αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ολλανδία βάζει «μπλόκο» στους τουρίστες- Με ποιους τρόπους θα μειώσει τις εισροές

Η Ολλανδία βάζει «μπλόκο» στους τουρίστες- Με ποιους τρόπους θα μειώσει τις εισροές

Οι διάσημες τουλίπες της Ολλανδίας κινδυνεύουν από τις selfies των απρόσεκτων τουριστών, οι εργαζόμενες στις περιβόητες «βιτρίνες» ανησυχούν με την συνεχώς αυξανόμενη ροή επισκεπτών από το εξωτερικό και οι Αρχές της χώρας σχεδιάζουν μέτρα για την μείωση των αφίξεων.

Η μεγάλγη άνθιση του τουρισμού δεν φαίνεται να ενθουσιάζει πλέον τους Ολλανδούς. Αντιθέτως, τους προβληματίζει. Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό συμβούλιο τουρισμού σχεδιάζει μέτρα για να περιορίσει τον εισερχόμενο τουρισμό.

Σε μια χώρα 17 εκατομμυρίων κατοίκων, οι 42 εκατ. επισκέπτες ετησίως – τόσοι υπολογίζονται ότι θα είναι μέχρι το 2030 – κρίνονται υπερβολικά πολλοί. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες Αρχές δεν θέλουν να διαφημίζουν πλέον τη χώρα τους ως έναν ταξιδιωτικό προορισμό. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στο πώς θα διαχειριστούν τις υπάρχουσες αφίξεις, που το 2018 ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια.

«Αυτό που λέμε είναι ότι το περισσότεο δεν σημαίνει πάντα και καλύτερο» αναφέρει έγγραφο του συμβουλίου τουρισμού. «Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τις ροές των επισκεπτών, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα. Αντί της προώθησης προορισμού, είναι ώρα για τη διαχείριση προορισμού» τονίζεται στο επίμαχο έγγραφο.

Σε κάποια σημεία της χώρας, μάλιστα, οι Αρχές εμφανίζονται τόσο ενοχλημένοι με τους τουρίστες, που προτρέπουν τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες.

Ενα έγγραφο που περιγράφει τη σχεδιαζόμενη στρατηγική υποδηλώνει ότι ενδέχεται να χρειαστεί «μπλόκο» σε τουρίστες που θέλουν επισκεφτούν συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και να κλείσουν κάποια αξιοθέατα για το ευρύ κοινό.«Ο τουρισμός δεν είναι ο στόχος μας, σε αυτή την περίπτωση» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του συμβουλίου τουρισμού.

Σε κάποια σημεία η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ανυπόφοροι για τους Ολλανδούς. Οπως για παράδειγμα στο Αμστερνταμ, που δέχεται πάνω από 17 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, την ώρα που ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά το 1 εκατομμύριο. Ή το διάσημο χωριό Γκίτχορν των μόλις 2.500 κατοίκων, το οποίο επισκέπτονται μόνο από την Κίνα πάνω από 350.000 τουρίστες ετησίως.

Σε μια συμβολική κίνηση πέρυσι, αφαιρέθηκε το τεράστιο γλυπτό που ανέγραφε «Iamsterdam» από την πλατεία μπροστά από Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας, το οποίο αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Η δημοτική αρχή επιδιώκει επίσης να σταματήσει την ανάπτυξη ξενοδοχείων, καταστημάτων με σουβενίρ, καταστημάτων πώλησης εισιτηρίων και τυριών. Η χωρητικότητα του αεροδρομίου Σίπχολ πρέπει να περιοριστεί και τα επιβατηγά πλοιάρια να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης.

Ο τουρισμός αποφέρει στην ολλανδική οικονομία έσοδα ύψους 82 δις. ευρώ και το 2018 προσέφερε περίπου 761.000 θέσεις εργασίας – 1 στις 13 δουλειές στις Κάτω Χώρες – αλλά υπάρχει επίσης ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος.

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − 7 =