αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Παπαστράτος είναι η εταιρία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα- Ποιο είναι το μοντέλο βαρδιών που ακολουθείται στο εσωτερικό

Η Παπαστράτος είναι η εταιρία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα- Ποιο είναι το μοντέλο βαρδιών που ακολουθείται στο εσωτερικό

Μια νέα συζήτηση άνοιξε σήμερα, με αφορμή την δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για 7ημερη εργασία. Όπως τονίζει η ΝΔ, υπάρχει ήδη εταιρία που λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα (χωρίς αυτό να σημαίνει πως ένας εργαζόμενος δουλεύει 7 ημέρες συνεχόμενες), και μάλιστα έχει πάρει την σχετική άδεια, από το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό ισχύει, και η εταιρία για την οποία γίνεται συζήτηση είναι η Παπαστράτος και συγκεκριμένα το εργοστάσιο της στον Ασπρόπυργο.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε το μοντέλο με τις βάρδιες που ακολουθεί η εταιρία, για να πετύχει αυτή την λειτουργία 24ώρες το 24ωρο, κάθε ημέρα. Με το νέο μοντέλο λειτουργίας διασφαλίζεται η εικοσιτετράωρη και επταήμερη λειτουργία ορισμένων τμημάτων της παραγωγής με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στα τμήματα αυτά κατά περίπου 7%.

Συγκεκριμένα, όπου απαιτείται 24ωρη λειτουργία σε 7μερη βάση, εισάγεται ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.

Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών. Σημειώνεται ότι το νέο μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου αυξάνει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό κατά 12,5%

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παρτσακουλάκης, Γενικός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Παπαστράτος «ένας από τους αναγκαίους παράγοντες για να μπορέσει να γίνει η επένδυση στην Ελλάδα και να επιλεγεί το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ως το πρώτο που μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων θερμαινόμενων ράβδου καπνού για το IQOS, ήταν και η μετατροπή του σε ένα εργοστάσιο συνεχούς λειτουργίας, δηλαδή παραγωγής επί επτά μέρες την εβδομάδα και όχι πέντε όπως ήταν».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο κ. Παρτσακουλάκης «έπρεπε να έρθουμε σε επαφή με τους εργαζόμενους και να αποφασίσουμε πώς θα γίνει αυτή η μετάβαση, τι είδους συμβάσεις εργασίας θα έχουμε πως θα μπορέσουμε να καλύψουμε την ανατροπή στην ημερήσια ζωή των εργαζομένων. Πώς θα μπορέσουμε δηλαδή να δημιουργήσουμε συνθήκες ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων γιατί τα Σαββατοκύριακα πια θα ήταν μέρος του εργασιακού τους χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Παρτσακουλάκη ήταν μια μακρόχρονη αλλά ταυτόχρονα επίπονη και εποικοδομητική διαδικασία από την οποία προέκυψε η νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση. «Πλέον, αντί για πενθήμερη απασχόληση με δύο ρεπό ανά εβδομάδα θα έχουμε εξαήμερη απασχόληση δηλαδή τέσσερις μέρες εργασία και δύο ανάπαυση σε κυλιόμενο ρυθμό. Εξαιτίας αυτής της αλλαγής της προσέγγισης θα χρειαστούμε επιπλέον προσωπικό από τους 400 εργαζόμενους που είχαμε ανακοινώσει αρχικά. Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 60 επιπλέον εργαζόμενους. ‘Αρα ενώ αρχικά λέγαμε ότι θα χρειαστούμε 400 νέους εργαζόμενους, εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους 460 νέους εργαζόμενους στην εγκατάσταση» αναφέρει ο κ. Παρτσακουλάκης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 11 =