδας: Το BBC κάνει ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που δεν μοιάζει με καμία άλλη, γράφει ο Alex Sakalis στο σάιτ του BBC. Το Λακκί της Λέρου, είναι σίγουρα μοναδικό. Η εκκλησία του, αυστηρή και μινιμαλιστική, είναι εξαιρετικό δείγμα Bauhaus αρχιτεκτονικής. Το σχολείο, με τις ευρύχωρες εισόδους, είναι ένα υβρίδιο νεωτεριστικών και βυζαντινών στοιχείων. Ο Αρ Ντεκό κινηματογράφος φαίνεται να κινείται προς τη θάλασσα σαν ένα τρένο που ταξιδεύει με ταχύτητα. Ακριβώς από πίσω, ένα αίθριο κολλάει πάνω στον επιβλητικό πύργο του ρολογιού της πόλης κι ένα παράξενο κατασκεύασμα σε σχήμα δίσκου προβάλλει από τον πύργο σαν τοστιέρα. Σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο σουρεαλισμός- και τα τέσσερα ρολόγια του πύργου δείχνουν διαφορετική ώρα!

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μέρους και ακόμη και όσοι ζουν εδώ το βλέπουν με κάποιο σκεπτικισμό, τονίζει το BBC.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η Λέρος, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, ήταν υπό ιταλική κυριαρχία. Στρατηγικά τοποθετημένο και προικισμένο με ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της νότιας Ευρώπης, ήταν εδώ που ο Μουσολίνι αποφάσισε να φιλοξενήσει το Ιταλικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο του σχεδίου του για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Το 1923 έστειλε στη Λέρο δύο αρχιτέκτονες, τον Ροδόλφο Πετράκκο και τον Αρμάντο Μπερναμπίτι, για να κατασκευάσουν μια μοντέρνα πόλη στο λιμάνι με σκοπό την εγκατάσταση χιλιάδων Ιταλών, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού και των οικογενειών τους. Τότε, ολόκληρος ο κόλπος ήταν ένα ακατοίκητο έλος, γι’ αυτό και οι αρχές άρχισαν να γεμίζουν την περιοχή με τόνους σκυροδέματος που εισάγονταν από την Ιταλία. Κατά την άφιξή τους στη Λέρο, οι Πετράκκο και Μπερναμπίτι μελέτησαν την περιοχή και άρχισαν να σχεδιάζουν την ουτοπική τους πόλη από το μηδέν.

Με μια σειρά από μεγάλους καμπυλωτούς δρόμους, η πόλη θα έδινε προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα και την τάξη, προσφέροντας μια αίσθηση ομορφιάς και αρμονίας. Στην ανατολική περίμετρο, ένας σιδηρόδρομος θα μετέφερε φορτίο από το λιμάνι στο τελωνείο. Δίπλα σε αυτό θα ήταν η οικονομική ζώνη, με κινηματογράφο, αγορά και ξενοδοχείο. Μέσα στην πόλη, η οικιστική ζώνη θα αποτελείτο από ξεχωριστά οικοδομικά τετράγωνα για αξιωματικούς και εργαζόμενους.

Τα σπίτια, μερικά από τα οποία έχουν ανακαινιστεί, είναι χαριτωμένα κυλινδρικά και κυβοειδή κτίσματα με ευρύχωρους κήπους. Χτίστηκε ένα τεράστιο νοσοκομείο, κατασκευάστηκαν μεγάλες πλατείες και φυτεύτηκαν εκατοντάδες πεύκα και ευκάλυπτοι. Η πόλη που προέκυψε, και την οποία οι Ιταλοί ονόμασαν Portolago, θεωρείται η μόνη πραγματικά ορθολογιστική πόλη έξω από την Ιταλία.

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − six =