αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ παιδική συνήθεια που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος

Η παιδική συνήθεια που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος

Σίγουρα θυμάσαι τον εαυτό σου να ζωγραφίζεις όταν ήσουν παιδί. Μπορεί να είχες ταλέντο, μπορεί και όχι. Τι σημασία είχε όμως; Καμία απολύτως. Μπορούσες να σχεδιάσεις, να χρωματίσεις, να ξεκινήσεις κάτι και να το αφήσεις, να αλλάξεις γνώμη. Τίποτα δεν σε εμπόδιζε. Μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου, να αφοσιωθείς και να ηρεμήσεις. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η ζωγραφική είναι το καλύτερο αγχολυτικό! Ας δούμε λοιπόν πώς και γιατί μία αγαπημένη παιδική συνήθεια μπορεί να σε βοηθήσει να αποφορτιστείς.

Μάθε πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις ευεργετικές της ιδιότητες

Ανακούφισε τις ανησυχίες σου

Πλέον τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες είναι πολύ διαδεδομένα και μπορείς να τα βρεις και στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σου. Μάλιστα, τα σχέδια σε πολλά από αυτά είναι λεπτομερή και περίπλοκα. Ενώ για τα παιδιά η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε μικρή ηλικία και να μάθουν πράγματα για τον κόσμο, για τους ενήλικες η ζωγραφική είναι ένα μέσο να ανακουφιστούν από το στρες. Παρόλα αυτά ο κύριος λόγος που η ζωγραφική είναι τόσο ελκυστική για τους ενήλικες είναι ο ίδιος που είναι και για τα παιδιά. Διασκεδάζουν! Και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί: πρέπει να ζωγραφίσεις εντός των ορίων και να χρησιμοποιείς τα χρώματα που θες. Δεν μπορείς να κάνεις λάθος!

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ιδέα της ζωγραφικής στη ζωή σου

Ο κόσμος σου πιθανότατα είναι γεμάτος ευθύνες, ανησυχίες, άγχος και στρες. Και ίσως να μην πιστεύεις ότι η ζωγραφική μπορεί να σε βοηθήσει και ότι τα βιβλία ζωγραφικής δεν λειτουργούν. Αλλά αν δεις τα αποτελέσματα σε κάποιον άλλον ή σε ενθαρρύνει κάποιος που εμπιστεύεσαι, θα συνειδητοποιήσεις την αξία τους.  Από την άλλη ίσως να μην έχεις πολύ χρόνο για τον εαυτό σου για να διασκεδάσεις και να χαλαρώσεις και ακόμα κι αν τον βρίσκεις, μπορεί να νιώθεις ενοχές που δεν τον αξιοποιείς πιο παραγωγικά. Η ζωγραφική θα σου δώσει την ευκαιρία να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου και να ξεχάσεις τη ρουτίνα σου. Πώς;

Βάζοντας όρια αυξάνεις τη δημιουργικότητά σου

Οι άνθρωποι συνήθως πιστεύουν ότι περισσότερη ελευθερία ισοδυναμεί με περισσότερη δημιουργικότητα. Αλλά σκέψου τι θα συνέβαινε αν κάποιος έβαζε μπροστά σου ένα λευκό χαρτί και σου ζητούσε να ζωγραφίσεις κάτι. Θα έπρεπε να σκεφτείς τι να ζωγραφίσεις, να κρατήσεις σταθερό το χέρι σου και να δημιουργήσεις μία σωστή εικόνα. Και αυτό πριν καν προχωρήσεις στα χρώματα.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος έβαζε μπροστά σου ένα σχέδιο και σου ζητούσε να το χρωματίσεις, θα μπορούσες να συγκεντρωθείς σε ένα στόχο. Το περίγραμμα είναι ήδη έτοιμο κι εσύ απλά καλείσαι να βελτιώσεις την εικόνα με χρώματα. Όταν μπορείς να αφοσιωθείς σε λίγα πράγματα, μπορείς να αφιερώσεις την ενέργειά σου για να τελειοποιήσεις το αποτέλεσμα. Ίσως, αντί να σκέφτεσαι τη δημιουργικότητα ως κάτι μεγάλο και ατελείωτο, μπορείς να τη δεις ως τη συγκέντρωση σε κάτι συγκεκριμένο.

Απολαμβάνοντας το παρόν

Ένα από τα καλύτερα πράγματα με τη ζωγραφική είναι ότι συγκεντρώνεσαι σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Δεν έχει τόση σημασία το τελικό αποτέλεσμα ή τι συνέβη πριν. Το παρόν μετράει. Σπαταλούμε πολύ χρόνο σκεφτόμενοι είτε το παρελθόν, είτε το μέλλον. Ασχολούμαστε με τις ενοχές, τις συνέπειες και πώς το παρόν θα μας επηρεάσει στο μέλλον. Συχνά, βασίζουμε τις πράξεις μας στο ρητό “υπόφερε τώρα και απόλαυσε την ανταμοιβή αργότερα”. Το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι ότι στο τέλος μας εξουθενώνει ή καταλήγουμε να εγκαταλείπουμε ένα στόχο, γιατί δεν έχει ενδιαφέρον ή αξία πια. Οπότε, δώσε μεγαλύτερη βάση στη διαδικασία, παρά στον τελικό σκοπό και απόλαυσε την ξεγνοιασιά του παρόντος.

Μην ξεχνάς να κάνεις διάλειμμα

Είναι πολύ εύκολο να χάνεις την αίσθηση του χρόνου όταν ζωγραφίζεις. Μάλιστα αν επικεντρώνεσαι σε λεπτομέρειες μπορεί και να νιώσεις κούραση κάποια στιγμή. Καλό είναι, λοιπόν, να κάνεις κάθε λίγο και ένα διάλειμμα. Κατέβασε το μολύβι σου, κάνε ένα βήμα πίσω και εκτίμησε την πρόοδο που έχεις κάνει. Πρακτικά και ψυχολογικά. Κι αν έχεις ακόμα ενδοιασμούς για τα οφέλη της ζωγραφικής στην ενήλικη ζωή σου, δοκίμασέ το! Δεν έχεις να χάσεις κάτι. Αντίθετα μπορεί να εκπλαγείς με τα αποτελέσματα.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 1 =